Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"

Как властите в страната противодействат на радикализирането
21 авг 2017 20:31, Елка Василева
236
Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"
Снимка: архив, Reuters

На пропагандата на радикалния ислямизъм в Белгия са подложени възпитаниците на т.нар. майчини училища – учебно-възпитателни учреждения, в които се приемат деца от 2 до 6 години.

Позовавайки се на вътрешен доклад на едно такова училище - Renaix в Източна Фландрия, вестник Het Laatste Nieuws пише, че проблемното поведение на отделни възпитаници се проявява в четене от тях на сури от Корана в междучасията, отказ да подават ръка и отсъствие в петъците по религиозни причини.

Най-голямо безпокойство обаче предизвиква това, че някои малки мюсюлмани заплашват с разправа своите съученици "неверници", наричайки ги "свиня", отбелязва изданието.

В т.нар. мрежа от експерти по исляма Netwerk Islamexperten, специално създадена през 2016 г. за разработване на решения за противодействие на радикализацията сред учениците в училищата в белгийска Фландрия, вече са заведени близо 500 жалби.
 
Както се посочва в специален доклад, изготвен по-рано от експерти на центъра за анализи на заплахите към белгийското МВР, радикалният ислям се проповядва активно в Белгия, където „все повече джамии и ислямски центрове са под влиянието на уахабизма, който е мисионерски инструмент на салафитите“.

По данни на местните медии в Белгия идеите на уахабизма се пропагандират активно в джамиите в Брюксел, Антверпен, Вилворде и Мехелен.

Противопоставяне на "проповедниците на омраза"

Белгийското федерално правителство, което заплаща за дейността на свещенослужителите от разрешените в кралството вероизповедания, предостави по-рано 3,3 милиона евро за заплати за имами, които за първи път започват работа.

Властите разчитат, че подкрепата за идване на ново поколение ислямски свещенослужители ще спомогне за разпространението на "интегриран" ислям и така ще бъде предотвратено радикализирането на мюсюлманските младежи.

По информация на медиите в близо 30 от около 80 действащи в Белгия джамии се проповядва радикален ислям и ухабитско мислене.

Белгийските власти съобщиха по-рано, че в рамките на борбата с тероризма и радикализма те ще засилят контрола над джамиите с цел установяване и пресичане на дейността на "проповедниците на омраза", включително и затваряне на храмове, в които се държат радикални проповеди.

Телевизия RTL цитира данни на белгийското вътрешно министерство за 2017 г., като съобщи, че близо 19 000 души са включени в базата данни на полицията за лица, заподозрени във връзки с терористи, което е 10 пъти повече от 2010 г. Над 2 200 от тези лица са разглеждани като такива, които са подложени на радикализация и като потенциално готови за извършване на актове на агресия.

Белгия е на първо място сред страните от ЕС по съотношение на броя ислямисти, заминали да воюват в Сирия, спрямо населението на страната, което е малко над 11 милиона души, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, мюсюлманчета, какво да очакваш от мюсюлманчета... Ако някой наивен белгиец е очаквал, че като дойдат в Белгия и ще им играят по гайдата, вече е разбрал, че няма да я бъде. Со кротце, со благо. кютек ще има и или те нас или ние тях.
118
2
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Думите казахме ли ви ми се струват малко слаби
117
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво чакат още в Западна Европа не знам??? Решителни мерки, дори и жестоки да изглеждат, трябва да се вземат. Всеки заплашил християни, заедно със семейството се експулсира. Като се върнат при козите и камилите, останалите ще си правят сметка. Не се ли разбра, муслиманското семейство е в основата на тази омраза. Като изселят няколко хиляди и се конфискува имуществото, включително и спестяванията, ще разберат, че милост няма да има.
116
2
 
34
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Я ги връщайте откъдето са изпълзяли. Пара.Зити!
115
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа е преживяла османски нашествия, ПСВ , ВСВ .....тея рехави опушени бедняци ...не могат нищо да и направят. Ще дойде ден някой крайно десен , ще застане на кормилото и миграцията , ще почне на обратно :)) Въпрос на години е.
114
38
 
6
 
! Отговори
Новина - лъжа преди 6 години
РИА Новости е цитирана за този материал.Руска новинарска агенция.Руска= лъжлива.Новината е фалшива.
113
3
 
23
 
! Отговори
Асфалт Паша преди 6 години
трепане и плитко заравяне ................това е решението
112
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук да налазили джихадистките насекоми. Олио да ги попари всичките.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми явно ще трябва да се обръщаме към радикализираните мюсюлмани на "***", за максимален ефект.
110
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай си броеницата, килимчето и корана и не си пъхай носа в чужди дела. Ако не ти харесва, ГЪ3A под мишница и да те няма от България, cepceм.
109
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде лягайте си, бе! Утре сме на работа! :)Немците не ги мислете, те ще намерят изход от ситуацията!
108
15
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 6 години
Боли ме феса какво мислиш. Ти не си загрижен че етническите българи намаляват с 50 000 на година и етническите българки само дремят по плажовете щото много бачкали през останалото време. Оправяй се ако можеш сам
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ви пука като дойде време ще ***.. Аз съм готов да умра не виждам още кой враг да да погубя ,, банкер ли , ислямист ли , Сорос ли.. Ако бе жив Владо Черноземски щеше да трепе Сорос.
106
4
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
Който не може да си го направи, цру, мосад, саудитска арабия и алах му го прави.офффсеееееее сте всичките зелки западнали
105
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излишно водите спорове тук.Арабистанецът е толкова кадърен за труди за битка, колкото и нашенските индианци.Религиозната им истерия се демонстрира, защото засега им се дават блага наготово. Затворят ли им кранчето, друга песен ще запеят. Никой не желае да се върне обратно сред пясъците, където цялото семейство разчита за прехраната си само на 1-2 кози.
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
148, ако ти е кисело гроздето се оплачи на арменския поп, щом казваш, че не си турчин.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз тероризма го разбрам така - не можеш да промениш нищо в своя полза , умираш и взимаш 5-6 американеца със себе си .. Също като в една патриотична песен - поне един враг да погубиш иначе не си живял , ще умреш без чест и слава..
102
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 101В Европа има много работещи жени. И бъди сигурен, че те умеят да водят конкурентна борба.Гольо с чалмата тепърва го чакат разочарования. Ще слушка, ако иска да папка.
101
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 144Немецът, дори да се окаже некадърник, си е в родината.Но некадърен германец рядко се среща.
100
10
 
2
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Те като гледам си работят професия жихадист. А там много жени шефове няма...та не смятам че ще стане точно както ти я мислиш. По скоро ще пречупят западния тип икономика