Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
40
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Европейският Съюз трябва да се стегне и да помогне на държави като България.Както в ГЕРБ така и в БСП има пробългарски настроения, въпреки комунистическия сантимент и носталгията по СССР, СИВ и Варшавския Договор.Време е от Брюксел активно да се ангажират да покажат, че в ЕС е хубаво.Препъникамъкът е огромната корупция и инерцията от времето на комунизма.За съжаление главната идея на статията е вярна - България е слаба държава. Затова виреят метастазите на комунизма у нас.
19
22
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските пияндета се изнервиха ХАХАХА
18
10
 
53
 
! Отговори
Инструктаж преди 6 години
Ама журналистите биват редовно инструктирани, да пишат антируски статии. И то директно от американското посолство.
17
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимум 200коментара ще има тази статия, Русия и Турция са най-коментираните теми в този сайт, пълен с *** и ислямисти.
16
7
 
45
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Не ги проверяват за наркотици защото знаят, че са Българославянски патриоти. За наркотици се проверяват шепата сороски драскачи от софия защото са антисоциални елементи занимаващи се с терористична дейност срещу България.
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз номер 11 имам майка мъж и ме сърби д.упето за Филип Киркоров и други руски идоли.
14
19
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави сте. Няма демокрация в България. За сметка на това има вечна пост-комунистическа реалност благодарение на половин рек робство под радиоактивния ботуш на съветската с*иня.
13
20
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците имат комплекс от нас поради това, че сме им дали писменост, книжнина и религия. Те ни ненавиждат.
12
9
 
46
 
! Отговори
ист преди 6 години
Надолу с главата, или с долната глава.Аутсайдерите комунисти, които нищо не получиха при разграбването активите на страната, са най върлите почитатели на Русия.Тези комунисти, които разграбиха активите на държавата, дума не обелват за Русия, и си подхилват ехидно на аутсайдерите. След една година член на БКП, си повреден за цял живот.
11
13
 
66
 
! Отговори
Американски бази преди 6 години
Като има американски бази по морето, Брюксел блокираха южен поток и го подариха на Турция, а Тиквата си дава задни...ка на Вашингтон редовно с повод и без повод, кажете от кого е окупирана България? На този фон, малко конкуренция от посока Русия не е вредна, защото иначе ще ни дигнат цените отвсякъде. Спира ли ни някой да си купуваме бензина и от Гърция или Турция или тока от Румъния?
10
21
 
49
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Руските мамелюци в БГ са слабоумници. Нищо не става от тях!
9
21
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям парад, браво. Всичките 20 русофила в нацията ги събраха на шествието. И не забравяйте (както направихте миналия път): бързо да прибирате руските знамена скрити под якенцата като тръгвате от шествието.
8
12
 
61
 
! Отговори
гого преди 6 години
що на Русия се сърдите, 30 години заоада държи българите бедняци умишлено. Къде беше проблема да се получи поне чешкото ниви.или полша. Там се опрощаваха дългиве и се наливаха *** а тук партизанщина и боричкане за вкаст.И нови дългиве. Запада можеше да си купи дири българите и вс нахранен облечен с добър живот за семействито би станал проевропеец. Тез в Сф въобще наясно ли са кайва мизерия е в две трети от страната, без Сф,Вн Бс и Пд.Тотална.
7
29
 
49
 
! Отговори
о преди 6 години
От 1945 г. до сега, България има 7 фалита и всичките са благодарение на братушките. В никакъв случай не разбирам защо трябва да се кефя на някоя държава, която ни е дружка, но това приятелство е изгодно единствено на нея. Лично за мен това правило важи и за САЩ и Германия да кажем.
6
12
 
52
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Браво на Галеоти!100% истина! Останалата част от психичноболните българи са фенове на "другата страна на същия медал" - ФАЩ!!!Българите след 45 години червен болшевишки брейнуош...загубиха национално самосъзние...идентичност....станаха или русофили...или американофили...В НИТО 1 СТРАНА от бившия соц.лагер не се наблюдава подобно психично отклонение - само у нас!!!Не знам психопатите на коя от 2те групи е по-болничката...трудно е да реша?Останалото е малцинство - първо българи..после европейц
5
21
 
44
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Едвам се откачихме от Русия като *** от пес и песа пак ни обикаля и се облизва.Явно му е било добре.Ама кво да каже ***?
4
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка жаба да си знае гьола, че става смешна, като господина, дето се пробва да квака в Черно море. Ходи да спасяваш бежанци, умнико, ще минем и без твоите анализи.
3
33
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веят знамена на СССР както и на днешна Руска Федерация... Няма да е зле да ги проверяват тия за наркотични въщества преди да пускат подобни отпадъци да парадират по улиците.
2
45
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Победа над фашизма" пише на плаката... мъка, мъка...Именно любимият им СССР бе най-фашисткия "съюз" съществувала в историята на човечеството, но *** обясни на българомразещи русофили.
1
36
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можеш да вееш руското знаме и да се наричаш български националист. Точка.