САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...

Вашингтон изглежда като големия губещ на Корейския полуостров
5 сеп 2017 14:30, Елка Василева
190
САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...
Снимка: архив, Reuters

Поредният ядрен опит на Пхенян е категорично доказателство за пълния провал на американската политика спрямо Северна Корея. САЩ вече не могат да излязат сами от тази задънена улица, пише Дойче веле и обяснява причините.

Предполагаемото взривяване на водородна бомба в Северна Корея е много неприятен момент за САЩ. Защото една-единствена такава бомба може да унищожи цял Ню Йорк. А ако бъде взривена в атмосферата над Силициевата долина например, силните електромагнитни вълни могат да парализират изцяло централите на Apple, Facebook и Google.

Казано в прав текст: американската стратегия за възпиране на севернокорейската атомна програма чрез санкции претърпя пълен провал. Резолюция 1718 на ООН, приета от Съвета за сигурност още след първия ядрен опит на Пхенян, скоро ще навърши 11 години.

Още по темата

И въпреки последвалите санкции севернокорейският режим успя да развие капацитета за нанасяне на пръв ядрен удар. САЩ не бяха подготвени за подобно развитие - реакциите им сега го показват съвсем недвусмислено.

САЩ нямат полезен ход

Доналд Тръмп може и да заплашва с американския ядрен потенциал. Но е пределно ясно, че нито конвенционалният военен удар, нито ядреното нападение са реалистичен вариант. Американските съюзници в региона - Южна Корея и Япония - никога няма да одобрят подобна мярка, защото те биха били първите жертви на евентуални ответни удари от страна на Северна Корея.

А ако САЩ решат да засилят още повече санкциите и да изчакат да се усетят последиците от това затягане, това само би осигурило още време на Ким да усъвършенства своите ракети.

В ущърб на САЩ биха били и евентуални преговори. На тях Северна Корея ще се съгласи да подпише мирен договор, ако ѝ бъде гарантирано правото на съществуване и бъде постигнато споразумение за отменяне на санкциите.

Но за разлика от преди, диктаторът в Пхенян настоява сега и за това: Северна Корея да бъде официално призната за ядрена държава. Неговите дипломати дават за пример Пакистан, който САЩ също признаха за ядрена сила. С други думи: Вашингтон ще трябва да плати доста висока цена, защото в такъв случай ще му се наложи да се откаже от искането си за свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров. Сигурно ще бъде възможно да се преговаря за ограничаване на севернокорейския ядрен арсенал, но нищо повече. А това ще бъде крайно неприемливо за Южна Корея и Япония.

Ролята на Москва и Пекин

Двойната роля, която играе Китай в този конфликт, също създава главоболия на Тръмп и неговата администрация. В усилията си те са силно зависими от подкрепата на Пекин при прилагането на наложените от ООН санкции.

Но президентът Си Цзинпин преследва свои интереси. Първо, Пекин иска Северна Корея да си остане буферна държава. Поради което в никой случай няма да подкрепи налагането на петролно ембарго срещу Пхенян. И второ, китайците желаят да отслабят влиянието на САЩ в Източна Азия. Ядрената програма на Пхенян им е в този смисъл много полезна, тъй като внася разкол между САЩ и партньорите им в региона - Япония и Южна Корея.

Русия също не е неутрален играч. И не е много далеч от истината, че Путин използва Северна Корея като средство за унижение на САЩ. Във всеки случай бързите успехи на севернокорейската ракетна програма са много подозрителни, макар засега да няма доказателства за някаква руска помощ. Така или иначе променената ситуация превръща Русия във важен играч в този конфликт, а руската съпротива срещу санкциите се вписва идеално в тази картина.

Тръмп и лошите карти

Така че, откъдето и да го погледнем - и независимо дали ще има преговори с Пхенян или не, САЩ изглеждат като големия губещ на Корейския полуостров.

Буш и Обама очевидно не са изучавали Макиавели толкова интензивно, колкото Ким Чен Ир и синът му Ким Чен Ун. А с всеки свой туит срещу Северна Корея сегашният американски президент все повече изглежда като книжен тигър - просто защото в момента американците нямат печеливша опция в този конфликт.

