Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?

В чужбина са по-добре платени и работят при по-добри условия
30 май 2017 22:20,
117
Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?
Снимка: Архив, Reuters

Българските лекари, които работят в Германия, официално са 1634 на брой. Те са на седмо място по численост сред чуждестранните лекари в страната. В действителност обаче той е много по-висок, тъй като тези данни не обхващат българите с частен лекарски кабинет. В статистиката не попадат и онези, които междувременно са придобили германско гражданство, пише "Дойче Веле".

Трудната ситуация в България

По данни на Българския лекарски съюз, около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, като 450 от тях напускат страната. В тази бройка са включени и утвърдени специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем.

Експерти от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в България и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

От няколко години насам броят на лекарите-чужденци в Германия трайно расте. По данни на Лекарската камара само през миналата година ръстът достигна 10%, а броят на практикуващите лекари-чужденци в Германия е 46 721. Тоест, всеки десети лекар в страната притежава чуждестранен паспорт.

Тази тенденция помага на Германия, където особено извън големите градове се усеща остър недостиг от медицински кадри. Но колкото повече лекари от Източна Европа и от Сирия се установяват в Германия и започват да практикуват, толкова по-тежък става медицинският дефицит в тези страни, коментира берлинският вестник "Тагсшпигел".

Медицинското обслужване в Сирия в момента е катастрофално, включително и поради това, че половината сирийски лекари вече са напуснали страната си.

Разликата е в парите и условията на труда

Румъния също страда тежко от изтичането на медицински кадри. Страната заема едно от последните места в Европа по качество на здравното обслужване. Това пролича след пожара в една букурещка дискотека преди две години, когато част от пострадалите бяха откарани на лечение в чужбина, защото в интензивните отделения на тамошните болници просто липсваше персонал.

Според някои румънски оценки, от 1990 година насам над 30 000 лекари са напуснали страната и сега работят най-вече във Великобритания, Франция и Германия.

В това няма нищо изненадващо, защото само за няколко години, прекарани на Запад, чужденците достигат десетократно по-високо заплащане, отколкото у дома си, коментира "Тагесшпигел". Изданието добавя и това, че условията, при които работят румънските медици в Германия, са много по-добри от тези в родината им. Един млад румънски лекар започва със заплата от около 300 евро, а дори лекарите с дългогодишен опит обикновено едва  успяват да изкарат по около 700 евро месечно, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
28
 
! Отговори
Питаш преди 6 години
А Политиците кога ще бягат в Германия
44
0
 
15
 
! Отговори
anon преди 6 години
за германия не знам, но един от добрите ми приятели тука в щатите е семеен доктор (не мисля дори, че е специализирал) и заплатата му е около $200к на година.. и това е в една забутана болница в забутан щат...
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой германец няма да да влезе в кабинет с БГ лекар, ако е в съзнание, разбира се. За новопристигналите​ в Германия азиатци и африканци може и да става в началото.
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леко ще се повиши смъртността в Германия. БГ знахарите са си погребални агенти.
41
2
 
8
 
! Отговори
доктора преди 6 години
А по отношение на многото пари който дала България-общоза всичките години държавата е дала около 40000 лева,толкова колкото са дали и мойте родители.
40
4
 
41
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Вижте сега хора Аз съм един от тия избягалитеЩе ви го кажа просто:не исках да бягам,започнах работа в българия- 1.заплата 340 лева,места за специализация няма,перспектижа никаква,работих 1,5 години,избягах в германия-специализация веднага,1.заплата 2400 евро(без дежурства,сдежурства над 4000) нето,урсоже,конгреси всичко за сметка на болницата. По-нататък коментарите са излишни
39
4
 
6
 
! Отговори
Край на рушвета преди 6 години
до 53! Е за туй сьщото време което подчертаваш как се лекували Бьлгарите, лекарите взимаха рушвет от пациентите си!Но сега вече не е така , лекарите като минават на визитация питат как сте но сьщевременно гледат хората в рьцете кой каквото да даде бе някоя жьлтица! Нямат хората пари и лекарите бягат от сьрденица в чужбина!
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато държавата се управлява от партия, която собствения им депутат ги нарича "ПРЕСТЪПНА ШАЙКА", няма какво друго да очаквате!
37
0
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И ще продължават да бягат хората-със всякакви професии.Защото им омръзна от всякакви своеволия и незачитане на всичко човешко.Омръзна им от крдци-нагледци и измислени ценности,от агресия и празни обещания!
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт на капитализма!Долу платената магистрална любов!Дай живее мъртвия бай Тошо, мъртвия КОМУНИЗЪМ и безплатно здравеопазване!ДА НА ВИРТУАЛКИ И БОТОВЕТЕ, които ръсят глупости като постове за ВЕЛИКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ - ПОСТ САТАНИЗЪМ.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално след пенсионери, учители, полицаи и военни, да дойде ред и на лекарите. Жалка картинка сме.
34
1
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Спокойно! Баце ще направи учителските заплати 1700 лева, Каракачанов заплата на редник 2000 лева, а за всеки следващ чин по още 1000 отгоре, полицаите следващия път не се знае зая колко ще стачкуват,и на тях като тихомълком пак вдигнат заплатите-ще дойде ред и на докторите.Само имайте търпение, до края на 4 годишния мандат!Гарантирано от Герб!Който доживее тук до тогава , де.Не се сърдете, те толкова си могат, а и сами сте си ги избирали.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците защо не емигрират?
32
1
 
6
 
! Отговори
stomin преди 6 години
До Никище ти отговоря донякъде имам клиенти ортопеди-хирурзи освен в централната градска единия оперира в още 3 а другия в 4 частни
31
0
 
14
 
! Отговори
stomin преди 6 години
До Анонименаха върнаха се тия мамините детенца че не ги посрещаха с китки другите около 1,5 милиона къде са бе цър вул
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До stominнай непримиримите и дръзновени хора избягаха Твоята хлопа, избягаха , ама се връщат да се лекуват тук, защото там и един зъб не могат да си платят. Хайде бе, и ние познаваме "избягали" и върнали се хора зад граница.
29
17
 
1
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
Кви лекари уе всяка сабота е пално с българи прет вратата на ходжата да ги ликува и аз 20 *** ликува само ходжата анадъм ?
28
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До много здраве от д-рИмам оферти за работа в Германия,Австрия и Дания.А кога, като висиш във форумите , се усъвършенстваш, специализираш и т.н. и от коя от младостите пишеш? Измислен доктор си.
27
3
 
7
 
! Отговори
stomin преди 6 години
До Българинти лъжеш и май нещо ти хлопа дъската най непримиримите и дръзновени хора избягаха
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До много здраве от д-ртираджия, сервитьор, барман, лекар, строител - това се търси в цяла европа :)а митничар и данъчен не съм видял да напускат, хммм ...