Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл

Първата жена председател на ЕП бе популярна обществена фигура
29
Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл - първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982).

Борисов присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от правителствената пресслужба.

Симон Вейл е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция.

Родена е на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в Аушвиц със семейството си, от което оцеляват само тя и двете й сестри. Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател.

След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета – като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството.

Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция.

Симон Вейл почина на 30 юни в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мдам! 24Точно в това се състои заслугата на Вейл. Абортът е разрешен във Франция и не е разрешен в Пакистан и много други изостанали страни които нямат възвишени и смели жени като нея.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая пък каква е
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България , не е имала толкова уважаван политик като ББ до сега. Ако някой отворко много знае..Да посочи кой ?ББ постигна уважение в цяла Европа ...въпреки бедната и изостанала държава , която управлява по наследство.
19
1
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
16 ...Ahmed I Miumun s po 15-ta caveta ot vsiaka ot 4-Te si kaduni Na hranilka vuv Frenskata Djsmahirii....OCENIAVAT TAZI I ZASKUGA NA hEvreikata...;))
18
2
 
4
 
! Отговори
Mazeltov преди 6 години
Evreika...Za takiva Nash Bocjo I Na megdana horo Ste igrae Kat samokovska mecka...;))
17
4
 
1
 
! Отговори
$$$33 преди 6 години
Значи, като наричаш комунистите к... трият, а като се обиждат министри и др. политици не се трие..Кое е обидното?
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаранция, че Боко не я беше чувал даже...
15
3
 
3
 
! Отговори
ММ91 преди 6 години
Щом плачкат *** , добре е.
14
3
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Браво Боцка,оправи държавицата и хукна на погребения по Европата....................
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1488Френските жени са изключително благодарни на Симон Вейл защото тя е издействувала правото на аборт. Водила е тежка борба за приемането на този закон, почти сама, в преобладаващо мъжки парламент и много консервативно мислене по онова време. Това е една от основните и заслуги към съвременна Франция.
12
3
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Нещата вървят по план
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
престанете с това " малка България"Това е истината а не комплекси. И не защото сме останали толкова малко в България и продължаваме да изчезваме с рекордни темпове, а защото се смоизличаваме като нация. Скандинавските нации са по-малки от нас обаче допринасят за благото на цялото човечество и всички ги уважават, а нас дори не ни знаят къде сме точно на картата.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление изключително голямото количество евреи-политици ?
9
2
 
19
 
! Отговори
НЕЕЕ...... преди 6 години
МИСЛЯ ЧЕ ХОДЕНЕТО ПО ПГРЕБЕНИЯ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛЕД КАТО ЗНАЕШ КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ - РАЗХОДИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА
8
5
 
26
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 6 години
Вчера на Хелмут Кол, днес на тая...ей тикво неадекватна, обикаляш като цветарка, никой там не те бръсне за жив, само ти се подиграват...Тиквооо , държавата ти е на ръба на гражданска война, България затъва !!! Тиквоо , скоро ще свършиш като Чаушеску, народа не издържа, престани да са мислиш за некъв фактор в ЕС, ***, ***...ОСТАВКА !!!
7
2
 
18
 
! Отговори
Парижки потайности преди 6 години
Нашият за три мандата се обигра, не е като Макрон. Толкова се самоиздига на пиедистал, че си мисли че не би минало нищо без него в Европа. Жалка /смешна/картинка....
6
12
 
1
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
До Анонимен престанете с това " малка България" аман от комплексари !!!!!!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя имам чувството че е събрал екип, който да му търси само такива поводи, къде по света може да се самопокани и да се подмаже. Едва ли французите са се сетили за малка България, че да поканят точно Бойко на такова лично тяхно събитие, че и да го изтипосат на първи ред. Явно им се е мазнил много за да се сетят за него.
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 1Може би на ниво президент?
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един кани, друг го канят......