Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава

Ердоган: Наши стратегически партньори действат с терористите
Обновена: 28 юни 2017 10:19 | 28 юни 2017 10:07, Елка Василева
77
Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия, дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района. Това заявява пред "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна операция "при най-малката заплаха".

"В Сирия сега протичат негативни процеси. Ако това застраши нашите граници, ще реагираме по същия начин, както при операцията "Ефратски щит", уверява лидерът на Турция.

В интервюто, дадено на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, той изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, "действат заедно с терористите" от кюрдски организации.

Става дума за САЩ, които обучават и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, за да ги използват срещу групировката "Ислямска държава", пише вестникът.

Изявлението на Ердоган сериозно разтревожи Русия и САЩ. Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите, се казва в материала.

Източник на "Известия" от руския парламент обяснява в друга статия, че нов конфликт в Сирия ще е в разрез с руските интереси и борбата с терористите от ИД. "Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при консултации на различни равнища ще може Анкара да бъде възпряна от необмислени действия", добавя той.

Подобна позиция заема и Вашингтон, посочва "Известия". "От щаба на Централното командване и на коалицията срещу ИД начело със САЩ заявиха, че сега борбата с джихадистката заплаха е по-важна от всякакви други противоречия", добавя всекидневникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реално, кюрдите изнесоха най-тежките и успешни битки със ИДИЛ, както в Ирак, така и в Сирия. Създаването на тяхна държава е неизбежно. Сори "Тайпи", не важиш
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро Ердоган му клекна на Путин. Ама не ви се ще да си признаете...Как му клекна? Като получи газ, атомни централи и рускини на корем ли?Ако това имаш в предвид, да, клекна му.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как определят кой е от ПКК? Те всички са едно. Искат си хората държавата. ...Ами нали имаха държава бре? Защо просъществува по-малко от година?
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех този султан, що ми се струва, че скоро ще го напляскат. Въпроса е само дали Русия или САЩ, или едновременно. Но ако не преживее следващ преврат, то по скоро САЩ са се нагърбили с дисциплинирането му.А последователите му, вече имат поле за изявя. На фронта има нужда от войници....Хахаха, той султана превъзпита Путин само със свалянето на една щайга, щели да го превъзпитават. Накрая всички му клякат.
10
6
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ех този султан, що ми се струва, че скоро ще го напляскат. Въпроса е само дали Русия или САЩ, или едновременно. Но ако не преживее следващ преврат, то по скоро САЩ са се нагърбили с дисциплинирането му.А последователите му, вече имат поле за изявя. На фронта има нужда от войници.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Истанбул пък група младежи заловили афганистанец опипващ момичета на улицата. Имаше видео във фейса как го превъзпитават с ритници но понеже има много агресия изтриха видеото.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве оставете ги да се млатят бе. Да се намалят малко.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще потече ново българско оръжие,Гарантирано от ГЕРБ , за съюзника на САЩ -ИДИЛ? Или Червеногербавите няма да посмеят ,да не разсърдят ,,нашият приятел и брат Ердоган,,
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е дошло време всеки да си прибере парчето от баницата"Сирия". Разрязването и явно приключи.
5
5
 
11
 
! Отговори
Главата на Ефрат преди 6 години
САЩ + Турция = ИДИЛ , за да съживят ЕС с население че само умрели фигури пенЦионери останаха с мерцедеси.....обаче се получи културен сблъсък !
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган смята, че САЩ се опитват да вкарат нова бежанска вълна в Турция. Ставало дума за 2 милиона. В Диярбекир пък има безредици. Жандармерия се опитва да спре побесняла тълпа нападаща афганистански бежанци след като група афгани изнасилили сирийска кюрдка.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците започнаха да трупат допълнителни войски и техника на границата. Ердоган каза "Тръмп да си гледа работата".
2
0
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Стратегически партньор хаха. Как само звучи. САЩ всеки който е страт партньор на Вашингтон, требе да коленичи и да му присвоят рицарско звание;))))
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ = ИДИЛ !