О, Боже! Дания декриминализира богохулството

По този начин датчанин, запалил Корана, няма да отиде на съд
94
О, Боже! Дания декриминализира богохулството
Снимка: Reuters

Дания декриминализира богохулството, което бе смятано за закононарушение в страната през последните 334 години, предаде Франс прес.

Решението бе прието от парламента без гласовете на социалдемократите.

"Религията не трябва да диктува какво е позволено и какво е забранено, трябва да се говори публично", заяви вносителят на закона опозиционният депутат Бруно Йеруп, цитиран от в. "Юландс-Постен".

Досега член 140 от датския Наказателен кодекс предвиждаше наказание до 4 месеца затвор за публично оскърбяване на дадена религия, но на практика съдилищата са го прилагали изключително рядко. За близо 80 години датското правосъдие е водило дела само четири пъти по този член, за последен път през февруари.

Тогава датчанин, който пусна във Фейсбук видеозапис как изгаря Корана, трябваше да бъде съден за богохулство, но процесът му няма да се състои поради отмяната на това закононарушение от Наказателния кодекс, обяви прокуратурата.

През 1938 г. четирима души са били осъдени в Дания за антисемитски текстове. През 1946 г. двама души са били глобени за имитиране на кръщене по време на маскен бал.

През 1971 г. двама служители в държавното радио са били наказани за излъчване на песен, в която се говори за сексуалността на една жена и за отхвърлянето й на всякаква божия власт.

Прокуратурата се е отказала да съди обвиняеми по този член в 12 случая, най-известният от които е аферата с карикатурите на ислямския пророк Мохамед, публикувани в "Юландс-Постен" през 2005 г., а след това в 17 датски вестника през февруари 2006 г.

Публикуването на тези карикатури от някои чуждестранни вестници, сред които френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.


94
Още по темата: Даниясъдбогохулство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Не е богохулник Ботев. В музея на Ботев имах възможността да прочета личната му препоръка децата в училище да изучават Катехизиса - познаването на христианската религия. Оценявал е ролята на христианския морал, макар че както много други по негово време е повлиян и от революционните идеи за онзи момент. Сложна и противоречива е всяка човешка личност и не ни подхожда да опростяваме и догматизираме както на нас ни е лесно или изгодно.
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България след приемането на християнството губи своята идентичност и се превръща в обикновена ромейска провинция. Обичаите и традициите на българите се заменят с ромейски. Това е истината.
65
3
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Първия свестен коментар, който чета в тази тема. Бог да те благослови!
64
3
 
5
 
! Отговори
Да 78 преди 1 година
Не говори глупости, защото точно християнството е това, което спасява духовността на българина и го избавя от робство, съхранява всичко българско. Християнството е това, което прави българите силна в продължение на векове и позволява на истинския български дух на оцелее.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До emiliaaaa

тебе те е наказал предварително още преди да умреш , наказал те е да вярваш във фантазии , а това е най-лошото което може да се случи на човек ! Нямаш ли акъл за никъде не си !
62
3
 
9
 
! Отговори
emiliaaaa преди 1 година
Бог е създал човека със свободна воля. Дали ще спазва БОЖИЙТЕ закони или не - той сам решава. Затова после ще отговаря. Бог наказва там, където най-ще те боли - недъгави деца, болести на близки и т.н.
61
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради християнската религия България губи независимостта си и пада под византийско робство. Петър 1 е бил силно религиозен и не се е интересувал прекалено от държавните дела, а чрез християнството Византия успява силно да ерозира българската държава, прибавяйки към всичко това и влиянието на богомилските секти. Така че не ми говорете винаги за ценности и морал - християнството преди всичко е инструмент за влияние.
60
2
 
4
 
! Отговори
Атеист преди 1 година
Атеизмът е липсата на вяра в свръхестественото - разбирай божественото. Като такъв, по дефиниция не би могъл да бъде приравняван на религия.
59
2
 
9
 
! Отговори
до Атеист преди 1 година
Атеизма също е религия! )))

Да обидиш някого, който вярва в някакви нравствени и духовни принципи, без той да проповядва насилие, омраза иетническа или верска нетърпимост е проява на лош вкус.

