Полша посрещна Тръмп с новина: Купува "Пейтриът" от САЩ

Варшава иска трайно разполагане на американски войски
6 юли 2017 11:57, Елка Василева
63
Полша посрещна Тръмп с новина: Купува "Пейтриът" от САЩ
Доналд Тръмп и Анджей Дуда. Снимка: Reuters

Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", каза Мачеревич на пресконференция.

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер".

"Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.

Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г.

"Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.

Полският президент Анджей Дуда каза, че иска трайно разполагане на американски войски в Полша. "Бих искал присъствието на съюзниците и преди всичко на САЩ на наша територия да има постоянен характер", заяви той в интервю за Полското радио. САЩ са гаранти за военната сигурност и затова присъствието им е толкова важно, каза полският лидер.

Тръмп пристигна снощи на посещение в Полша. Според Белия дом по време на тази визита той иска да покаже ангажимента си към НАТО. Американският президент ще се срещне с Дуда, ще участва в среща на лидерите на страни, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, и ще произнесе първата си публична реч в Европа, откакто е президент на САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩПолшапейтриът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо някой си прави илюзията че гъстонаселна Европа може да стане отново театър на военни действия. Или пък че Полша като страна от НАТО може да воюва с когото си иска без това да прерасне в световен конфликт. При това ядрен. Това че Полша може да се опази с тези ракети е такава илюзия каквато са и новите самолети за България. Просто големия брат казва-трябва да плащате и то на нас
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 2022 година Русия ще обиколи Полша и Украйна със северен и южен поток. После ще може да уреди ситуациите в Полша и Украина по мирен начин. Пейтриот няма да дойдат.
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на полячетата! Те знаят.най- добре какво представлява руската любов! По- добре с американски окупатор , отколкото с руския славянски брат! Нашите русофилчета има да *** , живо чудо!
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 2022 година Русия ще свърши северен поток и после ще може спокойно да уреди ситуациите в Полша и Украйна. Пътриот няма да дойдат.
11
0
 
14
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Забележете, че купуват най-новата версия, а не някоя отпреди 30 години.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нашите американски пудели сега като нищо ще поискат и ние да купим такива безпоезни играчки. Това го наричат "геополитически избор". Даже и киселото мляко ако може да купуваме от САЩ също е добре за тях. Между другото поляците и балтийските републики се сдобиха и с договори за внос на американски втечнен газ. Това също е голяма мечта на нашите русофобчета, нищо че американския газ е 3 пъти по-скъп от руския
9
13
 
8
 
! Отговори
ф преди 6 години
А ние заради *** на Кремъл ще купим евро *** на Швеция.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е браво на Тръмп. От където мине едрия бизнес се сдобива с поръчки за милиарди долари. А после руснаците го били сложили за президент
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси ***, канят си окупатор. Вижда се, че продажници има навсякъде в днешно време, машината не си играе, поставя пионки, не само у нас.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина жалка картинка... И все пак Полша е първата страна в Централна Европа от т.н. антируски периметър, с който американците се мъчат да разделят Европа от Русия... Познайте коя е псоледната ? И във всички страни като се почне от Балтика та до България методите са едни и същи - превземане на медиите, русофобски фалшиви новини всеки ден, изпочаване и фалшифициране на исторически факти свързани с Русия, унищожаване на националните армия и заместването им с американски такива и т.н...
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нормално, полските евреи, продават Полша на брат'чедите си отвъд океана. Щели да ги спасят от Искандерите... Абе *** кухи, тия Пейтриът са такъв виц, че смарангясаните Скъд на Садам не уцелваха вие за Искандерите говорите. А Сармат ще спрат ли? Щото 1 такава стига за цялата ви територия, щото се луднали да трупате армии и радари по границите на руснаците...ненормалници. Пари само да наливате на ВПК-то на САЩ...
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Поляците са сериозни хора.
3
14
 
11
 
! Отговори
чъки преди 6 години
А в България кога?Бойко да се раздвижи,че накрая ще останем пак само ние към руската ***,Казакстан,Ъзбекистан и другите мюсулмански станове.
2
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Снимката е показателна ...
1
13
 
16
 
! Отговори
Adam преди 6 години
До 2023 нито ще има ПОлша нито САЩ:)