САЩ продават на Катар изтребители F-15 за $12 млрд.

Сметката: За тази сума Доха купува 36 изтребителя
15 юни 2017 10:52, Елка Василева
90
САЩ продават на Катар изтребители F-15 за $12 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Министерството на отбраната на САЩ приключи сделка за продажбата на изтребители F-15 на Катар, предаде ДПА.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис подписа договора на стойност 12 милиарда долара заедно с катарския си колега Халид ал Атия, съобщи Пентагонът.

Държавният департамент одобри продажбата през ноември миналата година.

Сделката бе завършена на фона на напрежението между Катар и негови съседи от Залива, които го обвиняват, че подкрепя тероризма. Подобни критики бяха отправени и от американския президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Според Блумбърг Доха купува 36 изтребителя.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: САЩКатарF-15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Aлеята на МиГове" е израз, който американските пилоти използват, за да обозначат географската местност, където МиГовете са активни. Да те имам у разбирачо :D
46
1
 
3
 
! Отговори
не за първи път преди 6 години
Tипично по щатски-въоражават и двете страни , след което/или преди това/ ги насъскват да се сбият
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миговете винаги губят. В КНДР дори има "алея на МИГовете. Позаинтересувайте се защо. В реален бой ефките превъзхождат тотално. Миговете и сутата са парадни самолети, бива ги за изложения и авиошоута.
44
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миговете винаги губят. В КНДР дори има "алея на МИГовете. Поза интересувайте се защо. В реален бой едните превъзхождат тотално. Миговете и аурата са парадни самолети, бива ги за изложения и авиошоута.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна пародия.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mодерните Ф15 освен формата си нямат нищо общо със самолета от 70те години. Модерни двигатели, модерно въоръжение, модерна електроника, системи за навигаци и комуникация и тн и тн.За пичовете, които се оптиват да сравняват, да сравняват при _еднакви_ условия - еквивалент на Ф15 е Су27 и версиите му (до 35). Ако се сравняват в бойни действия, трябва да се поставят с ситуация с пълно превъзходство по численост, AWACS и ракети с голям обсег на действие. Такава ситуация няма.
41
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 42 преди 6 години
И какво си се опитал да кажеш?Несвързани бръщолевения - ако оставиш молитвената броеница...и пишеш с 2 ръце ..може и повече да ти се разбира :-)
40
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Цялата им външна политика и интереси се гради върху просперитета на Военнопромишления комплекс ! Изобщо "Демокрацията им" свършва там където започват интересите!
39
3
 
5
 
! Отговори
ани преди 6 години
И ние трябва да купим такива.Много са хубави
38
3
 
7
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
"...само Ерсдухания и Оман нарушават блокадата.Турч ина показа, че се кефи на ИД...има си хас - синовете му натрупаха милиони от алъш-вериш с ИД."Къде си бе ***...виж кво си написал в една друга статия...Нали Ердоган се кефил на ИД...я ми кажи САЩ (бащата) на ИД какво прави!? Ердо много добре знае при кой да застане...не слуша тоя и оня...Ти мани алъш вериша на сина на Ердоган да не си бил там!? Виж "кой" принуждава да купува оръжия от него на УЖ подкрепящи терорист, нали ИМА АМБАРГО!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко от свалените МИГ и СУ са били управлявани от руснаци?
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ пудкрепят световния тероризъм и *** въуръжават"Не...САЩ за да продава оръжия СЪЗДАВА И ПОДКРЕПЯ ТЕРОРИСТИ...Кучетата слушат, а тези, смелите застават срещу него, например като Турция и стоят при обвинения (Катар) защото НЕ Карар, а самия САЩ и кучетата му хранят терористи.
35
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
350 милиарда на са след това танц сьс саби след това заговор срещу катари сега 12 милиарда орьжие за катар за какво му е на арабския полуостров толковаорьжие печалба за военно пром комплекс които назначи трьмп за президент иработни места за милиони американци а ползите за света са воини смьрт и сьлзи
34
8
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
В периода 1979-82 г. F-15 участват в операции над Ливан. По време на бойните действия израелските изтребители многократно влизат в масови въздушни боеве срещу сирийски МиГ-21, МиГ-23 и дори МиГ-25. Данните, които се изнасят от двете воюващи страни за точния брой свалени самолети са противоречиви. Няма обаче официална, потвърдена информация за свален F-15 във въздушен бой. Крайният резултат при срещи на изтребители МиГ и F-15 над близкия изток, са завършвали с победа на втория.
33
1
 
14
 
! Отговори
Бай Балкан преди 6 години
Същата мостра както Турция-Гърция. Продават на едните, след това на другите
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеее 12 млрд за 36 морално остарели F 15ки .Тва излиза по 333 млн $ за самолет което е 5 пъти повече от AirBus A320 .Американците си продават военната техника на безумни цени
31
15
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
После напиши в нета "загуби на индийските ввс от катастрофи". Фактите са шокиращи. От 900 закупени руски самолета 426 са се "самоубили" без да участват в сражения.:)
30
4
 
18
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Във всяка страна в която управляващите леко се отклонят от линията на САЩ се появяват разни "гезиджии" , "умни и красиви" и подобни. Европейските кукли на ФАЩ веднага стават "загрижени" за демокрацията. Останалите като СА си правят каквото искат.
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ въоружиха "умерената опозиция", която набързо се нарече Ислямска Държава. След това американците гордо обявиха, че се бирят срещу ИД. Чисти клоуни на които и 5 годилните не се връзват вече.
28
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Пишеш в нета; Въздушна война над Ирак". Статията е супер.Дата, час, имена на пилоти, вид на самолета, таблици..........После пишеш 'свалени Миг -29 в Сърбия. ако не ти стигне пиши и за Сирийската война:))