Скок на малолетните кандидати за убежище в България

1,3 млн. са подали молби за закрила в ЕС през 2016 г.
Обновена: 5 юли 2017 22:17 | 5 юли 2017 22:15,
67
Скок на малолетните кандидати за убежище в България
Снимка: БТА

България е сред трите европейски държави с най-голямо увеличение на молбите за предоставяне на бежанска закрила от малолетни. Това съобщи европейската агенция за убежището ЕАСО в Брюксел при представянето на доклада си за 2016 г.

Само за година кандидатурите на малолетни у нас са се увеличили с 5%, като през 2016 г те са били 14 на сто от всички молби за закрила. Преди България по този показател се нареждат само Дания и Словения, където увеличението е с 9 и с 5 на сто, но съотношението на малолетните от всички молби е по-високо (19%).

Малолетните и непълнолетните, които не са придружени от възрастни, идват основно от Афганистан, Сирия, Еритрея, Сомалия и Гамбия. Като афганистанските граждани, които нямат 18 г. са 37%. Всеки трети малолетен афгански кандидат-бежанец е до 15 г, като при иракчаните процентът стига до 45 на сто и всеки пети е под 14 г, съобщава европейската агенция.

По официални данни в ЕС в момента има над 65 000 непълнолетни чужденци, които не са придружени от възрастни и само 14% от тях са момичета. Най-често те подават документи за убежище в Германия, Италия, Австрия и Великобритания. Като България е пета по честотата на избор при кандидатстване, посочва ЕАСО.

Евроагенцията е изчислила, че през миналата година в ЕС са подадени 1,3 милиона молби за предоставяне на бежански статут, като по-голямата част от тези хора са пристигнали в пика на миграционната криза през 2015 г, но чак сега са решили да се легализират. Мнозинството от тях са  сирийци – всеки трети. Следвани от афганци, иракчани, пакистанци и нигерийци.

През миналата година в България са регистрирани 8830 молби за убежище от афганистанци, 5350 от иракчани, 2640 от сирийци и 5 от нигерийци. Броят на регистрираните искания за бежански статут на афганистански граждани в България през 2016 г. се е увеличил с 43%, съобщава ЕАСО.

Германия и Швеция остават предпочитани държави за сирийците. 342 005 сирийски граждани са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г, като одобрението им е 98%. „Успеваемостта“ на афганските кандидати в ЕС е 56%, а на иракчаните – 63 на сто. Най-ниски са шансовете на балканците с 1% одобрение за молбите от македонци, 2% от сърби и 3% от албанци.

Само през 2016 г. ЕС е предоставил различни видове закрила на 1,15 милион мигранти, като средното ниво на одобрение на молбите е 61 на сто, съобщава ЕАСО. Половината от решенията за предоставяне на международна закрила са издадени от Германия (54% от всички в ЕС), следвана от Франция (18%) и Великобритания – 6%.

В момента 595 000 души очакват отговор на исканията си за предоставяне на международна закрила в Европа.
Въпреки, че интересът към Германия продължава да е най-голям, някои от държавите, които посрещнаха първата миграционна вълна, като Швеция, Унгария е Италия са намалили миграционния натиск с въвеждане на допълнителни изисквания към кандидатите и така ги принуждават да търсят възможности другаде.

ЕАСО констатира, че в граничните държави има висок брой оттеглени молби, което означава, че кандидатите са ги напуснали и са отишли в други страни, където отново подават искания.

ЕАСО изчислява броят на новопристигналите имигранти и бежанци в ЕС през 2016-а на около 382 000 души. Спадът спрямо предходни години се дължи основно на драстичното намаляване на миграционния натиск от Турция след подписването на сделката между ЕС и Анкара за спиране на потоците от хора към Гърция. 182 534 души са влезли през южната ни съседка в ЕС спрямо 885 368 в пика на кризата през 2015 г.

Трафикът обаче се е пренасочил през Средиземно море като 2016 г. е била рекордна за влизанията през Италия. 181 459 души, предимно от Африка, са стигнали до италианските брегове. Това е с 18% повече от 2015 г., когато основните потоци минаваха през Гърция.

Според европейската агенция тенденцията на намаляване на броя на подаваните молби за убежище в ЕС продължава и през първата половина на 2017 г, но числата все още са по-високи от 2014 г. Броят на сирийските кандидати е наполовина по-нисък от миналата година и заедно с афганците и сирийците, гражданите на трите държави са една трета от всички кандидати за убежище. ЕАСО отчита, че всеки пети кандидат вече е афганистанец и че има рязко увеличение на молбите на нигерийци и пакистанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари