След Путин? Технократите и Шойгу ще поемат властта

Това обаче ще стане чак след 2024 г., прогнозира политолог
7 авг 2017 09:23, Елка Василева
68
След Путин? Технократите и Шойгу ще поемат властта
Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: Reuters

Ако ресурсната база на политическата система в Русия бъде достатъчна, за да я поддържа, оттеглянето на Владимир Путин няма да я разруши, а ще създаде предпоставки за формиране на постпутински модел. Мястото на сегашния национален лидер ще бъде заето от "Путин-2" или от "колективен Путин". Това е прогноза на руския политолог Татяна Становая, говорила пред руското сп. "Огоньок".

В излезлия си наскоро труд "Трансформация на путинските елити 2014-2024 г.", намерил "жив отклик в експертната общност", Становая констатира начало на кадрови "прелом" в управленската система, припомня седмичникът, издаван от в. "Комерсант".

В Русия "се търсят вече не съратници, а изпълнители", но не само лоялни, а и работещи ефективно - така се формира днес новата властова конфигурация за 2024 г., разсъждава анализаторката.

В интервюто й изобщо не се разглежда възможността Путин да не се кандидатира или да изгуби президентските избори през 2018 г. и да напусне висшия пост още преди 2024 г., когато ще изтече очакваният му четвърти мандат.

За близките години Становая прогнозира в Русия "бавно, но стабилно политизиране на технократите и на властовите институции". Вградени във властовата вертикала и с достъп до ресурсите на страната, днешните разпределители на благата - конкуренти на т. нар. олигарси, близки до властта, неизбежно ще се превърнат в нов елит. И важните решения вече ще се вземат на по-ниско равнище - с одобрението на Владимир Путин, но с минимално участие от негова страна, смята тя.

Властта в Русия получава легитимност не толкова от персоналната народна обич към един конкретен човек, колкото от одобрението за "политическата оферта", формирана от Владимир Путин, подчертава наблюдателката.

"Най-близката до този образ" фигура в Русия по думите й е днешният министър на отбраната Сергей Шойгу. "Не искам да кажа, че той е приемникът (на Путин) - посочва Становая, - но е политическа креатура, с която системата безспорно ще остане здрава и занапред."

"Нима (съветската) система не изтрая няколко десетилетия и след смъртта на Сталин, независимо че на кормилото застанаха други?", напомня тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
16
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Разпада ти се главата
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
после монголци и татари ...с Чингис Хан ....не стана после Наполеон .......не стана после франция турция , англия и австрия с кримската война ...не станапосле цяла европа -първата световна война ...чрез Октомврийската револ.. нестана после немците ...с Х_и_.тле.р ....не стана после САЩ със Студ. Война ..не стана ...А Рейгън успя без пушка ***.Всъщност Русия се разпада от 1908 година и този процес е необратим. Понякога разпадането на империите трае няколко века.
20
1
 
15
 
! Отговори
5 преди 6 години
Калеко мрази Русия и себе си.
19
21
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До майорски ..... Що се отнася до качествата на руснака си напълно прав ... Другарю Майорски. Западната демокрация определено няма как да пасне на потомците на крепостното селячество в раССия, което изби интелигенцията си още по времето на ВОСР и се превърна в пролетарска пасмина, за вечни времена !
18
13
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Що се отнася до Китай, те вече са си премерили силите не само с рашките, но и с къде, къде по-силни икономики от тази на бензиновата губерния. А ресурсите на Сибир и сега подхранват иконмиките и на Китай ..... и на Европа. В съвременния глобален свят определени нации и държави се развиват технологично и чертаят бъдещето на човечеството, а други по-изостанали, просто магат да ги подхранват с природните си ресурси и евтината си работна ръка !
17
3
 
