ЕС пуска на Гърция ?7,7 млрд

Парите пристигат в понеделник, след като Атина свали обвинения на трима експерти
7 юли 2017 22:08,
33
ЕС пуска на Гърция ?7,7 млрд
Снимка: Reuters

Европейският спасителен механизъм ще преведе в понеделник 7,7 милиарда евро на Гърция по третата програмата за възстановяване на страната. Това стана по-малко от 48 часа след като същата европейска агенция блокира транша по искане на Испания заради съдебен процес срещу трима европейски граждани.

Става дума за експерти, работили по приватизационната програма, която е част от условията за спасяването на гръцката икономика, поставени от ЕС. Тримата - граждани на Испания, Италия и Словакия, бяха обвинени в Гърция, че са нарушили правилата при продажбата на държавна собственост през 2015 г.

Високопоставен европейски служител определи проблема като "малък" и "лесен за изчистване".

Малко след това Атина свали обвиненията срещу тримата. Това направи възможно деблокирането на парите.
Шефът на спасителния фонд Клаус Реглинг заяви, че "днешното решение на борда на директорите на фонда показва, че Гърция е завършила реформите, които се изискват от нея на този етап". Той добави, че "правителството и гражданите на Гърция заслужават признание затова, че са изървели дълъг път към връщането на фискалната стабилност и икономически растеж".

По данни на фонда, излишъкът на гръцката икономика е втори в Европа след този в Германия. Според Реглинг, ако рефорите продължат със същото темпо, Гърция ще може да приключи спасителната си програма, както е предвидено, идния август.

6,9 милиарда от 7,7-те гласувани днес ще отидат за покриване на плащания по обслужване на гръцкия дълг, а останалите 0,8 милиарда ще се използват от правителството за плащане на пенсии и заплати и други належащи сметки, съобщиха от спасителния фонд.

Сумата беше одобрена през юни от финансовите министри от Еврозоната след постигане на трудно съгласие за одобряване на извършените досега реформи. Резултатите не можаха да убедят Международния валутен фонд да се върне в програмата и Еврозоната остава сама да набира нужните средства. Банкерите във Вашингтон смятат, че дългът на Гърция е неустойчив и страната не може да го плати, ето защо настояват част от него да бъде опростена. На това се противопоставя Германия, която е един от големите кредитори на Гърция и в която в средата на септември предстоят общи избори. По последни данни държавният дългът на Атина възлиза на 179% от БВП на гръцката икономика.

Очаква се още 0,8 милиарда да бъдат платени в началото на септември. Дотогава от Атина трябва да "постигне значителен напредък в разплащането със собствени средства" и с плащането, което ще пристигне в понеделник.
С последния транш общата помощ, изплатена на Гърция по третата й спасителна програма достигна 39,4 милиарда евро от общо € 86 млрд. До момента Гърция е получила от ЕС заради дълговите си проблеми € 181,2 милиарда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: АтинадългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога грък сервира у БГ заведение га мъркат сойките ... простацииииии
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пипане Гърция... иначе си я "фалирайте" колкото си искате. Хубаво е да се познава историята и да се знае откъде е тръгнала Демокрация, Философия ... мисъл алооууууу глупци безбожни...*** народ слаба Държава !!! Лека нощ!
5
1
 
15
 
! Отговори
Сакис преди 6 години
Малко са парите!
4
0
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Как да го разбирам за мен когато помагаш на някой това с което си помогнал не е заем и не се връща,ако трябва да се връщат тези пари това е заем.Сега на гърците тази помощ да ли трябва да я връщат ако е така е заем.При нас по времето на Костов само пишеха поредния транш помощ а се оказа,че това е било поредния заем и то с големи лихви а ние се радвахме,че ни помагат от добро сърце.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой сравняваше МВФ с пускането на кръв през средновековието и използването на пиявици.
2
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Пуска е правилната формулировка, а не отпуска.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха честито на всички европейски данъкоплатци вкл и бедните българи - с вашите пари ви плащат да им чистите по хотелите , гърка седи и се хили мазно-да сте ги виждали да работят?