Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия

Провеждани са консултации с Киргизстан и Казахстан, но...
26 юни 2017 20:03, Елка Василева
173
Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Миротворческият процес в Сирия с участието на Русия, Турция и Иран среща поредните трудности. За Москва те се изразяват в това, че в процеса отказват да се включат нейни най-близки съюзници от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - Киргизстан и Казахстан, пише "Независимая газета".

Москва преговаря с Бишкек и Астана двете страни да изпратят военни в Сирия, съобщи тези дни шефът на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов. Същото спомена по-рано на преговори за Сирия говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

Информацията обаче веднага бе опровергана от киргизстанския лидер Алмазбек Атамбаев и от казахстанския външен министър Кайрат Абдрахманов. Атамбаев заяви, че изпращането на киргизстански военнослужещи в Сирия "никак не е лесна работа". "И ако въпросът изобщо бъде повдигнат, за целта, първо, трябва да има решение на всички страни от ОДКС, резолюция на ООН и после окончателно да го реши парламентът на страната", описа процедурата той.

Атамбаев добави: "Ако някога, явно вече не през моя мандат, този въпрос бъде поставен, Киргизстан трябва да изпраща там не редовни части и съединения, а ако има желаещи измежду кадровите военни, офицерите". "Сега изобщо не сме го обсъждали (на неотдавнашната среща с руския президент Владимир Путин, бел. на вестника), бях изненадан, че се повдига въпросът", подчерта киргизстанският държавен глава.

В сходен дух бе издържан и коментарът на Кайрат Абдрахманов. "От страна на Казахстан мога да ви уверя, че не водим никакви официални преговори за изпращане на наши военни в Сирия - каза министърът на Четиринайсетия Евразийски медиен форум. - Като суверенни, независими, също и много добре балансирани във външната си политика страни ние - нито Казахстан, нито Киргизстан, никога няма да станем заложници."

За Казахстан "е принципно важно условие, за да разгледа възможността да изпрати миротворци в коя да е гореща точка от света, да е налице резолюция на Съвета за сигурност на ООН и съответен мандат от тази организация", посочи той. Проблемът как ще се гарантира сигурността и ефикасното действие на четирите зони за деескалация в Сирия "е от компетенцията на страните гаранти на процеса от Астана (Русия, Турция и Иран), които ще обсъдят тези и други въпроси на среща в Астана от 4 до 5 юли", обясни Абдрахманов.

По данни на "Независимая газета" обаче до неотдавна все пак са провеждани консултации с оглед изпращане на киргизстански и казахстански военни в Сирия. И нищо чудно да продължават и днес. Това потвърждават източници на Интерфакс, експертни оценки, а и други сведения.

Шефът на киргизстанското външно ведомство Ерлан Абдилдаев например призна на 23 юни, че такива консултации е имало "в ОДКС по инициатива на руската страна, но въпросът не получи никакво развитие".

Абдилдаев не съобщи кой точно е участвал. Но ако припомним, че министрите на отбраната от ОДКС разговаряха скоро в Минск, напълно е възможно консултациите да са били там. На 13 юни генералният секретар на ОДКС Юрий Хачатуров съобщи след форума пред журналисти, че освен основните планови въпроси в тесен състав "шефовете на военните ведомства от страните в ОДКС обсъдиха на заседанието си в Минск проблеми около гарантирането на сигурност извън зоната на отговорност на организацията". Дали става дума за Сирия - не се знае.

Медии съобщиха, че предложението на Русия да бъдат разположени в Сирия киргизстански и казахстански военни било отправено миналата седмица, когато турски служители разговаряли със специалния представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев. Между другото инициативата може да е по-скоро не руска, а турска. На пресконференция миналата седмица Ибрахим Калън отбеляза, че в провинция Идлиб живеят над един милион души, главно мюсюлмани сунити, "и трябва да се реши колко войници са необходими, за да гарантират сигурността им". Логиката му сочи, че войниците трябва да бъдат от същото вероизповедание. Защо обаче непременно да са миротворци от Киргизстан и Казахстан?

Бившият турски президент Абдуллах Гюл заяви на Евразийския медиен форум в Астана, че "въпросът просто може да е криво изтълкуван". Като подчерта, че "Идлиб е сунитската част от опозицията, Идлиб не е кюрдски, а арабски регион и там се намира голяма част от опозицията, също и бегълци от силите на режима". Точно за тяхната сигурност полагат усилия днес Турция, Русия и Иран, посочи той.

Военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев обръща внимание, че Русия неведнъж е предлагала официално на свои партньори и съюзници да участват в хуманитарни мисии в Сирия - разминиране, доставка на хуманитарни товари и т. н. "И не е никак чудно, че Русия предлага да включи в изпълнението на задачите си за помиряване на страните в Сирия свои партньори от ОДКС. Още повече, че участието на други страни в процеса е предвидено в меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, приет в Астана в началото на май. Защо руските предложения се посрещат толкова зле, не е много ясно", казва експертът.

Неткачев отбелязва, че Русия - както и САЩ от НАТО, не може да настоява съюзниците й от ОДКС да увеличат военните си разходи. "Съюзниците ни явно не проявяват разбиране и солидарност, за да се включат в гарантирането на сигурността в регионите, където действат терористи. Но сред бойците на "Ислямска държава" в Сирия има доста хора от Казахстан и Киргизстан. Защо тези страни да не сложат там нещата на място заедно с Русия?" - пита се експертът.

"Навярно всичко опира до парите. И до геополитическите ориентири, които са си избрали т. нар. съюзници на Русия", пояснява Неткачев. И напомня, че военните разходи на Казахстан и Киргизстан са към 1 процент от БВП на страните, а тези на Русия - почти четворно повече. При това съюзниците на Москва получават руска военна продукция на преференциални цени.

