ЕС наложи нови санкции срещу Русия

Забрана за пътуване и замразяване на сметки
Обновена: 4 авг 2017 22:29 | 4 авг 2017 22:25,
215
ЕС наложи нови санкции срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замразяване на банковите сметки в ЕС на трима висши руски чиновници и на три компании, които купили и доставили германски газови турбини за анексирания от Русия Крим.

От мотивите за решението, взето днес, става ясно, че те са договорили с германския концерн Siemens купуването на турбините, като са подписали договор, че те са предназначени за  електростанция в Таман, Краснодарския район на Русия. Вместо да бъдат монтирани там, съоръженията са откарани в Крим.

Заради окупирането на полуострова от Русия през 2014 г. ЕС наложи ограничения върху вноса от Европа, включително в областта на технологиите и енергетиката, които те са нарушили.

Под европейските санкции попадат зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, още един чиновник от същото ведомство, както и генералният директор на външно-търговското дружество, което е купило турбините и в момента е във фалит. Три компании, внесли и монтирали оборудването, също са с блокирани сметки.

ЕС смята, че с действията си те са спомогнали  "за установяването на независимо снабдяване с енергия на Крим и Севастопол като начин за подкрепа на тяхното отцепване от Украйна" и с тези си действия подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Германският производител не е наказан, тъй като е преценено, че той е бил подведен при преговорите за предназначението на оборудването. Siemens е действал като добросъвестен купувач, смятайки че газовите турбини са предназначени за Русия, където ограничения за вноса от страна на ЕС няма.

ЕС смята, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е незаконно и е наложил забрана за доставка на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в различни сектори, включително в енергетиката.

Според европейската позиция изграждането на енергийна автономия на Крим от Украйна е стъпка в подкрепа на отделянето на полуострова от Киев.

С последното решение списъкът на руските граждани и компании, които са обект на забрана за пътуване в ЕС и на замразяване на средствата в европейските банки заради окупирането на Крим, достигна 153 души и 40 компании.
Решението на ЕС е взето единодушино от 28те държави членки чрез писмена процедура, съобщават от Съвета на ЕС.

Министрите от общността ще се занимават със санкциите за Крим веднага след края на почивката си, тъй като срокът на настоящите ограничения изтича на 15 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
6
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Хаха...и какво точно производство имат Русия?Хахаха..смешковци сте всички путиинофиили.
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според европейската позиция изграждането на енергийна автономия на Крим от Украйна е стъпка в подкрепа на отделянето на полуострова от Киев."Абе тези деебилли не разбраха ли, че Кримската република вече е част от Руската федерация и не принадлежи на киевската хунта?
41
3
 
11
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Местя го !
40
6
 
4
 
! Отговори
олег преди 6 години
54, ще правят отново ламповите цветни телевизори ли?
39
1
 
3
 
! Отговори
олег преди 6 години
Да не трябва да живеят по-добре и те не живеят по-добре.
38
6
 
8
 
! Отговори
идва края на тоя свя преди 6 години
ЕС смята, че с действията си те са спомогнали "за установяването на независимо снабдяване с енергия на Крим и Севастопол...............ДА ГО РАЗБИРАМЕ ЛИ ЧЕ АКО ХОРАТА В КРИМ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ , ТОВА НЕ ХАРЕСВА НА ....БРЮКСЕЛ !!!!!!!!!!!! ДА ВИ Е.А И ПОЛИТИКАТА !!!!!!!!!!!!
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дупка, светът може и без рашките- за какво са?
36
1
 
1
 
! Отговори
олег преди 6 години
Ама то санкции няма!!Ето ти санкции:- забрана за внос на CPU- забрана за ДНС до техните Ipта-достъп до резервни части и техника ***
35
0
 
0
 
! Отговори
do 28 преди 6 години
do 36ne e priznat ot ostanalite 100-na pravitelstva, kato si trolkova oppala, sto ne napises kakva e statistikata ot ulicite na Germania, Francia, Italia, a?po-4esto si skanirai tikvata- gerbalanata mozy4na nedostaty4nost ste ti iziade diplomata na 4-klas, maina.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три години на санкции, и доколкото виждам, руската икономика нито е катастрофирала, нито руснаците са по-бедни, нито Путин е подвил опашка, нито Крим е върнат на Украйна, нито на някой му дреме за санкциите!
33
4
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Сама всичко ще си произвежда Русия? Първо валута да си направи, че няма. После да си прибере руснаците от тука, че да споделят самопроизводството там. Да питам само микропроцесори за Pc ще си правят ли щото само на това едно ембарго и са БУМ!!! Другото е блокиране на DNS за техния интернет.
32
3
 
2
 
! Отговори
8 преди 6 години
Ха ха подмазвачи ес гледайте какво става с екрайна искате и в кршм това да стане хората живеят спокойно смешни с ваши санкции
31
7
 
3
 
! Отговори
мда преди 6 години
Малко им е. Още санкции трябва за да усетят старите *** от КГБто че им е време да се пенсионират и да престанат да изстискват велика Русия. Русия да се върне на руснаците и КГБто да отиде завинаги в кофата за *** на историята
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Не бе, пак не си разбрал. Творците на ИДИЛ го унищожават в ускорени срокове и с ефективни действия -0 10 години, училища, болници. Така става най-бързо.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Значи по твоята морда. Нали знаеш, че всяко действие има равно нему противодействие. Основен закон на физиката. О, извинявай, забравих че ти си учил само до втори клас. Останалите ти знания са по наръчника. Ама и него не си разбрал. ЕНТЕЛЕКДУАЛЪЦ.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата край няма
27
0
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Ей долу на коментара Вова излязал Вода. Аз предлагам да си обърнат договорите и парите в рубли. Ама не искат.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе рассия ли беше дето щеше да се справи с ИД за 3 месеца?
25
6
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Крим е признат за руски само от 6 държави: Афганистан, Сирия, Куба, Венецуела, Северна Корея и Никарагуа
24
1
 
0
 
! Отговори
олег преди 6 години
Да незаконни са ама руските по твойта си логика!