Венецуела – болният човек в Латинска Америка

Тя може да се окаже фатална за демокрацията в страната
4 авг 2017 22:43, Екип на Bloomberg
38
Венецуела – болният човек в Латинска Америка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Венецуела е болният човек в Латинска Америка не от днес. Но в последно време тази болест се изостри толкова, че може да се окаже фатална за демокрацията в страната и изключително опасна за стабилността в региона. Това коментира бившият посланик на България във Венецуела проф. Лазар Копринаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като причини за това той посочи изпадането на страната в изключително тежка икономическа криза, 35%-овия спад на БВП в рамките на три години и рязкото увеличаване на бедността.

"Проблeмът във Венецуела е подобен на Древноримския принципат – форма, в която монархът управлява, декориран с републикански институции. Нещо подобно създаде Чавес, като демонтира независимостта на властите и институциите на едно демократично общество. Те съществуват, само че са кукли на конци по волята на президента".

По думите му голяма част от държавите в Латинска Америка не признават учредителното събрание във Венецуела за легитимно, заради последиците, които може да има от него.

"Тук става въпрос за нарушаване на основни, класически правила на избирателното право. Така че международната общност се възпротиви не само заради това, че не е съгласна с Мадуро, а защото тук става въпрос за изкореняване на изконни, традиционни принципи на демокрацията".

На ръба на гражданска война ли е Венецуела? Изпадна ли тя в международна изолация?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които са избягали в Перу, сега се връщат. Защо ли? Защо ли 6-те милиона колумбийци във Венецуела не се върнат пак там? Защо Ердоган като изтрепа маса народ хиляди вкара в затвора, никой не му наложи санкции и никой не му се изрепчи?
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само комунистите могат да газят в петрол и да са гладни.
24
6
 
20
 
! Отговори
Това е преди 6 години
Чавес,изгони американските фирми който грабеха страната и им конфискува всичко,всички тези събития са подклаждани от вън,нагледали сме се на подобни майдани и преврати.
23
20
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Абе, глупави хора! Какво общо има САЩ?Къде го чукаш, къде се пука! Нерде Ямбол, нерде Станбул!Венецуела е комунистическа държава, а никоя комунистическа държава не е преуспяла. Никоя! Изключение прави само Китай, но това в Китай си е капитализъм с друго име.Бивша колежка на майка ми замина да живее във Венецуела когато бяха добре.После се пренесе в САЩ!
22
2
 
13
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
България - болният човек на Европейския Съюз! Как ви звучи, а?Същото което е вярно за Венецуела може да се каже и за България.Само че там сега са много по-зле от нас.Молете се да не станем като Венецуела, защото сега вървим стремглаво надолу!!!
21
5
 
18
 
! Отговори
О чудо преди 6 години
Ало а кой разболя Венецуела?кой иска да свали законната власт и пак да заграби петрола на страната!?този сценарии е стар но не стана както очакваха САЩ.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революциите по света със сигурност ще спрат,едва когато една държава започне да се простира според чергата си т.е. да затяга колана както предписва на други за спасяване на съсипаната си държава и икономика и излизане от дълговото блато!!Значи,ще си зареждат литър гориво за 2 долара,както по цял свят,не както досега 4 за същата сума,ще си намалят кубатурите на двигателите и от танкови такива на леки и товарни автомобили да преминат на нормални...!!Друго спасение за света няма!Има световна война!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой управлява в САЩ? Със сигурност не е президентът. Там не е ли налице древноримския синдром?
18
10
 
18
 
! Отговори
Доктора преди 6 години
Венецуела е една от малкото здрави, но САЩ правят всичко възможно, за да я заразят така, както и страните от близкия изток, източна Европа и Северна Африка.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРБОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР - общителен и не особено умен
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И професорът е човек и той душа храни, хонорарът трябва да се заслужи. Как пък страни, които имат нефт се разболяват, та "великите" демократи се налага да ги лекуват!?
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Венецуела е, че не управлява "демократично", одобрено от Краваристан и доминирано от Мафията правителство, както е в повечето държави от региона, особено в съседна Колумбия!
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Венецуела е болния човек на Латинска Америка, какво да кажем за Мексико и Колумбия, където икономиката и обществения живот се контролират от мафиотски структури, а престъпноста е на най-високите световни нива. Но за тези държави няма критики от демократичните общества.
13
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато една страна не дава петрола си на сащ ,неизбежно се разпада и щатите я нападат за да я демократизират.Това е първи закон на политологията.Така хем играят добрите,хем си крадат това което не им дават
12
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета коментарите се държа за главата!!! Не знам по каква причина, ама на проваления социализъм-комунизъм все американците са му виновни. Социализмът не работи и води до глад и насилие, а Венецуела е поредното доказателство.
11
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците искат и там да разрушават....
10
7
 
29
 
! Отговори
42 преди 6 години
Те сигурно Суринам, Боливия, Перу, Хондурас, та и дори Колумбия цъфтят. Стига ни занимавайте с американска пропаганда.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там армията какви автомати ползва.
8
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От посланичката на една страна във Венецуела с която съм приятел, ми разказа, че там цари пълна анархия, бедност, убийствата в Каракас са като епидемия и самата страна е на ръба на гражданска война. Придвижвала се охрана айо въобще си покаже носа на улицата. Веднъж седмично ходи на пазар с охрана и бронижилетка. Стига легенди за Чавес, та той съсипа държавата и не ми говорете кой бил "болния човек"! Всички искат в САЩ.
7
10
 
26
 
! Отговори
българина преди 6 години
Болният човек е сащ, болни от войнолюбие лицемерие и наглост. Не знам какво е лекарството обаче