САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...

Вашингтон изглежда като големия губещ на Корейския полуостров
5 сеп 2017 14:30, Елка Василева
190
САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...
Снимка: архив, Reuters

Поредният ядрен опит на Пхенян е категорично доказателство за пълния провал на американската политика спрямо Северна Корея. САЩ вече не могат да излязат сами от тази задънена улица, пише Дойче веле и обяснява причините.

Предполагаемото взривяване на водородна бомба в Северна Корея е много неприятен момент за САЩ. Защото една-единствена такава бомба може да унищожи цял Ню Йорк. А ако бъде взривена в атмосферата над Силициевата долина например, силните електромагнитни вълни могат да парализират изцяло централите на Apple, Facebook и Google.

Казано в прав текст: американската стратегия за възпиране на севернокорейската атомна програма чрез санкции претърпя пълен провал. Резолюция 1718 на ООН, приета от Съвета за сигурност още след първия ядрен опит на Пхенян, скоро ще навърши 11 години.

Още по темата

И въпреки последвалите санкции севернокорейският режим успя да развие капацитета за нанасяне на пръв ядрен удар. САЩ не бяха подготвени за подобно развитие - реакциите им сега го показват съвсем недвусмислено.

САЩ нямат полезен ход

Доналд Тръмп може и да заплашва с американския ядрен потенциал. Но е пределно ясно, че нито конвенционалният военен удар, нито ядреното нападение са реалистичен вариант. Американските съюзници в региона - Южна Корея и Япония - никога няма да одобрят подобна мярка, защото те биха били първите жертви на евентуални ответни удари от страна на Северна Корея.

А ако САЩ решат да засилят още повече санкциите и да изчакат да се усетят последиците от това затягане, това само би осигурило още време на Ким да усъвършенства своите ракети.

В ущърб на САЩ биха били и евентуални преговори. На тях Северна Корея ще се съгласи да подпише мирен договор, ако ѝ бъде гарантирано правото на съществуване и бъде постигнато споразумение за отменяне на санкциите.

Но за разлика от преди, диктаторът в Пхенян настоява сега и за това: Северна Корея да бъде официално призната за ядрена държава. Неговите дипломати дават за пример Пакистан, който САЩ също признаха за ядрена сила. С други думи: Вашингтон ще трябва да плати доста висока цена, защото в такъв случай ще му се наложи да се откаже от искането си за свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров. Сигурно ще бъде възможно да се преговаря за ограничаване на севернокорейския ядрен арсенал, но нищо повече. А това ще бъде крайно неприемливо за Южна Корея и Япония.

Ролята на Москва и Пекин

Двойната роля, която играе Китай в този конфликт, също създава главоболия на Тръмп и неговата администрация. В усилията си те са силно зависими от подкрепата на Пекин при прилагането на наложените от ООН санкции.

Но президентът Си Цзинпин преследва свои интереси. Първо, Пекин иска Северна Корея да си остане буферна държава. Поради което в никой случай няма да подкрепи налагането на петролно ембарго срещу Пхенян. И второ, китайците желаят да отслабят влиянието на САЩ в Източна Азия. Ядрената програма на Пхенян им е в този смисъл много полезна, тъй като внася разкол между САЩ и партньорите им в региона - Япония и Южна Корея.

Русия също не е неутрален играч. И не е много далеч от истината, че Путин използва Северна Корея като средство за унижение на САЩ. Във всеки случай бързите успехи на севернокорейската ракетна програма са много подозрителни, макар засега да няма доказателства за някаква руска помощ. Така или иначе променената ситуация превръща Русия във важен играч в този конфликт, а руската съпротива срещу санкциите се вписва идеално в тази картина.

Тръмп и лошите карти

Така че, откъдето и да го погледнем - и независимо дали ще има преговори с Пхенян или не, САЩ изглеждат като големия губещ на Корейския полуостров.

Буш и Обама очевидно не са изучавали Макиавели толкова интензивно, колкото Ким Чен Ир и синът му Ким Чен Ун. А с всеки свой туит срещу Северна Корея сегашният американски президент все повече изглежда като книжен тигър - просто защото в момента американците нямат печеливша опция в този конфликт.

Може би е време Вашингтон да се огледа за някой неутрален посредник. Например Швеция или Германия, които поддържат свои дипломатически представителства в Пхенян. Но предпоставка за подобна стъпка е прозрението, че поне засега Вашингтон държи по-лоши карти в този конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким нашляпа краварското ***.
86
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се на нашите шумкаре из форума, наистина ли си мислите че при евентуален военен конфликт Китай ще рискува трилиони $ инвестиции от Ю. Корея,Япония и САЩ в името на някакво недорасло мамино синче от Пхенян ?
85
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статии , статии , четем , четем ..да бе разбрахме ....САЩ умрели , Русия цъфтала ...Ким велик ...Путин красавец ....Ален Делон ряпа да яде.....ааа ...ЕС и той умрял....абе изобщооо .....ааа ....путинистите поумнели.......
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея е малка страна, принципно САЩ и Южна Корея могат да я окупират в конвеционална война за около 24 часа, но това ще означава война с Китай. Точно Китай е единствената опорна точка на Ким Чен Ун, колкото и ракети, ядрено оръжие и т.н. да направи, той няма къде да ги разположи и няма да има време да реагира дори.
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове, корейците от седем милиона вече са два сета, както личи вече никой не може да ги пипне. Ние от девет станахме седем и който не е решил не се *** с нас. Някак си не случиха с новите приятели.
82
14
 