Може би е време Вашингтон да се огледа за някой неутрален посредник. Например Швеция или Германия, които поддържат свои дипломатически представителства в Пхенян. Но предпоставка за подобна стъпка е прозрението, че поне засега Вашингтон държи по-лоши карти в този конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Третият от ляво надясно ми се вижда много сериозен .Когато вожда е развеселен ,всички трябва да са весели.Предполагам ,че вече не е между живите,каквото и да означава жив в Корея.
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСащ ще завземат Северна Корея на върба.Онези са бойци а не на Калинка пу...а.Само като ги видиш как маршируват то нашето маршируване прилича на разходка в парка.
45
1
 
25
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Най-новият холивудски хит вероятно ще бъде как тамошните ''божества'' воюват едновременно със Русия, Китай, Северна Корея и Иран и излизат победители!
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък се радвам че най накрая има една държава която се противопоставя на американската намеса във вътрешните и работи митът за господарите на света рухна
43
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Участвал съм в много бабаитски битки, но ще ви кажа едно - никой не тръгва да се бие с по-силен противник без да си е подсигурил гърба. Така че Ким със сигурност има подстрекател който го е излъгал че ще му пази гърба когато нещата упрат до кръв. Продължавайки разсъжденията в тази посока единственият подстрекател за това може да бъде Путин. Путин започна войната в Сирия за да предизвика Обама към преговори, но удари на камък. Сега Путин се надява че чрез СК ще седне да преговаря със САЩ.
42
2
 
20
 
! Отговори
Разлика преди 6 години
Садам и Кадафи бяха приятели със Запада и запада им го ту.ри. Разликата с Ким е, че Китай не го туря на приятели, както правят често САЩ и Запада.
41
1
 
5
 
! Отговори
Еню Илиев преди 6 години
До АнонименПроблемът е ядрената бомба. Водородната е лесна.
40
8
 
19
 
! Отговори
Дария преди 6 години
Дано Северна Корея да успее да се защити, а ако започне агресия за демократизиране срещи нея, то дано да успее да нанесе няколко ответни удара по агресорите. Реално, май само Северна Корея още успява да се опълчи на агресорите и все още не е свела глава. Дано също така Китай да се опомни и да подкрепи Северна Корея, а Русия също да се включи към ответните удари. Само така ще се оправи положението.
39
5
 
13
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 6 години
Твоите задокеански *** искат ама не могат, особено пък ''вземането'' на северна Корея граничеща с Китай и Русия, явно вие демократите не помните боя и унижението ви отпреди 67 години!? Свършва вашата глобална вакханалия, нагли ***!
38
6
 
7
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Много са ми смешни тия "геерали" пред пенсионна възраст - винаги с тефтерчета и смеещи се уж на лафчетата на Ким. Какви ли гениални мисли на Ун си записват постоянно? хахахах Смееееех!
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Китай се смеят на краварите, докато бутат на дебелия средства. Подкрепям Пхенян да прати по една пощенска картичка на рижия перчем и рептилската кралица.
36
20
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко другари и товарищи, пийте по едно валидолче за да не ви се претоварят сърчицата от прекомерни емоции по новият Ви Кумир. Естествено е че САЩ няма да ударят първи, заради Южна Корея и Япония които са техни съюзници, докато Кимчо ще разиграва коза с кривите си ракети и водородната си бомба, за която само може да се предполага ..... Но дори и да я има и да я изстреля, тя първо не се знае къде ще падне, а и военнопромишления комплекс на САЩ, разполага с достатъчно средства за да я неутрализира
35
3
 
15
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Целият свят вече си прави гаргара със задокеанските ***, даже и съюзниците им!
34
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако САЩ са искали Северна Корея да са я взели досега 100 пъти, за какво им е? те сега са си екстра, един луд се перчи на север, на юг мечтаят за мирно обединение, а те прибират по 35-40 млрд $ от Южна Корея за пушкала :) само нашите полуграмотни русофили бълват глупости че САЩ са отишли в небитието
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Садам и Кадафи добре си играеха ролите, но им свършиха ролите.
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хах, големия губещ и като почнат да хвърлят бомби ще им е само до макиавели на китайците и кимчовците ; ) Тръмп е достатъчно луд и достатъчно агресивен за да нанесе дори изпреварващ удар и да отвори някой кратер на мястото на пхенян
31
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Този път - Sehr Gut Deutsche Welle!Браво! Смислен, и обоснован анализ!Weiter so!
30
10
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Всичките севернокорейци са с 20 цолови усмивки по...медиите.Ако е по...малка Ким че ги прати в трудови...лагери.
29
7
 
13
 
! Отговори
Стар комунист преди 6 години
Годинките ми вече са напред, ама дано доживея да видя гъбата над Вашингтон, после ще умра спокойно!
28
1
 
7
 
! Отговори
до 21 от славянин преди 6 години
Смени ТВ канала, защото от ''дълбокомислените'' холивудски екшъни мозъкът ти се е лифтирал!