Да събереш деца на възраст до 8г. и да убиеш, да съдереш кожата на жирафче и да го разчлениш пред очите им също е проява на лош вкус - меко казано!

Абе, "има нещо гнило в Дания"!
58
9
 
9
 
! Отговори
88 преди 1 година
Бог е навсякъде,и вътре във нас и извън нас,той ни е дал свободен избор да вярваме в каквото искаме и да правим каквото искаме и накрая сами се съдим.
57
7
 
8
 
! Отговори
Атеист преди 1 година
Според уикипедия: "Богохулството е извършване на обида или демонстрация на презрение или липса на уважение към божество или към религиозни или свещени личности и предмети."

Не виждам как някой трезвомислещ човек би могъл да счита гореописаното за криминално деяние. Всекидневно с нашите дела и/или думи сме в конфликт поне с една от хилядите религии по света. Защо някои от тях да са по-специални? Браво на управляващите в Дания!
56
2
 
15
 
! Отговори
упс... преди 1 година
Странни хора...
Означава ли това, че се връщаме към езичеството?
Знаете ли..., за пари може да убиваш, но никой не е готов да умре за пари.
Човек може да пожертва себе си само в името на някакъв идеал!
Вяра, отечество, идеология...
Това правят и ислямистите в момента!
Въобще, европейската култура е изградена на основите на християнската нравственност.
А, това, че християнската вяра беше превърната в Институция, няма нищо общо с християнските добродетели и нравственност!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не трябва да се подиграваме с религиите ! Трябва да ги унищожаваме !".

Не съм съгласен. Да унищожим буквализма в тях - да. Да унищожим философията - защо?
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно с недорасли разбирачи тук.
Религиите превеждат трудносмилаеми за НЕОБРАЗОВАНИТЕ хора идеи. Идеите са да речем 20% от писанията, другото са приказки и преразкази. Щом можете да четете и пишете, сте МНОГО над нивото на "прицел". Така че зарежете 80% приказки, и въжте същината.
Буквално религиите се възприемат от много примитивни хора. За образования съвременен човек остава да вникне в същината /ако го интересува/.
Не забравяйте, че пред лицето на смъртта атеисти няма.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дания първа в Европа декриминализира гей - браковете преди почти 3 десетилетия! Тогава показаха някакви брадати госпожа с фракове, цилиндри, папионки и файтон как отиват да се венчават.Факт! И ний вървим натам, а може и вече да сме ги надминали.
52
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тея богове! Ако имаше изобщо такива персони и ако са това, което се стараят да ни ги представят, по света нямаше да има толкова несправедливости. Както казва Ботев, тези богове не накзват тогова, който върши мръсотии - ,,Бог кого мрази, него не наказва''. Точно обратното - тези които са най невинни са най наказани и от бог и от хората. Както агнетата и избитите на уж човешки лов сърнички.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учудва ме, че изобщо е криминализирано свободното слово в Дания - една от най добрите държави, социалната принцеса на Европа. Вчера бе денят на Ботев, един изявен богохулник.В училище веднъж ни бе спусната тема за класно по творчеството на Ботев - ,,Атеизъм и патриотизъм''.
50
9
 
6
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Не трябва да се подиграваме с религиите ! Трябва да ги унищожаваме ! Джихадистите никога няма да убият толкова невинни хора ,колкото конквистадорите / цели народи/ !Средства за унищожаване : 5000 тона свинско върху Мека и намазване на "храмове" и църкви със сурови яйца ...и а молете се и дупете се малоумняци !!! Евреите са гениални ,но не са по- умни от нас останалите ! А вие /едикаквиси / си бъдете "овце" от което стадо си искате!!!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официално са приели исляма за национална религия. Това означава това.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой беше казал "има нещо гнило в Дания"? Да, определено като се запознаеш с датската сексуална извратеност.