ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота

Това станало няколко месеца преди САЩ да обвинят открито Русия
24 юни 2017 14:10,
180
ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота
Снимка: БТА

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, писа вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия. Едва през януари тази година САЩ обвиниха поименно руския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

Според "Вашингтон пост" още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

През септември, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Освен това на 4 август миналата година е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Бренан е предупредил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива.

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия.

Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ.

Обама освен това е наредил тайно свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази операция е трябвало да бъдат внедрени в руски инфраструктури "спящи злонамерени програми", които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани, пише в. "Вашингтон пост". Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на президентския пост Доналд Тръмп.

Сегашният американски президент реагира на публикацията, като разкритикува действията на своя предшественик във връзка със случая, предаде Франс прес.

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в Туитър - предпочитаното от него средство за комуникация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСОФОБ = БЪЛГАРОФОБ----------------75 Ти си бил голям тъпакккккФобия тъпакооо на гръцки е СТРАХ , тоест според българофоб е човек който се страхува от българи . По принцип термина русофоб е наложен от неграмотни защото русофоб не е антоним на русофил . Филията не е обратното на фобията
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72 Прав е бил Хитлер , между другото в реч пред партийци той нарича Сталин новият Чингиз хан
72
2
 
4
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
РУСОФОБ = БЪЛГАРОФОБ (а много от тях са и туркофили)
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това цру, много експедитивно бе! Цяла година не могат да загреят, че руснаците ги били хакнали. Повярвахме! Така както и за оръжията за масово поразяване на Саддам.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
укрофашистката хунта в Киев---------------------70 Ти си напълно завършено зомби напълно обсебено от Кремълските бесове
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е по-стара страна от Русия - Киевска Рус! Когато Киев е бил основен град в Източна Европа, никой не е чувал за блатото на московитите! Руснаците са фашисти, а не украинците. Руснаците извършиха аншлус с Крим както Хитлер с Австрия а не Украинците. Третата най-голяма партия в Русия е фашистка. Путин е бивш кагебист, мутирал в руски фашист. Хитлер е казвал че от руснаците ще станат по-големи фашисти от германците.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 хахахахахах пак сме тук а , нищо за кратко ще да е
67
3
 
4
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Винаги съм твърдял, че русофобите са национални предатели. Те подкрепят и защитават укрофашистката хунта в Киев, която избива не толкова руското население в Украйна, а и тероризира местното българско малцинство! Даже наскоро укрофашистите пребиха и унизиха представител на българската общност там, а по-рано оскверниха паметника на Българското опълчение от руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаеш ли, че тези същите заблудени украинци тероризират и българското малцинство там?...Искаш да кажеш русофил. Русофил българин няма.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Знаеш ли , че дори нашият Паисии Хилендарски в своята История Славянобългарская която не си чел дели народите по онези земи на МОСКОВЦИ и РУСИЯНИ и познай от три пъти кои за него са русиянте . Жокер не са днешните руснаци
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаеш ли, че тези същите заблудени украинци тероризират и българското малцинство там?-----------------------6 Не не знам но знам че *** от Москва се опитват да организират активно мероприятие с такава цел
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Средновековна македонска държава не е съществувала но украинска е съществувала
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 В грешка си тук не става дума за Киевска Рус чието име е откраднато от Московките варвари а за тази измислена страна Русия която съществува от 1721 година
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61 хахахахахахах Счупи *** наистина
60
1
 
6
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
"Русия е на 300 години..."Русия е на не по-малко от 1000 години. А да ми повтаряш пропагандата на комплексирани укрофашисти е все едно да вземеш да ми изреждаш постулатите на македонистите. Просто няма смисъл. Историята е такава каквато е, независимо дали ти харесва. А знаеш ли, че тези същите заблудени украинци тероризират и българското малцинство там?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 Това е реалността , не може да продължава вечно това състояние
58
1
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Пак ли си се дрогирал ?
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много ги е яд американците че нямат ръководител като Путин! Само палячовци като Тръмп някакви неггра като Обама и кравари и говедари като Буш младши и старши... хехе
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 още един на смяна , впрочем сигурно е един но пишещ под различни никове
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 Русия сама ще се разпадне и НАТО ще трябва да се намеси за да опази ядрения и арсенал