ЕС пуска на Гърция ?7,7 млрд

Парите пристигат в понеделник, след като Атина свали обвинения на трима експерти
7 юли 2017 22:08,
33
ЕС пуска на Гърция ?7,7 млрд
Снимка: Reuters

Европейският спасителен механизъм ще преведе в понеделник 7,7 милиарда евро на Гърция по третата програмата за възстановяване на страната. Това стана по-малко от 48 часа след като същата европейска агенция блокира транша по искане на Испания заради съдебен процес срещу трима европейски граждани.

Става дума за експерти, работили по приватизационната програма, която е част от условията за спасяването на гръцката икономика, поставени от ЕС. Тримата - граждани на Испания, Италия и Словакия, бяха обвинени в Гърция, че са нарушили правилата при продажбата на държавна собственост през 2015 г.

Високопоставен европейски служител определи проблема като "малък" и "лесен за изчистване".

Малко след това Атина свали обвиненията срещу тримата. Това направи възможно деблокирането на парите.
Шефът на спасителния фонд Клаус Реглинг заяви, че "днешното решение на борда на директорите на фонда показва, че Гърция е завършила реформите, които се изискват от нея на този етап". Той добави, че "правителството и гражданите на Гърция заслужават признание затова, че са изървели дълъг път към връщането на фискалната стабилност и икономически растеж".

По данни на фонда, излишъкът на гръцката икономика е втори в Европа след този в Германия. Според Реглинг, ако рефорите продължат със същото темпо, Гърция ще може да приключи спасителната си програма, както е предвидено, идния август.

6,9 милиарда от 7,7-те гласувани днес ще отидат за покриване на плащания по обслужване на гръцкия дълг, а останалите 0,8 милиарда ще се използват от правителството за плащане на пенсии и заплати и други належащи сметки, съобщиха от спасителния фонд.

Сумата беше одобрена през юни от финансовите министри от Еврозоната след постигане на трудно съгласие за одобряване на извършените досега реформи. Резултатите не можаха да убедят Международния валутен фонд да се върне в програмата и Еврозоната остава сама да набира нужните средства. Банкерите във Вашингтон смятат, че дългът на Гърция е неустойчив и страната не може да го плати, ето защо настояват част от него да бъде опростена. На това се противопоставя Германия, която е един от големите кредитори на Гърция и в която в средата на септември предстоят общи избори. По последни данни държавният дългът на Атина възлиза на 179% от БВП на гръцката икономика.

Очаква се още 0,8 милиарда да бъдат платени в началото на септември. Дотогава от Атина трябва да "постигне значителен напредък в разплащането със собствени средства" и с плащането, което ще пристигне в понеделник.
С последния транш общата помощ, изплатена на Гърция по третата й спасителна програма достигна 39,4 милиарда евро от общо € 86 млрд. До момента Гърция е получила от ЕС заради дълговите си проблеми € 181,2 милиарда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: АтинадългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Gurcia...okolo 10 000 000 naselenie...Realno poluceni / 800 000 000-razhodi po obrabotka na dokumentite I po transha./..Interesno, da ti prehvurliat virtualno 7 mild media 2MVF smetka I Realno po tvoia smetka 800 mil...,Kolko li ste te chargAT krivonoste lihvari...;))Ta v tozi red na misli....po Kolko se pada na KALPAK...70-80 evraki...stava za po edna piceria pri gruckite ceni...+ butilka vino...;))
26
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
6,9 милиарда от 7,7-те гласувани днес ще отидат за покриване на плащания по обслужване на гръцкия дълг, а останалите 0,8 милиарда ще се използват от правителството за плащане на пенсии и заплати и други належащи сметки........Iano na dulgovata IGLA...
25
0
 
7
 
! Отговори
Анономен преди 6 години
Сиртакито продължава...
24
0
 
1
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Гръцките масони - най-силните масони в Европа!
23
1
 
