Меркел тръпне в очакване на Г-20 – каква е мисията й?

Среща на върха и предизборна кампания – натоварена програма
12 юни 2017 09:30,
13
Меркел тръпне в очакване на Г-20 – каква е мисията й?
Снимка: Софийска вода

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разполага с около четири седмици, за да постигне приличен успех на предстоящата среща на върха на лидерите от Г-20, или да се завърне с поражение от форума в Хамбург. В тези кризисни времена едно е сигурно - на германския лидер съвсем не й е лесно, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

На 7 юли държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще направи дебют в групата на големите индустриализирани и развиващи се страни.

Никой не е в състояние да предвиди обаче дали ексцентричният републиканец няма отново да се опита да даде урок на международните лидери в стил "Америка на първо място". А освен със световната политика, Меркел трябва да се справи и с подготовката на предизборната програма на Съюза (ХДС/ХСС), пише "Фокус".

В последните четири дни германският лидер "навъртя" близо 30 хил. километра, за да търси подкрепата на Аржентина и Мексико, също влизащи в Г-20, по ключови въпроси като свободна търговия, правата на жените, опазването на климата, проблемите с миграцията и оказването на помощ на Африка.

Сигналите след 82-часовата "екскурзия" до Буенос Айрес и мексиканската столица са ясни: аржентинският президент Маурисио Макри и държавния глава на Мексико Енрике Пеня Нието трябва да напуснат Хамбург най-малко с обещанието за подкрепа на свободната търговия и борбата срещу глобалното затопляне.

Лидерите на двете латиноамерикански държави дадоха висока оценка на канцлера. В аржентинската столица Меркел се опита да намали очакванията за нея като за нов "лидер на свободния свят".

С подобна "титла" не може да се окичи никой, въпреки политиката на изолационизъм на Доналд Тръмп.

"Никой не може да бъде сам на този свят, нито човек, нито страна може да реши глобалните проблеми", категорична бе Меркел след срещата си с Макри.

Но това ли е тактиката за следващите няколко седмици? По темата за климата, германският канцлер няма никакви илюзии: комюникето на Г-20 може да бъде утвърдено само с единодушие, а до този момент американският президент не даде никакви индикации, че е се отказал от идеята за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Трябва ли в такъв случай усилията за противодействие на глобалното затопляне да бъдат поставяни на челно място? Ангела Меркел не може да си позволи постигането на компромис - във всеки случай не и в условията на предизборна борба, когато доверието е ключово за привличането на електората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Историята не пита искаш не искаш, както когато те въздига във висините, така и когато те поваля на земята. Ако човечеството поиска Меркел да го води, тя ще го води и то добре. Няма къде да иде. Да е жива и здрава. Ако съдбата поиска Путин да води, ще води. Тръмп и да не иска, ако него е определила "писалката", ще трябва да води. Да погледаме. Скоро ще се разбере.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО КАТО И СВИРНА ПУТИН И ТЯ ВЕДНАГА ДОПРИПКА В СОЧИ.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел тръпне в очакване.За какво, някой да и го ....Тия журналисти не са ли учили публицистичен език? Баба ви Меркел само изборите я интересуват,явно не си е довършила задачите,поставени от господарите.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ким сунВелика нация е малка Германия.Ако имаха и ядрено оръжие щяха да мачкат наред.И как ще мачкат? Ще турят вериги на S класата и ще мачкат. Що сте толкова наивни? Напълно си заслужавате бай ганювската участ.
6
4
 
5
 
! Отговори
Циник до 6 преди 6 години
Глей да не сЪ задавиш с бюрека, и бозЪта!:-)
5
3
 
13
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
От тази нищо не зависи!Тя само изпълнява заповедите на господарите над нея!
4
3
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В изказването си по "Маршал план" за Африка алахолюбката Мурксул - подчерта , че до 2050 година ПОПУЛАЦИЯТА в Африка ще се удвои!Време е мути да помисли за тунел, или мост - Африка - Европа(Германия), че надуваемите лодки, бракувани риболовни шхуни, и "совалките" на Фронтекс - няма да смогват да внасят мераклиите за "гости"!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешни стават с това ,,глобално затоляне''
2
12
 
4
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Най важната цел на Меркел винаги е била и ще бъде-силна и обединена Европа.Както винаги на Германия се пада тежката задача да запази силата на Европа на световната карта.Англичаните и французите винаги са били по двойните игри,но германците са мащини и не цепят басма на никой.В тези смутни врмена,когато Китай САЩ и Русия се опитва да смачкат Европа,само германеца може пак да се изправи срещу врага.Велика нация е малка Германия.Ако имаха и ядрено оръжие щяха да мачкат наред.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисията й е халифат.