Вече и в Балтика - ПВО система с ракети "Пейтриът"

В региона Русия има превъзходство по въздух
11 юли 2017 08:44, Елка Василева
76
Вече и в Балтика - ПВО система с ракети "Пейтриът"
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати разположиха батарея с далекоохбватни противовъздушни ракети "Пейтриът" в Литва, съобщи Ройтерс.

За пръв път тази модерна система за противовъздушна отбрана бива разположена в балтийския регион, където Русия има превъзходство по въздух.

Тя ще бъде използвана на започващите днес военни учения на НАТО, които ще продължат до 22 юли, каза говорителка на литовското министерство на отбраната.

"Разполагането демонстрира твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на Литва и готовността им да изпратят стратегически ресурси в региона", каза в комюнике министерството, цитирано от ДПА.

Литва, Латвия и Естония имат само противовъздушни ракети с малък радиус на действие, което оставя въздушните им пространства до голяма степен незащитени при евентуални военни действия.

Трите балтийски държави изразиха многократно тревоги заради слабостите в противовъздушната си отбрана, откакто Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Много по-добре е да разположат гарнизон със прашки, по евтино е и със сигурност поне малко по ефикасно. Никой и НИКОГА не- може да се противопостави на третия Рим, освен ако не иска да отиде във вечните ловни полета..........
58
5
 
5
 
! Отговори
1111 преди 6 години
До 60 Половината руска военна техника ,не е модернизирана ,понеже руснаците нямат бюджет и възможност.За да се случи тази "модернизация" означава ,че руския народ трябва да умре от глад,въпреки че това и сега се случва.
57
2
 
5
 
! Отговори
Огнян Пеев преди 6 години
Това е добра новина, за демокрацията!!!
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли значение дали пейтриът са модернизирани и как, след като и руските ракети са модернизирани?
55
8
 
6
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Кофти новина за Мужикистан:)))
54
9
 
12
 
! Отговори
Изтрещел кравароид преди 6 години
В Кравария всичко е фалшиво. Лас Вегас е построен от дъски и кадастрон. Вероятно и ПВО системите им са от гипсофазер и талашит.
53
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ШопНапълно вярно ШопеПропусна само два факта.Ракетите по стандарта ПАК-3 работят на 45 км по хоризонтала и от 20 до 200км на височина.Ако в боекомплекта няма ракети ПАК-2 е безпомощен срещу самолети - Голяма скъпа тлъста мишена.
52
6
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Пейтриът през 1991 година беше чиста ПВО система - за сваляне на самолети (аеродинамични цели).Пейтриът 25 години по-късно е модернизирана до противоракетна система ( за сваляне на балистични цели - много по-бързи от самолет)
51
3
 
8
 
! Отговори
Гатер преди 6 години
За какво са им на шпротите пво, руснаците не им трябва да ги нападат. От бъxливец бълхи? Пък и скотоведите сами си тръшкат джиповете и самолетите.
50
1
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
Ха, ха... голям смях разбирачо.Ами като са сменили софтуера и вече всичко им е ОК на Пейтриътите, защо дадоха милиарди да разработват други системи?Нали тази е прекрасна вече?Така както американците се опитват да си подобряват недодяланата ПВО система, така и руснаците си подобряват ракетите.При атака със съвременни ракети а не "Скъд" резултата ще бъде същия, както и при обстрела на Садам, когато Изаел го защитаваха същите прехвалени американски системи.
49
0
 
2
 
! Отговори
Гатер преди 6 години
Ами след 22-ри юли ко прайми?
48
0
 
12
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Бибитко не може и да пръдне без съгласието на султана! Да се замислим къде пребивава Боко повече в последно време- в България или в Турция? Досега си мислихме, че българския суверен се намира в Брюксел и Вашингтон, само че излиза и че част от него явно се намира в Анкара!
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и в Балтика - американски *** и железа за милиони.Тези същите "велики" системи, пропуснаха повече от половината ракети на Садам, които бяха толкова стари, че бяха спрени от производство и използване в Русия.Сега, ако почне военен конфликт, така хубаво е запазят Балтика, че нищо няма да остане от нея.Достатъчно е само една единствена руска ракета да детонира ядрената си бойна глава и готово.А понеже прехваления Пейтриът ще пропусне поне половината, от тази Балтика нищо няма да остане
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби, не им издавай такива военни тайни. Сега като прочетат и разберат къде им е проблема на патриотите и ще си ги поправят.Хахахаха
45
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Забравени факти 44По това време стандарта на Патриот беше ПАК-1Ракетите наистина прехващаха допотопните Р-13 СКЪД и техните братовчеди но реално ефективността беше 0 - ЗЕРО - НИКАКВА - ЗИЛЧЦелия проблем се състои в това че взивателя на ракетата на Патриот задейства по-бавно и взрива пропуска ракетата Скъд или и окъсва опашката. И в двата случая бойната глава е непокътната и прави доста разрушения на земята.Промяна в софтуера американците успяха да пуснат две седмици след края на войната!
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете Патриотите. Те са там ама нищо не могат да направят, освен да ги заредят с ядрени бойни глави и да плющят по наземни цели. Софтуера се сменя лесно, а навярно модификациите с ядрени глави са готови. Пишете нещо за това, че Бико поиска то Ердоган тръбичка руски газ... Вместо да си пусне директна. Не е ли неук Винету тоя човек? Дали ще има още някойу неук дето ще гласува за него пак? Или българина си е такъв, нещастен мазохист. А всичките коалиционни партньори мълчат като Утки по въпроса.
43
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До gadevУмнико провери в ИСТОРИЯТА на ВОЕНОМОРСКИЯ ФЛОТ и ми кажи поне ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПЪТ КОГАТО САМОЛЕТОНОСАЧ е влизал в ЗАТВОРЕНО МОРЕ от ТИП на Черно или Балтика за да води бойни действия?НИКОЙ НЯМА ДА НАПРАВИ ПОДОБНА ГЛУПОСТ.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извадка от уикипедия за пейтриът срещу иракските балистични ракети Ал-Хюсеин:"През войната са били изстреляни над 40 ракети Пейтриът срещу вражески балистични цели, но според някои доклади не е била свалена нито една."Край на цитата.
41
8
 
7
 
! Отговори
gadev преди 6 години
До БобиСеляните ако ще и трактор с вертикално излитане да извадят - факт е че джуджето заобикаля отдалеч, чак през северния полюс
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак се изгаргариха с коччинката...