Чехия ще пази лисиците и видрите

Сенатът забрани отглеждането на животни с ценна кожа за стопанска цел
21 юли 2017 21:42, Анисия Иванова
4
Чехия ще пази лисиците и видрите
Архив: Булфото

От януари 2019 г. отглеждането на животни с ценна кожа за стопански цели в Чехия ще бъде забранено, след като чешкият Сенат одобри снощи поправка в закона за защита на животните, която забранява този вид стопанска дейност, предаде Франс прес.

Текстът беше приет миналия месец от Камарата на депутатите. Той ще добие силата на закон, след като бъде утвърден от президента Милош Земан.

Според авторите му законът може да спаси близо 20 000 животни в страната, главно лисици и видри, убивани всяка година заради ценната им кожа.

Допитване показа наскоро, че около 83 процента от чехите подкрепят забраната.

По данни на медии в Чехия сега функционират девет ферми за развъждане на животни с ценна кожа. Собствениците им ще получат компенсации, чийто размер предстои да бъде уточнен от министерството на земеделието.

С приемането на забраната Чехия се нарежда до страни като Великобритания, Австрия, Швейцария и Холандия.
Основната част от фермите за животни с ценна кожа в света се намират в скандинавските страни, Китай и САЩ, съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Да им имаме проблемите на чехите.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък ние си пазим съдиите и бандитите. Бойко е друга ракия!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на чехите! Всички трябва да ги последват.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хммм, тази работа е малко особена...Истината е, че домашните животни, убивани от хората - крави, сви;не, пилета... са най-успешните животни от дарвинистка, биологическа гледна точка - те са увеличили популацията си многократно и са разпространили гените си повече от всички други животни.Да, разбитам, от гледна точка на отделния индивид, гадно е да те отглеждат заради кожата ти или заради месото ти. И на мен ми е гадно.Но биологическите закони, от гледна точка на вида, са доста по-различни...