4
 
! Отговори
Ох преди 6 години
Решението е лесно.1. Противоракетна системи в ЮК и Япония.2. Ядрено оръжие в ЮК и Япония.Тогава Пекин и Москва ще запеят друга рапсодия.
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучето е заровено в новата политика на рестрикция на Тръмп към Китай !И веднага китайците използват Корея и диктатора за натиск!Искат да блеснат и да принудят Тръмп да се откаже от своята нова политика!Едва ли ще успеят!
80
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам кой пише тези простотии, но да си направи труда поне да проучи малко по-сериозна проблема! Първо КНДР може само да се перчи, те никога няма да предприемат нищо и това е повече от ясно както за Вашингтон, така и за Сеул и Токио. Второ Китай няма интерес да си разваля отношенията с най-големия си тръговски партьор в лицето на САЩ. Трето севернокорейската ракетна програма е меко казно смешна, технологии от 60-те и 70-те години, дори японските ПРО с лекота ги засичат и свалят.
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произхождам от семейство жестоко ...Ходиш ли редовно на сбирките край Копринка?
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ обмислят да предложат на Ким да го приемат в Г7 на мястото на Путин, а като резервен вариант - клуба на Садам, Милошевич, Кадафи или да прави компания на Осама.
77
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво пишат руските подлизурковци? - САЩ не могат да възспрат Северна Корея.Какво пишат свободните медии? - Руските дипломати от закритото консулство в Сан Франциско не щат да се връщат в руския рай и са поискали политическо убежище в САЩ.Друго интересно което пишат е че израелските самолети Ф35 от 2 дни кръстосват небето над Сирия и Ливан а прехвалените руски С400 и С300 не са засекли нищо.
76
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този дребосък добре нарита мордата на вашинтонските разбойници.
75
11
 
8
 
! Отговори
Тихомир Геров преди 6 години
Няма ли кой да нашляпа това кюфте два шамара от заде му по бузките? То инак ще продьлжава с гевезьлитя!
74
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 78Ти ми напомни на оня виц, дето старшината на ротата обяснявал на войниците:Смейте се вие, смейте се, ама като гръмне атомната бомба после аз ще ви се смея!
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с фейсбук, ейпъл и гугъл верно е смешно.Ами като ги няма и трите фирми и светът ще си отдъхне.И без това сега използвам DuckDuckGo, телефонът ми е Samsung и фейс не използвам.
72
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът е анатемосан от св. патриарх Тихон през 1918 г. в Русия. И тази анатема си стои, никой не я маха. Няма и как да се махне.Напишете в гугъл "Анатема на комунизма" и ще ви излезе.Анатемата е църковно проклятие.Комунистите са проклети. Затова няма как държава под управление на комунисти да е добре.
71
9
 
19
 
! Отговори
нн преди 6 години
От ясно, по-ясно е, че Северна Корея много бързо дръпна в ядрената и балистична насока. Как стана това? Я, как се е ухилил корееца. Който им помогна, той изрита и САЩ в слабините. САЩ в момента се превиват от болка и може би ще си оберат крушите от Корейския полуостров. Така ли стана? Светът се променя, САЩ вече го усещат, че вече не са най. Появиха се и другите големи играчи, дето ще объркат сметките на американците. Просто времето не работи за САЩ.
70
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произхождам от семейство жестоко пострадало от комунизма ,баща ми е бил въдворяван в лагер,а семейството ни е било изселвано по политически причина ,а аз заради произхода си ме навряха да служа в кеча,затова на 10 ноември 89 г смяната на режима в нашето семейство беше приета с голяма радост и ентусиазъм и всички бяхме в първите редици на сините митинги.Сега след 28 г на национална катастрофа се проклинам ,че съм допринесъл да дойдат на власт нео-либераските евреи и продажници дето съсипаха Б-я
69
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен със статията. Това, че имат някаква бомба още е нищо. Как ще обстрелват други държави като нямат свестни ракети?Ракетите им се разпадат във въздуха. Тези нямат потенциал. И ракетните им установки подозрително приличат на руските ракетни установки.Вече ако Русия им е дала работещи реално ракети могат да имат, но да се твърди, че тези сами щели да произведат как така?
68
5
 
21
 
! Отговори
И Суджук За Всички преди 6 години
А що не щат да преговарят с Баце? Ние немаме атомни бомби, ама си имаме гей-парад!Да внимават всички - много сме опасни!