Съдят бивши шефове на компанията оператор на "Фукушима-1"

"Ако не питаме кой е отговорен, трагедията може да се повтори"
30 юни 2017 08:30, Елка Василева
3
Съдят бивши шефове на компанията оператор на "Фукушима-1"
Снимка: архив, Reuters

В Токийския окръжен съд днес започва гледането на дело за небрежност срещу трима шефове на компанията оператор на атомна централа "Фукушима" - ТЕПКО - след ядреното бедствие през 2011 г.

Делото е първото, от което се очаква да установи дали от компанията може да се търси наказателна отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

След като централата понесе тежки поражения от опустошително земетресение и породеното от него цунами, радиацията се разпространи в околните общини. Шест години след катастрофата някои райони все още са необитаеми.

Процесът е срещу бившия президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама бивши вицепрезиденти - Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.), посочва Франс прес.

Прокурорите закриха случая, но по-късно тримата бяха подведени под отговорност след иск на граждански инициативен комитет.

В началото на дебатите тримата бивши ръководители заявиха, че са невинни, тъй като е било невъзможно да се предвиди подобна катастрофа, и наред с това се извиниха, съобщават японски медии.

Тези трима души със сигурност не са единствените отговорни, но е изключително важно те да кажат каква роля са изиграли, заяви Хасийо Такада от "Грийнпийс Япония".

Кой е отговорен, какъв низ от факти е довел до тази катастрофа и досега не е ясно, а ако не питаме кой е отговорен, има опасност тази трагедия да се повтори, каза Рюико Муто, председателка на гражданския комитет. Животът на много хора беше съсипан и искам обвиняемите да знаят за гнева и болката им, добави тя.

При операциите за спешна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души, а други 13 (военни и служители на ТЕПКО) бяха ранени.

Властите твърдят, че нито един от смъртните случаи не се дължи пряко на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ "Фукушима-1". Те обаче признават официално смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация.
 

/БТА/


3
Още по темата: ЯпониясъдФукушима-1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се предвиди наистина... Как някой може да предвиди цунами в Япония??? Никой не може! Там никога не е имало цунамита... Въобще никога...
2
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Няколко причини, но кой е виновен се пита в задачата.
1. Не е предвидено толкова голямо Цунами стената пази до 7-8 метрова вълна.
2. КРИТИЧНА ЕЛЕКТРОГЕНЕРАТОРНА МОЩНОСТ е проектирана и изградена на място което може да се наводни???
3. Няма мобилна генераторна мощност???
4. Дори сега на открито в необеопасени и неадекватни опаковки се складират радиоактивни отпадъци, които при една Цунами над 8 метра ще ги отмие в Океана!!!
5. Реактори все още изпускат радиация!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цунами залива централата и помпите които охлаждат реактора спират. Дизелагрегатите не се включват и така се стига до аварията. Никой не споменава че русия подава ток за предотвратяване на по-голяма авария. Мудността на японците е причина за последствията. Даже и проекта на Белене бе подложен на стрес тест, но там всичко беше точно. Централата във Фукушима е американска, това също го спестяват.