Дрис Укабир наел микробуса-убиец. Задържаха го

Превозното средство се движело с висока скорост, за да убие повече хора
Обновена: 17 авг 2017 21:29 | 17 авг 2017 21:20, Веселина Йорданова
43
Дрис Укабир наел микробуса-убиец. Задържаха го
Снимка: БТА

Микробусът, използван при атаката в Барселона, е бил нает от човек на име Дрис Укабир, съобщи в. "Паис", цитиран от ТАСС. Предполагаемият наемател на микробуса е бил задържан.

Още по темата
Най-малко 13 човека са били убити при нападението днес, предаде Ройтерс, като се позова на радио Кадена Сер. Медията на свой ред цитира полицейски източници в столицата на испанската автономна област Каталуния.

В Туитър каталунската полиция потвърди смъртта на един човек. Тя съобщи и за 32 пострадали, 10 от които със сериозни наранявания.

Полицията обяви, че разглежда случая като терористична атака.

Един заподозрян за нападението се е укрил в бар, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес. Издирват се най-малко двама души.

Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "24 орас".

Френски турист, по думите му, оцелял по чудо, разказа в ефира на телевизия Бе Еф Ем - Те Ве, че микробусът убиец се е движил с висока скорост на зигзаг по туристическата улица "Рамбла", за да смачка колкото се може повече хора. След атаката в района настана паника.

През туристическия сезон по улица "Рамбла" всеки ден минават не по-малко от 100 000 човека.

Полицията е отцепила улицата и е наредила магазините и близките станции на метрото и влака да бъдат затворени, предаде Асошиейтед прес.

Хората са призовани да стоят настрана от района, за да не пречат на спасителните служби. Хеликоптер прелита над мястото на атаката.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън увери, че Съединените щати са готови да помогнат на испанските власти след атентата в Барселона, предаде Франс прес.

"Терористите из цял свят трябва да знаят, че САЩ и съюзниците им са решени да ги открият и изправят пред съда", каза Тилърсън на пресконференция във Вашингтон с японския министър на външните работи Таро Коно и министрите на отбраната на двете страни.

ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Испания в борбата с тероризма, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

"Европа стои рамо до рамо с Барселона. Мислите ни днес са с жертвите на нападението и всички засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", каза Туск.

НАТО изрази пълната си подкрепа за Испания и готовност заедно да се борят с тероризма, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Осъждам ужасяващото нападение в Барселона. Мислите ми са в всички пострадали. Ние сме заедно с Испания в борбата с тероризма", каза Столтенберг.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.