О, Боже! Дания декриминализира богохулството

По този начин датчанин, запалил Корана, няма да отиде на съд
94
О, Боже! Дания декриминализира богохулството
Снимка: Reuters

Дания декриминализира богохулството, което бе смятано за закононарушение в страната през последните 334 години, предаде Франс прес.

Решението бе прието от парламента без гласовете на социалдемократите.

"Религията не трябва да диктува какво е позволено и какво е забранено, трябва да се говори публично", заяви вносителят на закона опозиционният депутат Бруно Йеруп, цитиран от в. "Юландс-Постен".

Досега член 140 от датския Наказателен кодекс предвиждаше наказание до 4 месеца затвор за публично оскърбяване на дадена религия, но на практика съдилищата са го прилагали изключително рядко. За близо 80 години датското правосъдие е водило дела само четири пъти по този член, за последен път през февруари.

Тогава датчанин, който пусна във Фейсбук видеозапис как изгаря Корана, трябваше да бъде съден за богохулство, но процесът му няма да се състои поради отмяната на това закононарушение от Наказателния кодекс, обяви прокуратурата.

През 1938 г. четирима души са били осъдени в Дания за антисемитски текстове. През 1946 г. двама души са били глобени за имитиране на кръщене по време на маскен бал.

През 1971 г. двама служители в държавното радио са били наказани за излъчване на песен, в която се говори за сексуалността на една жена и за отхвърлянето й на всякаква божия власт.

Прокуратурата се е отказала да съди обвиняеми по този член в 12 случая, най-известният от които е аферата с карикатурите на ислямския пророк Мохамед, публикувани в "Юландс-Постен" през 2005 г., а след това в 17 датски вестника през февруари 2006 г.

Публикуването на тези карикатури от някои чуждестранни вестници, сред които френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Даниясъдбогохулство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
религията е чума за човечеството
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората в нормалните държави имат, създават и спазват законите си. Начина по-който разсъждавам напоследък ме слага на страната на расистите. Нима има последици за мисюлмани изгорили библията или подиграли си с други християнски символи. Или такива,които влизат в църковен храм и убиват най-брутално свещеник...
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеално. Ще драсна клечката на некоя синагога.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посочете ми само ЕДНА развита ислямска държава, която да не е забогатяла от петрол, а със труд и дисциплина? Дааам...
42
2
 
9
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Щом чакаш друг,няма значение дали е ходжа,партиен секретар или поп,да ти казва какво да правиш,спукана ти е работата!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи Иисусе Христе, сине Божи, помилуй нам грешните!
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
масонската линия първо се прокарва в "тестовите лаборатории" като дания и холандия, за да се види "как ще се приеме" от обществото.скоро ще ви бъде забранено и изобщо да мислите, ако мисълта ви не в синхрон с "мисълта на цялото", която пък мисъл е умело насочвана от сектата на "братята".спокойно офчици, всичко е план - ще богохулствате и майчиното си мляко , ако това ви бъде набито в тиквите като "правилно",само и само да въртите колелото на мелничката, докато друг мисли как да източи и марс
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А разрешено ли е да принтираме определени текстове върхи свиHска кожа?....Разрешено е. Все още никой не е забранил татуировките. Можеш да си направиш какъвто си искаш татус
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А разрешено ли е да принтираме определени текстове върхи свиHска кожа?
37
3
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Драгий анониме,вие може би имате пред вид западното средновековие,когато в Америка и Западна Европа КАТОЛИЧЕСКИ служители са си разчиствали лични или ,,бизнес,, интереси ,като са обвинявали (невинни)хора в престъпления срещу КАТОЛИЧЕСКАТА(!!!) вяра.Свети Константин и неговата майка света Елена са пример за благоденствието на народи ,когато ПРАВОСЛАВНАТА СВЕТА ЦЪРКВА и ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА управляват!
36
4
 
22
 
! Отговори
ПЛАНЕТ ОВ ДЪ ЕЙПС преди 6 години
ДОЖИВЯХМЕ В 21 ВЕК ОТНОВО ДА НИ ЗАНИМАВАТ С РЕЛИГИИ И СУЕВЕРИЯ... ЖАЛКА ИСТОРИЯ
35
10
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Винаги съм считал мюсулманите за примитивни хора,изостанали,вярващи че светкавицата е вик на Алах напримерНо напоследак все повече българи,европейци и западняци започват да се държат като тези примитивни хора вярвайки в някакав бог който им казал как трябва да живеят.Едно време църквата и поповете са горяли на клади,убивали с камъни,разчленява ли хора щото не са били набожни.До като мислим за злото което идва от морето,едно друго зло расте в нашите земи.Да дарк сайд.
34
4
 
32
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Египтяните ,Персите ,народите населявали земите между реките Тигър и Ефрат са били наистина големи цивилизации но 800 г след Христа идва Мохамед и Исляма и ги връща 2 хил години назад.И до ден днешен са много по изостанали в Еволюционното си развитие от предците им живели преди 2000 г !!!
33
2
 
15
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Вярата и догмата са много различни неща!
32
19
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Това е проблем.От както започна историята с ислямистите и исляма,тойничко взе да се надига едно друго зло-християнството.Това е много странно и интересно.Например европейците и западната цивилизация,се чудят как може хората от близкия изток да бъдат командвани от разни ходжи,да им казават да се забулват и дори да се взривяват в името на Алах,но без да се усетят самите те започват да залитат към религията и да си мислят че Исус е техния вожд,а християнството закон.
31
1
 
19
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
До АнгелНай много войни и избити хора има заради икономически интереси а името на Бог е ползвано само за прикритие...
30
5
 
6
 
! Отговори
9439 преди 6 години
До Ангел нали разбираш , че пишеш глупости !!!!само във ВСВ загиват поне 60 млн . души !!!
29
9
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
В името на БОГ без значение кой, са избити 10 пъти повече хора отколкото във всички останали военни конфликти!
28
5
 
13
 
! Отговори
anya преди 6 години
Браво на правителството им.
27
15
 
9
 
! Отговори
Йов преди 6 години
Най Големия Грях не е убийството а богохулството...!!!