23
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Калеко АлекоЗатова ли като споменеш на Руснаците Елцин или Горбачов и почват да ги плюят ...Руснака не иска и да чуе за времената на Елцин и Горби ..... 10 години "западна демокрация " на Руснака му дойдоха множко !!!! Риснаците са народ с достойнство , гордост и не можаха да издържат гаврата на 90-те ...затова си построиха своя демокрация ...не като нас който 30 години търпим ли търпим ли търпим западния модел на демокраия която изгони над 3 милиона българи в чужбина ...
16
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са го искали, досега 100 пъти да са си премерили силите с руснаците! Ама май или не им трябва или не им стиска!...Защото до преди 100 години никой не се е интересувал от Сибир. Малко е сложно за русофили....
15
16
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Пост.комунистически .... Пост.путински ... Както и да наречеш поредния олигархичен модел на раССия, той винаги ще е зависим от някой, който да бъде "Бащица на нацията". По демократични лидери, като Горбачов и Елцин, няма как да виреят в РАША, която от феотдализъм премина направо към комунизъм, и по този начин си спести демократичния път на развитие характерен за западните общества !
14
6
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Мечката може да е дръглива ама никога няма да скача по команда...като българското коте...
13
15
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
А кой е казал че тези хора могат да управляват като Путин?В Русия Путин го направиха незаменим и това може да им изиграе много лоша шега когато се оттегли.
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от Шо й *** 1Едно не мога да разбера....КОГА най-сетне на нашего брата ще му дойде акъла в главата или ще му изпадне и тоя, който му е останал???? Китайците в Сибир....абе, Китай съществува от 5000 години и е бил морска империя, Русия съществува повече от 1000 години, що не са се били за този Сибир???? Ако са го искали, досега 100 пъти да са си премерили силите с руснаците! Ама май или не им трябва или не им стиска!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До земеделец 3Хи-хи-хи-хи......"стандартите на еуропката"......КОИ стандарти бе? На кривите краставици????? Абе, необразован лапишняр, можеш ли поне с малко по-конкретни факти да ми обясниш какво означават думите ти "поляците са стигнали доста навътре в РФ"???? Ти въобще, преди да напишеш нещо, дали си даваш поне няколко милиграма труд да ОСМИСЛИШ изречението си!!! "Поляци в РФ".....то трябва наистина да си доста превъртял за да пишеш такива щуротии!!!! Докъде стигна т.ъп.о.ти.я.та....
10
1
 
21
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Гледай да не ходиш из провинцията, че тия пенсионери ще ти подарят релефни видоизменения ...
9
1
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
С ловците,дето дерат мечката преди да са я убили,често се случват неприятни неща...
8
5
 
30
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Русия я "разпадат" европейжите вече 400 годинипърви опитаха пляците и литовците с Постполита ...не стана после монголци и татари ...с Чингис Хан ....не стана после Наполеон .......не стана после франция турция , англия и австрия с кримската война ...не станапосле цяла европа -първата световна война ...чрез Октомврийската револ.. нестана после немците ...с Х_и_.тле.р ....не стана после САЩ със Студ. Война ..не стана не разбрахте ли ...НЕ СТАВА !!!! Русия ще пребъде !!!
7
3
 
32
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Както вървят нещата,ЕС може да се разпадне преди РФ.Но пък може и да оцелее-като единен Евро-халифат.
6
14
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 4Не само в провиницията и в софия ги има ....и в Европа срещал съм ги !!!!Но какво да правиш демокрация и свобода на словото ...всеки вярва в каквото си иска ....
5
10
 
1
 
! Отговори
Кубански алкаш преди 6 години
До po dobreПидал.чета *** го тургат на щерка ти до гърлото!!! ***!
4
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България все-още има доста червени пенсионери, предимно по провинцията, които като чуят СССР, Русия или Путин и се подмокрят от кеф !
3
17
 
7
 
! Отговори
земеделец преди 6 години
До Фронто. Моето виждане, че ЕС ще се разшири на изток бързо. И то с неимоверно много частни фирми в браншовете. Както сега поляците са стигна ли доста навътре в РФ но е малко. Инфраструктората ще се подобрява постояно. Тази безлюдна територия ще се култивира свободно и под норми и стандарти на ЕВРОПА.