Пластмаса открита в питейната вода на пет континента

Има я в храната ни, в морската сол, в морските дарове
8 сеп 2017 07:26, Елка Василева
21
Пластмаса открита в питейната вода на пет континента
Снимка: архив, Reuters

Миниатюрни частици пластмаса, представляващи потенциална заплаха за човешкото здраве, са открити в питейната вода на пет континента - от "Тръмп тауър" в Ню Йорк до обществена чешма край брега на езерото Виктория в Уганда, съобщават Ройтерс и Франс прес.

С течение на времето пластмасата се разгражда до миниатюрни частици, известни като микропластмаса.

Наличието й е открито в 83 процента от 159 проби питейна вода, взети от различни краища на света - от Германия и Куба до Ливан и Индия, и анализирани от лаборатория в университета на Минесота.

"Ако попитате хората дали биха желали да ядат или пият пластмаса, те просто ще отвърнат "Не, що за глупав въпрос". Пластмасата може и да не е нещо, което искаме да поглъщаме, но го правим, независимо дали чрез питейната вода, бирата или сока. Пластмаса се открива в храната ни, в морската сол, в морските дарове. Никой не е в безопасност", казва Шери Мейсън от Щатския университет на Ню Йорк, един от съавторите на изследването.

Бутилираната вода също съдържа миниатюрни частици пластмаса.
Ефектът върху здравето от поглъщането на микропластмаса все още не е проучен. Изследвания с риби обаче са показали, че въпросните микрочастици потискат излюпването на хайвера, възпрепятстват растежа на потомството и го правят по-податливо на хищници, в резултат на което се увеличава смъртността на популацията.

Микропластмасата абсорбира токсични химикали от морската среда, които при поглъщането й се освобождават в телата на рибите и бозайниците.

Редица проучвания са посветени на замърсяването на Световния океан с пластмаса. Настоящото обаче е първото по рода си, посветено на наличието й в питейната вода.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: пластмасапитейна вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 6 години
към 8: това да ти е проблемът, че не пишело за предполагаеми вреди. Пластмасови частици в бъбреци, черва, дроб, оттам по един или друг начин във всички органи. Около частиците се задръстват токсини и всякакви химии, които иначе тялото би изхвърлило. Мисля че направо ни е слаба фантазията относно последиците. Превенция: има начини домакинствата да си пречистват водата като временна мярка, но на глобално ниво нищо няма да се промени докато всеки си гледа собствения ***. Трябва събуждане.
19
0
 
0
 
! Отговори
Ни така ни онака преди 6 години
Имаше едно док. филмче "Plastic world" или нещо подобно. Човекът се беше опитал да покаже проблема от много гледни точки. За жалост е истина, че остатъците ще си ги хапваме много-много дълго, докато бактериите не ги излапат. А крайните еко-био и други, да се огледат и да си представят бита без пластмаса и да кажат в кой век са??
18
2
 
0
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До МидниКой те излъга че Nike Torque е от пластмаса? Прави се от спецялна сплав която да е лека при гмуркане (в ав$тралийския риф) Инъче имам и швейцарски часовник но е тежък. А "Зрънчо" за последно ядох през 2001 когато закриха завода. Явно сте чукчи в твойто село още ядете в селския хоремаг Зръчно реколта 2001, и още празнувате 4-тото ни място на световното по футбол. В затънтената ти провинция ако стигнеш до Централна Гара е цяло културно израстване за теб, докато други стигнаха до Ав$тралия
17
0
 
5
 
! Отговори
Мидни преди 6 години
Абе Сидни, ти като си толкова умен и еко, био, грийн и не знам си още какво, защо носиш пластмасов часовник от "Зрънчо"? И защо изобщо го ядеш като и той е в пластмасова опаковка и се прави от пластмасова ГМО царевица? Кажи де.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз винаги, когато се запътя до магазина си нося зрава платнена торба. Ако се храня навън, никога не искам да ми го опаковат, ако ще го ям веднага. Винаги събирам и връщам стъклените бутилки от бира, които могат да бъдат върнати в магазините.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питах зъболекарката си как така навремето не е имало толкова много развалени зъби, а тя ми каза, че навремето не е имало шоколад. Просто е. Прогреса носи страшно много вреди. При положение, че няма възпираща сила, положението върви към апокалипсис.Какво може да възпре човека да прави глупости? Ами възпитание, което вече е плод на нещо друго, например на религия. Православното християнство може да възпита хората да ползват разумно и да се замислят преди да правят нещо.Но колцина са православни?
14
0
 
1
 
! Отговори
сорос преди 6 години
печела от вашите проблеми!
13
0
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
ПласМасата я измислиЙми ниЯ З браДчеда и си имъми фабрики и кво на бърка. Чо нема да живем с орлитИ я. А па ако требва да сме сериозни, културата да се ползва пластмаса трябва да се промени.
12
0
 
3
 
! Отговори
durexa преди 6 години
от латекс мойто момче... малко е пишлето да знаеш!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има решение,което ще намали драстично замърсяването на природата,ама паричките не го позволяват. Забраняват се всякакви пластмасови торбички,еднократни прибори,опаковки и бутилки до 10 литра. Лесно е ама както казах паричките ............
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като си хвърлят отпадъците в морето какво да се прави?В Индия с пластмасови отпадъци бяха задръстили оная огромната река Ганг.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много пластмасови виббратори и коннндоми са произвеждат .Да ги правят от дърво и коприна .
8
4
 
5
 
! Отговори
НЯМА СМИСЪЛ преди 6 години
Безполезна статия. Липсват ДВЕ основни неща, за да може да се твърди за ИЗЧЕРПАТЕЛНОСТ:1. Предполагаеми проблеми от консумацията на пластмасови частици.2. Начини за превенцияИнак всичко останало останало го знаем...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знае се какъв е крайният резултат от ползването на пластмаса, защо не се забрани производството на точно този вреден продукт? По-възможно е да се спрат заводите, отколкото да се превъзпитат 7 милиарда народ да не използва пластмаса! Интереса клати феса
6
3
 
16
 
! Отговори
Сенатор Маккейн преди 6 години
Естествено че за това е виновен Путин и руските хакери. Дайте да дадем още санкции за Русия, дрогаре атлантически говедаре.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп затова ли е такъв един пластмасов някакси? Ама като гледам хайверът си все в млади манекенки го изхвърля ибму се излюпва даже. Няма косопад и стареене тоя оранжев перчем от полиетилентерефталат.
4
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
Ние си я слагаме там, с колективно безотговорно отношение към пластмасата и ръсенето на *** навсякъде!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Ми ... щом го мислиш , почни да рупаш пластмасовите бутилки !
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо да не е причина за повишената продължителност на живота?
1
3
 
27
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Не бил проучен ефекта... Ама се намалявала раждаемостта и се увеличавала заболеваемостта и смъртността. Като погледнем световните тенденции, дали тези ефекти не са верни, а? Ама съ не бойте, последните проучвания показват по-бавно разграждане на труповете в гробищата, та ще сме красиви и вечни като пукнем.