Проруската политика в България вече не чака инструктаж

Страната ни е в напреднал стадий от овладяването, твърди анализ
4 сеп 2017 18:30,
860
Проруската политика в България вече не чака инструктаж
Снимка: архив, Reuters

Там, където институциите са по-слаби, Русия може да се опита да овладее държавата. Такъв е примерът с България, където въпреки амбициите и силната съпротива на мнозина в страната, има опити от Москва за създаване на мощни мрежи от съюзници и клиенти. Така България ще бъде хем част от НАТО и ЕС, хем "Троянски кон" на Русия.

Това констатира анализаторът Марк Галеоти в изследване, посветено на това как Русия управлява "политическата си война" в Европа. То е публикувано от Европейския съвет за външна политика.

Въпреки че вероятно е незряло да се твърди, че България вече е в напреднал стадий от овладяването й, все пак е учудващо до каква степен политически, културните и икономическите интереси са съгласувани с руската петролна компания "Лукойл" и дъщерни дружества по места. Отбелязва се, че компанията е най-голямата в страната и най-големият данъкоплатец.

В изследването си Галеоти посочва като особено показателен начинът, по който медиите в България създават и разпространяват проруски истории. И то не заради натиск от Москва, а заради това, че има местен пазар за тях.  Това дава тласък на политическия процес, подсказвайки, че в България вече се върти някакъв порочен кръг, независимо от руските действия, пише в анализа.

В него България се споменава и в контекста на липсата на "мека сила" от страна на Русия. Става въпрос за капацитета на Москва да влияе чрез "чувства и положителен пример".

Като заключение Галеоти посочва, че Русия насърчава и осъществява активни мерки в Европа за дестабилизиране на правителства и общества. Но те често са опортюнистични и се оформят от местните условия. Целта - отслабване на ЕС и НАТО.

Инструментите за това са военни заплахи, бизнес и медийни лобита, шпионаж.

Без да се отказва от надеждата да убеди Москва да промени политиката си, Европа трябва да се заеме със собствените си слаби места - да "поправи покрива", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се замислите, кому е изгодно да се разделя така мнението на българите, които ако не бяха такива статии дружно щяха да ломотят против нащо си правителство.
39
0
 
35
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Как си видял след като си се родил след 2000-ната година ?
38
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме банани и емека, ураааа! И сме свободни.
37
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм чул да има излъчване RT на български в националния ефир,за разлика от държавата на анализатора!!Нито пък новинка някаква може да се промуши за Русия под някакъв предлог в средствата за масова информацияТова значи ли,че Америка е "троянския кон" на Русия??
36
3
 
40
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Как само си личат грантаджиите! Бързо, ,,защитете" САЩ и ЕС под статията на ИПИ за търговията в България!
35
5
 
33
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 27Ще си позволя да не се съглася с това твърдение, че Президентът е отявлен русофил.Напротив, повече съм склонен да вярвам, че Бойко Борисов е русофил, само че умее добре да лавира досущ като Тодор Живков. Бай Тошо беше разкрачен между Изтока и Запада.А президентът ако беше русофил, нямаше да настоява да отпишем руските щайги и да закупим шведски изтребители. Какво като не са толкова мощни? Цялата шведска авиация е снабдена с такива! Но са най-евтини и нови, реалистична оферта!
34
4
 
37
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Има *** начин да се избегне влиянието на Русия в България,но от ЕС и НАТО кой знае защо категорично отказват да го направят!За какво иде реч?Ами от ЕС и САЩ твърдо НЕ ЖЕЛАЯТ да ни дадат пълни гаранции срещу Турция,даже напротив-Турция за тях е по-важната страна и те са готови(най-вече САЩ) да си затворят очите за евентуална агресия срещу нас.Другите неща са икономически и доста обширни.Накратко-нека ни предложат това,което може да ни даде Русия и веднага се отказваме от нея!Ама май не искат..
33
4
 
37
 
! Отговори
Unufri преди 6 години
Аз не мога да разбера как може да вееш нечие чуждо знаме над главата си по какъвто и да било повод?! Акъла ми не го побира това.
32
1
 
34
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Как усети бе другарю, в гръб .. ?
31
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига залитане към една или друга голяма сила. Защо не се научим да бъдем българофили?
30
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани а след като САЩ ни донесоха свобода и демокрация имаме таолетна хартия и банани.
29
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Европейски съвет за външна политика вижда заплаха от Русия за дестабилизиране на правителства и общества, а не вижда черните ор.ди, пристигащи всеки ден, за да лежат на гърба на европейския данъкоплатец и да променят Европа до неузнаваемост?! Ами не е нормално! То в Брюксел впрочем май един нормален няма...
28
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да пишете че Лукойл е най-големия данъкоплатец, като от 20 години са все на загуба
27
4
 
46
 
! Отговори
Кво ви пречи Русия преди 6 години
Щом не ви харесва Лукойл, купувайте американски бензин от фракинг. Тои мирише сигурно на парфюм и е антируски. Ще ви се услади, нищо че е три до пет пъти по скъп
26
8
 
34
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Чакам путиновидния *** с "бананите и тоалетната хартия"Банват мен...а остават амебата с "бананите и тоалетната хартия"Не се чудете - защо България е такава каквато е - "докато има посттекезесари" на които бананите и тоалетната хартия им пречат...България ще е - такава каквато е!!!
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно 5-6 безродни твари са чакали на амбразурата, още докато се е подготвяла тази тема... 31490
24
4
 
33
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Нрей ! Ти кога си се родил ? Да не си на 120 годинки и драскаш тука ?
23
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези със знамената са една шепа ***, алкохолици и наркомани, които за 5-10 лева ще веят каквото им пробутат от Позитано. Президентът е отявлен русофил и това никак не е добре за страната обаче.
22
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "българославянин" не съществува, тъй като българите не са пияндуро-славянски народ.
21
4
 
36
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Трагедия и то пълна,не разбрах нищо ,но нищо!