Турски депутат: Продължава асимилацията в България

"Турското малцинство е два пъти по-голямо от обявеното"
Обновена: 24 май 2017 20:57 | 24 май 2017 20:51, Веселина Йорданова
227
Турски депутат: Продължава асимилацията в България
Снимка: bTV

28 години след Възродителния процес, България продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната, като то е два пъти по-голямо от официално обявеното и надвишава 1 млн. души. Това се твърди в изявление на председателя на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, цитирано от Анадолската агенция.

Позицията, разпространена на днешния 24 май, започва с думите, че турците у нас "все още страдат", съобщава bTV. Йенероглу припомня случилото се в хода kd Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н.

По думите му това е било извършено от "фашистката администрация" от страх, че "тюрско-мюсюлманското население" ще укрепи позициите си.

По думите на депутата в момента турците у нас срещат проблеми като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения. "Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна, блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава", коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой и всъщност надвишават 1 000 000 души. В същото време, според депутата, те нямат политическо представителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Този...дупетат няма да е...гюленист,иначе отдавна щеше да е в...затвора.Това е то...демокрация по турски,пардон...ердогановски;всички инакомислещи,в панделата.Що не си гледа това дупетатче азиатските...проблеми ами дърпа...дявола за опашката.
7
2
 
15
 
! Отговори
италианец преди 6 години
Давайте го по-спокойно и българи и турци.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали би искал и радио на кюрдски?
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Bay HoyИска ти се.Е, мечтай си!
4
7
 
39
 
! Отговори
И проблемния етнос преди 6 години
ли имаш предвид, г-н Йенероглу? Те много обичат да се представят в България за турци, а в Европа - за българи.Нямаме нищо против те да се чувстват турци, а вие да ги възприемате като такива. Вземете си ги, халал да са ви! Тук дори обсъждахме предложение да се дадат на държавата, която би ги приела, по 10 000 евро за приет ром. За да угодим и на тях, и на вас, вместо роми ще ги наричаме турци. Само мир да е! И само и само да се изнесат от страната ни, след като до такава степен не им е добре тук
3
25
 
20
 
! Отговори
Bay Hoy преди 6 години
До истина е"КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ТУРЧИН ДА ЗАМИНАВА В ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ !!"България не е на българите - а на тези, които ще живеем тук след тях !!!...тъй като българина предпочита да си "живее живота", вместо да създава дом и семейство ... !!!
2
14
 
44
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Най-съжелявам ,че демокрацията не дойде две години по късни ,и тогава нямаше да остане турчин в България !!
1
21
 
64
 
! Отговори
истина е преди 6 години
КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ТУРЧИН ДА ЗАМИНАВА В ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ !!