И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Духовници признават, че религията е в задънена улица
28 май 2017 21:11, Мария Захариева
247
И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред
Снимка: Reuters, архив

Западът отдавна призоваваше към размисъл. Най-сетне и самите мюсюлмани започнаха да съзнават, че нещо не е наред, щом терористите редовно се позовават на исляма. 

Преживяхме поредната седмица на терор, пише Райнер Херман от ФАЦ за "Дойче веле". В Манчестър атентатор-самоубиец от либийски произход погуби деца и младежи в името на т.нар. "Ислямска държава". А в петък ислямистки екстремисти избиха повече от 20 християни-копти край Кайро.

Също тези дни Берлин беше домакин на народния събор на Протестантската църква. Сред поканените там беше и шейх Ахмед ал Тайеб – главен имам на университета "Ал-Азхар" в Кайро – човек, който спада към най-авторитетните духовни лица на сунитския ислям. Той заяви, че тероризмът на ислямските фундаменталисти застрашава исляма и го връща в годините на Средновековието. Ал Тайеб призова да се сложи край на престъпленията в името на религиите. Но защо духовникът апелира за едно, а на практика се получава съвсем друго?

Западът отдавна настоява за преосмисляне на ислямската религия. Този процес навярно е започнал, защото изявления като това на египетския теолог вече не са рядкост. Все по-мощно се чува гласът на онези изявени ислямски духовници, които признават, че ислямът се е оказал в "задънена улица", и че има проблем с насилието.
Религиозните норми също се променят

В случая не говоря за това, че ислямът се нуждае от своя Реформация и от реформатор като Мартин Лутер. Далеч по-важно е мюсюлманите отново да намерят верния път към своята собствена религия - да допускат различни тълкувания на Корана и да приемат, че системата от религиозни норми не е непроменлива във времето.

Коранът например съдържа строфи, които легитимират насилието. Но те са писани във време, когато войната е била нормалното състояние на нещата, а не мирът. Теолозите-обновители вече искат да интерпретират съответните пасажи от Корана по-различно, отколкото през 7-и век, както правят фундаменталистите от ИД.

Трудно е да си представим, че в ситуацията, в която се намира арабският свят днес, той би могъл да даде тласък за теологично обновление на исляма. Дори учени като ал Тайеб вече нямат достатъчно морален авторитет сред мюсюлманите. Защото тези духовници са на практика служители на държавната власт и като такива не са в състояние да критикуват политическата класа и корумпираните елити в своите страни. Елити, които често се интересуват само от две неща – как да останат на власт и как да си пълнят джобовете.

В някои арабски страни има войни и разрушителен хаос, в други господстват несправедливост и потисничество. Докато това не се промени, ще има и ислямистки терор, включително и в Германия. В политическо отношения арабският свят се намира в пълен застой. Добре е, че поне сред ислямските теолози започна процес на известно преосмисляне.


247
Още по темата: Манчестърислям
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
5
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Всички идивателства в историята нямат нищо общо с библията, това са решения на личности за разлика от исляма.там го пише в самият коран.

Ирак, Сирия, Египет, Йордания,Бахрейн са ислямизирани насила а синовете на Али, Хасан и Хюсейн изклаха половин Африка

Чети приятелю
185
5
 
1
 
! Отговори
religiozen преди 1 година
Това са пълни глупости.
Преди да преписвате тероризма въху исляма, погледнете историята и ще видите, че християни и еврей са направили много повече издевателства от мюсюлманите. Ислямската религия въпреки всичко, е религията, която най-бързо се развива и всички тези антиислямски подходи са подготвени именно поради това.
Ако искате да помогнете на света, вярвайте...било в Бог, Аллах или Яхова...в религията е спасението на безисходицата, в която се намираме!
184
6
 
3
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Мохамед и исляма нямат нищо общо с първите две религии.
Прочети корана и историята на мохамед преди да пишеш глупости.

За 10 години докато е бил в Медина е водил 80 военни нашествия и е ограбвал и е клал наред това го пишат ислямските историци.

Това означава по 8 войни за година. Що за религия и що за господ .... С меч е налаган исляма
183
4
 
4
 
! Отговори
Реален преди 1 година
Първо статията е пълна глупост! Второ, от началото до края - от първия пратеник до последния, религията е ЕДНА и ГОСПОД е един! Всички те са идвали с една истина за ГОСПОД, че той е един! Несъмнено Мохамед е последния пратеник на ГОСПОД! Не четете буквално всичко и не говорете против книгите на ГОСПОД, вие не знаете!!!
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Ганьо от всичко компетентен.
181
1
 
1
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Тора или стария завет е един и същ при евреите и християните докато мохамед_чо чул не до чул при него стария завет е различен
Като се има предвид че първата му жена е била християнка и след като напуснал Мека и се преместил в Медина където са живели предимно евреи той е познавал доста добре обичайте и религията им
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Муамед по правилно се пак е арабин --- и като капак е бил неграмотен какви тори може да 4ете да не говорим 4е тя е сложна книга се едно хибриден трол да разбира от астрофизика
179
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е една пълна измишльотина. Чичото Али е изучавал Кабал при евреите, но е стигнал само до Йесод и нищо не е разбрал. Даже Името Божие е грешно чуто от него. Мохамед не е бил никакъв пророк, а само рупор на чичо си, демек пиар или глашатай, говорител. Архангел Гавраил няма нищо общо със това, по- скоро Архангел Сатанаил.
Четете Тора, това е Учението на истинския Бог!
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
исляма го има от 1400 години комунизма не изкара и 100
177
2
 
4
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
До Садам

Щом ние не знаем разкажи ни тогава въпреки че знам цялата история за исляма ,мохамед и корана явно нещо съм пропуснал

Не ставай смешен исляма е религия на дявола а мюсюлманите са жертви на който трябва да се помогне да разберат истината
176
3
 
5
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Напротив... исляма и в момента е много слаб отвътре но не го казват все още.
В корана няма сура в която да няма убиства а любов обич въобще липсват..

Исляма ще бъде погребан от самите мюсюлмани скоро
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се следват - хадиси, имаме - не монотеизъм т.е. Ислям а сунизъм, шиа, суни,суфи, салафи и тнт. Затова са всички проблеми и защото Коран, се разбира само с напътствие от Господ и вяра в единосъщието му. Истината е че истинският ислям се задушава от политическа анти-ислям пропаганда, вклюючително лансиране и тиражиране на секти,, като сунизъм.
174
3
 
0
 
! Отговори
Садам преди 1 година
Кои им разби държавите и ги плячкоса същите тези където сега гърмят бомбите и недеите плю по ИСЛЯМА след като нищо не знаете за него смешници долни.ИСЛЯМА ще изчезне заедно с света
173
2
 
3
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Проблема на повечето мюсюлмани е че четат корана без да обмислят какво пише всъщност.

Сура тоба айя 29:
Сражавайте се с онези от дарените с писанието, който не вярват в аллах и в сетния ден, и не възбраняват онова ,което Аллах и неговият пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра-докато не дадат налога ( джизя ) безусловно и с покорство. .

Тоест в всеки който не вярва в исляма
Що за господ е този който ни кара да убиваме
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите мюсюлмани, нека прочетат някоя книга на П. Дънов Учителя. И нека я подложат на изпитание. Всичко което прочетат, Бог ще им докаже в живота, че е Истина.
Няма Любов като Божията Любов.
Само Божията Любов е Любов.
Пиша ви като на мои братя, опитайте и ще видите. Предлагам ви едно изживяване, което не може да се купи с пари.)
171
3
 
8
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Ако някой си е позволил да убива в името на християнството както кръстоносците примерно то те нямат нищо общо с библията.

Докато в исляма самия коран ги учи и кара да убиват за да отидат в райя и там ще ги чакат 72 хурия ( харем с жени )
170
0
 
1
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
До 199 и 200
Малко с в грешка приятели.
В библията няма грам насилие за разлика от исляма.
Исус ни учи да обичаме ближния и врага а за исляма ще ви дам няколко стиха ще ще ви стане ясно.
Над 450 айи има за убийства
Ето 2 примера.
Сура тоба айя 5 :
И из текат ли месеците на възбрана убивайте съдружаващите където с сварите, и ги хващате, и ги обграждайте. ,., и т н

Сура тоба айя 29 и много други
169
3
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Истинските Мюсюлмани няма как да разберат че нещо не е наред с религията им защото са с необратимо промит мозък.По скоро Атеистите от мюсюлмански семейства са го разбрали но не сега а в момента в който са се осъзнали и са се отказали да живеят по каноните на тази сатанинска вяра.А те са малко за съжаление!
168
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всъщност в исляма както и всички други религии никъде не се казва да убиваш , просто тероризма се възползва от дадена религия и се прикрепя към нея , аз съм християнин но не смятам че самия ислям като цяло е единен с тероризма , представете си че се бяха прикрепили към християнството , тогава всички християни ли щяхме да сме терористи , не малко християнски секти има и при нас и не
дай си боже някоя да излезе от правия път
167
10
 
17
 
! Отговори
ADDAM преди 1 година
Исляма до няколко години ще изчезне като религия.
От няколко години много мюсюлмани стават християни а в момента масово бягат от религията на дявола и влизат в правата религия на Исус.
Трябва всички да се молим за спасението на тези хора
, те нямат вина. Всеки който чете корана загубва разсъдъка се от тази дяволска книга