Интеграцията на бежанците – двустранен процес

Програмите за интеграция трябва да бъдат преразгледани, посочи експерт
20 юни 2017 14:45, Екип на Bloomberg
19
Интеграцията на бежанците – двустранен процес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмите за интеграция на бежанците трябва да бъдат преразгледани и да се търсят по-подходящи механизми за огромния за Европа брой бежанци. Това каза Марияна Стоянова от БЧК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Интеграцията е двустранен процес. От една страна са важни условията, които предоставят държавите, но от друга страна стои мотивацията на самите бежанци, за да се срещнат очакванията и реалността". 

В деня на бежанците, 20 юни, отдаваме дължимото на куража на тези хора да тръгнат да търсят спасение от насилието и конфликтите в техните собствени страни и да спасят близките си, каза събеседничката. "България е приела една сравнително малка част от тези хора, бягащи най-вече от Сирия, Ирак и Афганистан".

За миналата година имахме близо 20 хил. лица, търсещи закрила. Трябва да се различават три категории - лица, търсещи закрила, бежанци и мигранти, обясни гостенката. 

"В България голямо предизвикателство е, че вече четвърта година няма национална програма за интеграция. Мерките за интеграция се предоставят на проектен принцип по различни програми. Разчита се на неправителствени организации".

Защо е предпочитана Европа? Какви са факторите за превръщането на Турция в убежище на много бежанци? Как се движат и на къде отиват бежанските потоци в Гърция и Турция?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куражът е да поемеш риск и да се противопоставиш на някаква опасност. Да бягаш, за да спасиш живота си (ако наистина е така), не е "кураж"! По-подходящи думи са "инстинкт" или "интерес". Ако си истински "бежанец", търсиш първата сигурна държава, докато нещата се успокоят и се върнеш у дома, а не лесен живот с пожизнени социални помощи на хиляди километри. Ако все пак отидеш някъде (дори неканен и незаконно), уважаваш и приемаш местните правила и закони, като се стараеш да допринасяш максимално.
14
0
 
0
 
! Отговори
! преди 1 година
До Анонимен

Ти си комуняга!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
INTEGRIRAN BEJANEC KO TAKOVU JIVOTNO NEMA NEMA I A SE RODE
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В една истинска дясна демократична и либерална страна е длъжна да подсигури достоен живот на бежанците."

Според мен пък същата тази страна е длъжна да осигури достоен живот НА МЕН и другите като мен, А ПОСЛЕ да преразпределя ЕВЕНТУАЛНИТЕ излишъци към някакви си келепираджийски навлеци.
11
3
 
0
 
! Отговори
! преди 1 година
Връщането и отказването да се приемат бежанците е КОМУНИСТИЧЕСКО. В една истинска дясна демократична и либерална страна е длъжна да подсигури достоен живот на бежанците.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симпатична жена, оставена да говори пред публиката за да си изкара заплатата, защото на нейните шефове не им изнася да са там и да слушат и отговарят на поредицата от неудобни въпроси. Но така е - ако искаме да се водим на заплата, трябва да говорим каквото трябва и да "интегрираме" "бежанци" и "роми".
9
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Не мога да разбера защо по телевизиите не се допуска противното мнение - че не трябва да се пускат мигранти и трябва да се спират и връщат , защо трибуна имат все заблудени като тази която иска да ни надъхва да правим нещо - ами дай личен пример бре. И все пак защо няма някой разумен който без да призовава за газови камери да го поканят да каже - НЕ!!! НИЕ НЕ ИСКАМЕ МИГРАНТИ ОТ КЪДЕ ЛИ НЕ ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ РАЗРУШАТ НАШЕТО ОБЩЕСТВО
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв конфликт има в Афганистан? Нали американците им донесоха западна демокрация там?

Имаме си достатъчно евророма, не искаме и мюслирома - няма къде да ги денем всичките тия алкохолни напитки.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нищо не сме им длъжни на нахлуващите нарушители от Сирия, Ирак и Афганистан и подобни държави.Да си заминават обратно.Посолствата им в София да се погрижат да си пратят в родните им страни.България е за българите.Не желяем никакви араби.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мадам, разплакахте ме. "...куража на тези хора да тръгнат да търсят спасение от насилието и конфликтите". Защо не - с по 20-30000 долара в джоба. Такива суми дори не си представям. Просто организирано от трета държава нашествие за завладяване на Европа и връщането и в праисторическо време. Бежанците са само 10-15 %. Тях - на драго сърце. Вие недостойно манипулирате чувствата. Честно - мъка ми е за тях. Но животът ми е един, а държавата ми не я е еня за мен. Наслаждава се, как бавно умирам...
5
1
 
11
 
! Отговори
Американ преди 1 година
На България не и трябват тия навлеци, та затова и няма програма за интеграция.. Лошото е че няма програма за обезкуражаване и връщане..
4
1
 
10
 
! Отговори
това е преди 1 година
"Бежанците" нахлуха, видяха че българите не ги желаем и е време да си ходят обратно у дома.Оставането им тук е нахалство и трябва да бъдат експулсирани.
3
0
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Най-добре е да се направи един референдум по въпроса и ако целукупният български народ желае да му натресат всякаква п***ч-така да бъде!Ако обаче не ще-голямата метла и кой откъдето е!
2
1
 
22
 
! Отговори
Хм преди 1 година
А защо пък трябва да бъдат интегрирани "бежанците"????Сигурно щото Началниците така заповядват....
Най-първо повече от 80% не са никакви бежанци и по закон трябва да бъдат върнати обратно!
Второ,истинските бежанци остават докато трае войната или докато се оформят сигурни зони.
Иначе това,което ни карат да правим е да приемем наложената отвън подмяна на населението!И то с радост!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея, които се натрисат като "бежанци" са тиктакаща бомба. И в преносния и в прекия смисъл. Даже и да не се сегашните, поколението им след това ще бъде такова.
След всичките тези примери за неуспешна интеграция, независимо в коя държава, трябва да се намери начин това радикализиране да се прекрати.
Най-близко до акъла е да се отнеме тая идентичност, която ги сближава. А именно - смяна и забрана на арабските имена и забрана за изповядване на ислям, редуциране броя на джамиите.