О, Боже! Дания декриминализира богохулството

По този начин датчанин, запалил Корана, няма да отиде на съд
94
О, Боже! Дания декриминализира богохулството
Снимка: Reuters

Дания декриминализира богохулството, което бе смятано за закононарушение в страната през последните 334 години, предаде Франс прес.

Решението бе прието от парламента без гласовете на социалдемократите.

"Религията не трябва да диктува какво е позволено и какво е забранено, трябва да се говори публично", заяви вносителят на закона опозиционният депутат Бруно Йеруп, цитиран от в. "Юландс-Постен".

Досега член 140 от датския Наказателен кодекс предвиждаше наказание до 4 месеца затвор за публично оскърбяване на дадена религия, но на практика съдилищата са го прилагали изключително рядко. За близо 80 години датското правосъдие е водило дела само четири пъти по този член, за последен път през февруари.

Тогава датчанин, който пусна във Фейсбук видеозапис как изгаря Корана, трябваше да бъде съден за богохулство, но процесът му няма да се състои поради отмяната на това закононарушение от Наказателния кодекс, обяви прокуратурата.

През 1938 г. четирима души са били осъдени в Дания за антисемитски текстове. През 1946 г. двама души са били глобени за имитиране на кръщене по време на маскен бал.

През 1971 г. двама служители в държавното радио са били наказани за излъчване на песен, в която се говори за сексуалността на една жена и за отхвърлянето й на всякаква божия власт.

Прокуратурата се е отказала да съди обвиняеми по този член в 12 случая, най-известният от които е аферата с карикатурите на ислямския пророк Мохамед, публикувани в "Юландс-Постен" през 2005 г., а след това в 17 датски вестника през февруари 2006 г.

Публикуването на тези карикатури от някои чуждестранни вестници, сред които френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Даниясъдбогохулство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Древните цивилизации в Египет, Гърция и Рим са били много просветени и са стигнали до важни научни изводи. Идването на християнството е потопило човечеството в мрак и безпросветност за хилядолетие и половина. Така, че моля всички представители на религиите за по-кротък тон, като изтъкват "ценностите" на религиозния си морал. Те имат една огромна вина пред човечеството, която никога и с нищо няма да бъде изкупена.
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тук до комунизма е само една крачка.
24
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията е бичът на човечеството. Възспираща иновациите и напредъка за дълъг период от време в миналото.
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религиите, когато са на власт, правят точно това, което се случва в ислямския свят. В Средновековието, когато християнството е държало властта, е правело точно същото, че и доста повече жестокости. Ако днес имат властта пак ще са същите. Просто религиите трябва да се държат далече от властта, образованието, правосъдието и армията и държавите да са лаически. Другото вече сме виждали до какво води. Всички басни за религиозни ценности са само прах в очите на наивни хора.
22
6
 
11
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 6 години
БРАВО ВИКИНГИ !!!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като толкова сте вярващи,оставете Господ и аллах да се разберат там горе,какво се карате за глупости?
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията - опиум за народите, както съвсем добре го е определил класикът.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да богохулстваш от атеизъм е по-оправдано отколкото да ржеш глави и взривяваш от религиозен фанатизъм.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора които се бият канчето по 4 пъти на ден в земята и хора които палят свещи посред бял ден, не ми ги хвали.
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой изгорил корана - мнооого обидно! а тези,дето се дупят в молитви пред корана и после спокойно режат човешки глави,дето взривяват живи хора и ги мачкат по улиците.........???????????
16
6
 
17
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
Религията е Първата политическа доктрина измислена преди 7 хил. години и целяща манипулиране и насочване на масите към избраната от водачите насока.Търговия с душите на хората, въвеждайки ги в тотална заблуда за света и вселената около тях.Християните вече осъзнават това и изповядват религията просто от уважение без да задълбават и зачитат религиозните канони .Но Ислямистите са 1 хилядолетие по назад в Еволюционното си развитие от Християните и затова са заплаха за Модерния и Еволюирал свят!!!
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо един във форума смята, че да си атеист е обидно. Аз лично го смятам за повод за гордост. Да си атеист означава да си мислещ човек, защото да вярваш значи да се откажеш да мислиш и да търсиш обяснения - получаваш всичко от една книжка с приказки за ид.иоти, наречена библия или коран и се отказваш от всякакви съмнения, размисли, търсения и въобще от каквато и да е мисловна дейност.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коранът е просто преразказана библия на арабски.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да хулиш нещо което го няма? Нека вярващите антиатеисти да обяснят.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоДа спазваш десетте божи заповеди, защото съвестта ти го изисква и защото такъв е моралът ти, без да си религиозен, е много по-достойно, отколкото да спазваш същите заповеди заради страх от божие наказание. Много унизително е да съзнаваш, че се придържаш към моралните норми, защото са ти наложени от църквата.
11
3
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Корана единствено става да разпалвате камината зимата.Не ви съветвам да си Бършете задните части защото може да хванете циреи,все пак незнаете колко *** са го пипали преди вас!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не случайно "безбожник" /атеист /е обидна дума във всички езици. "...В какво точно се изразява тази обида?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво богохулство, да не сме в Средновековието. Самата дума "богохулство" е посегателство върху свободата на словото и изразяването. Религиозните фанатици могат да говорят каквото си пожелаят по отношение на вярващите, но обратното, виждате ли, било забранено, щото било богохулство. В 21-ви век човек трябва да има право да казва каквото мисли за култовете към несъществуващи богове.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румба, морални ценности има много преди християнството.
7
17
 
9
 
! Отговори
Румен до 12 преди 6 години
Християнството възпитава в морални ценности,които са крепили успешно обществото 2000 г. Не случайно "безбожник" /атеист /е обидна дума във всички езици. Съвременността няма система на ценности защото има само една ценност -парите. А парите нямат морал. Без морал трябват писани закони за всяка дреболия,за която по рано се е действало със сърце.