Експертът напомня, че "военни от Казахстан с желание участваха в операции на САЩ и НАТО в Афганистан. А Киргизстан навремето разреши да се отвори на негова територия американска военна база. Това бе в разрез с интересите на Русия. Съюзниците й обаче не се съобразиха с този факт. А гледат и днес да демонстрират, че са независими от Руската федерация. Което до известна степен е показател за същинския авторитет на Русия в ОДКС".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Запознат 97Лека нощ, да сънуваш лекар с нож.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен 89 преди 6 години
КУКУ напълно си незапознат, раждаемоста при ромите започна да се насърчава със НПО като БХК.И сега е в невиждани размери при бай Тошо бяха около 300 000 сега са милион и отгоре Запознатия.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте банани!Ама 3 лева за кило полузелен банан няма да дам!Имам череши.
60
9
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Лека нощ на всички Демократично настроени УЧАСТНИЦИ в спора. Русофилите да си таковат русията.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Запознат 89Е, сега няма жилищна криза, нали?Ама има банани...
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Запознат 86Я дай някакъв линк за "22000 руснаци".Ако не можеш да намериш линк можеш да напишеш какво е получила Бълxapия след тези славни победи. И изобщо, колко войни е спечелила бъxливата ни татковина?
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От гей паради и тревица не можете и да мислите, че сме страна от третия свят и че се топим най бързо, за никого не е тайна.Между другото как мина гей прайда?....Нямаш спомен от събитието ли? И по-добре, ще те е срам ако ти разкажат приятелите ти.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен 88 преди 6 години
От гей паради и тревица не можете и да мислите, че сме страна от третия свят и че се топим най бързо, за никого не е тайна.Между другото как мина гей прайда?
55
5
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--84;След комунистическата варварщина в селата след ДЕВЕТИ започна масово преселване в градовете.Настъпи ЖЕСТОКА жилищна криза. Хората живееха по хизби и тавани.По две семейства в апартамент. Настъпи Невиждана жилищна криза. Настъпи рязък спад на раждаемоста.Началото на 70-те год. комунистите взеха уж мерки за подобряване на раждаемост ,но тя се увеличи при РОМИТЕ. Заради тях станахме 9 милиона. Затова сега има много РОМИ./***/*** ОПРОСТАЧИХА нацията.
54
7
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
През ПСВ в Добруджа бяха 7000 саби на Ген. И. Колев срещу 18000 саби на казаците.Ген. И. Колев ги размаза като Торнадо.На южния Фронт Ген. Вл. Вазов размаза 22000 руснаци ,Французи и Англичани.След ДЕВЕТИ *** унищожиха Ген. Вл. ВАЗОВ и тримата му сина също офицери.След ДЕВЕТИ бяха ликвидирани и синовете на Райна Княгиня; Ген. Иван Дипчев ,Полк. Владимир Дипчев. Третия син участва като Мичман на кораба ДРЪЗКИ при торпилирането на ХАМИДИЕ. 4 -я е убит на улицата по комунистически.
53
5
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Е добре бе, откъде да ти вземе бай Тошо банани? Xем ревете, че сте имали банани само за нова Година хем иначе. A сега кажи кениеца Обама с какво помогна дори едни банани не ни прати.
52
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Русия наближавахме 10 000 000, сега гоним 6 000 000 най бързо топящата нация сме ние, не само вЕС.Братята американци за 28 години ни е...а мамата, със америка за България, Отворено общество, БХК, всичко това работещо против България.Над 2 000 000 милиона Българи са напуснали страната, само не ми казвайте че са избягали от комунизма, от 10 години сме в ЕС но хората продължават да бягат.В България ще останат пенсионери, роми, полицаи и ***.оти продаващи България на сащ.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82 Туй от любовника му ли го знаеш ? Или така твърдят слуховете ?
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77 Ататюрк е бил третополов гей, травестит и евроатлантик. Ердоган е русофил.
49
4
 
2
 
! Отговори
Винаги готови. преди 6 години
По-важното е, че НАТО-вската членка е винаги готова да прати войски в Сирия, Афганистан и Никарагуа за да браним САЩ. България + Кения братя завинаги.
48
5
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--62;А знаеш ли какво празнуваме на 03.03.?Празнуваме Рождения ден на Александър 2 и възкачването му на престола. Празнуваме капитулацията на русия след ПСВ от Б--я ,Германия и Турция.Брест Литовския мирен договор е подписан на 3 Март по настояване на Министър Васил Радославов.Бихме ги като Магаре на чужди снопи.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 Може ли да те поправя . Тя започнада се разпада още преди 100 години с Брест-Литовския мирен договр подписан на 3 март 1918 с който загуби Прибалтика , Полша, Финландия, Буковина а и Украйна , вярно после върна някои а след ВСВ пак се разшири но комунизма свърши и разпада се възобнови....Прав си. Просто съм съвременник на сегашните процеси затова коментирам това което е минало през очите ми. Набива ми се в очите и друга аналогия. Путин ми прилича на Ататюрк.
46
1
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--56;А на теб кзвал ли ти е някои колко си глупав?
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така или иначе Русия е последната Империя на земята и е нормално да се разпадне както се разпаднаха през миналия век Британската, Френската, Германската, Белгийската, Холандската, Испанската, Португалската, Италианската може и да съм пропуснал някоя...Руската империя започна да се разпада с края на студената война. Сега се разпадат остатъците от нея и парче по парче се цивилизоват. Процесът не е бърз, ще отнеме десетилетия.
44
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До ЗапознатМного точно казано... - голата истина...