7
 
! Отговори
пускане преди 6 години
От самолет ли им ги ПУСКАТ?
22
1
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Също като у нас. По целесъобразност или под политически натиск съдът променя радикално решенията си. Това се казва пример за европейска правосъдна система.
21
0
 
12
 
! Отговори
маке преди 6 години
гръцка фирма за 12 работни дни плаща 130 лв на работниците измислили са хиляди начини да вземат пари и нито един да дават
20
1
 
4
 
! Отговори
Нереза преди 6 години
До BurzumНа мене ми пускат, студентки, секретарки, манекенки, всякакви ми пускат.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ги защото ги обичат ;))
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,оставете гърците,те винаги са били хитри хора.Дългове-мългове,но заплатите и пенсиите им в пъти по-големи от БългарияНакрая май Германия ще плаща сметката на гърците.Обаче заедно с Германия и другите Европейски държавиНие да си гледаме нашето.Както каза една централноевропейска държава - никакви договорки и договори няма да спазваме(и не искат в ЕС),докато не ни гарантирате,че няма да плащаме гръцкия дълг! А къде спят нашите политици,ние най-бедната държава ли да плащаме масрафа на гърците
17
7
 
10
 
! Отговори
Фанариотски номера преди 6 години
Подлостта на гърка е пословична, нама геле. А че са цивилизация, добре. Но нас с вас какво ни топли всичко това? Мен специално, абсолютно нищо. И златни да са им курортите и на двойно по-малки цени да ме канят нито ще им стъпя, нито ще ги чуя. В Гърция бих отишъл само за историческите факти и то ако ми остане време. Да си ядат рибата, да си пият ракията прехвалена и да споменават с добро Ханс, че още им помага. А някога какво било е лански сняг и няма помен от него.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муахахахаха....гърците са най-големите тарикати на тази земя!Не случайно има един израз: Евреинът, когато разбрал, че се е родил гръкът и се разревал!
15
1
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Значи дават ти ени 100 МИЛИАРДА заем ....и после още 200 - да си плащаш вноските...минават години - и ти ги опрощават!НЕ Е ЛУД - ТОЗИ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА....!!!!
14
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Преди няма и година гръцкия дълг беше 162%от БВПСега понеже се оправят дълга им стигна 179%Голямо оправяне настава
13
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До15Пич имаш проблеми с разбирането на текстЕС по най гаден начин каза на гърците да си за.рат правораздавателната система сещаш се къде.От това по голямо унижение няма накъде.ЕС не зачита официалните институции в Гърция.Това ако не е протекторат не знам какво е.
12
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Леле, лелеМанчо Гърците да не са като нас да се навеждат пред всеки.Гърците можем да ги настигнем по дългове, но не и по живот.А те никога няма да си платят дълговете, наш Боко пак стана за смях, само нашите плаз.модии не можаха да разберат че ГЕРБ е бита карта и губеща кауза.ГЕРБ пак са оакани, те теглят заеми, а на Гърците им дават без никакви проблеми.Наведената стойка на Борисов не се харесва дори и на Брюкселските меки китки.Колко сме ЖАЛКИ.
11
1
 
1
 
! Отговори
Вива преди 6 години
Браво на испанците, така се брани национален интерес, когато си убеден, че си прав
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За освобождаването на 3-*** "експерти"-7,7 милиарда евро!!!!!!!!!!Смятай каква ще е печалбата от тази приватизация на активи и кой ще се омаже от нея!!
9
4
 
14
 
! Отговори
Леле,леле, преди 6 години
Тия не се налапаха. Изцицаха парите на цяла Европа,ядат,пият,живеят и все са пред фалит. Когато парите на ЕС свършат,гъците така ще дръпнат напред,че ще се окажат по-богати от всички нас. Те са и мощна туристическа дестинация и от всичко цицат пари. Византийски хитрини,но добре им минават номерата. Нищо лично. Жал ми е за клета България.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както е тръгнало скоро ще ги настигнем по дългове,така е тука ,един харчи всички плащаме,да си ги харчат политиците крадените от нас и нашето бъдеще пари,но за всичко има видовден