Американците почитат жертвите от 9/11 отпреди 16 г.

Церемонията в Ню Йорк ще бъде аполитична
11 сеп 2017 09:52, Елка Василева
23
Американците почитат жертвите от 9/11 отпреди 16 г.
Снимка: архив, Reuters

Американците отбелязват днес шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Предвидени са няколко възпоменателни церемонии. В Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, сринати със земята от похитени от терористи самолети, ще има обичайното четене на имената на жертвите.

В церемонията участват близки на загиналите. С годините те придобиха навика освен лични послания да отправят и по-универсални послания, като например това, че всички хора са част от една планета и че те не трябва да забравят това.

Церемонията в Ню Йорк ще бъде аполитична - политици могат да присъстват, но от 2001 г. на тях не се позволява нито да четат имена на загиналите в атентатите, нито да произнасят речи.

Миналата година възпоменателната церемония в Ню Йорк обаче бе белязана от полемиката на предизборната кампания. Кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън напусна проявата внезапно и по-късно се разбра, че е била болна от пневмония. Този епизод накара опонентът й Доналд Тръмп да постави на няколко пъти въпроса за здравето на Клинтън и дали тя е достатъчно прозрачна пред избирателите си.

Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на СТЦ, има мемориален комплекс, включващ музей и парк. В зоната се строят небостъргачи, като третият от планираните четири, ще бъде открит догодина.

В Пентагона, където преди 16 години също се вряза самолет, похитен от терористите, на възпоменателната церемония ще присъстват Доналд Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, министърът на отбраната Джеймс Матис и най-висшият американски военен Джоузеф Дънфорд.

Вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на вътрешните работи Райън Зинки ще присъстват на възпоменателна церемония на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон. При тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: атентати11 септември
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георгиевеверей загинал няма, ... ама и за шахматист не се чува..."странна" работа...
20
0
 
7
 
! Отговори
New Jork преди 6 години
Кулите-близнаци ги целунаха аеропланите, те станаха на прах и почнаха да падат вертикално! Ама третата, по-малката - ни аероплан я гътна, ни някой й драсна клечката и тя, в знак на солидарност взе, че се самобутуряса. И ко праим ся?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18Така като гледам дори нямаш идея какво е ГМО така, че спри да го използваш в контекст който няма нищо общо.
18
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гмо мозьците каква поука си направиха избраха трьмп които продаде орьжие за 350 милиарда на са която пьк била гл атентатор през 2001 вчера на бахреин за 4 милиарда а на израел не се знае какво продават и роднините щели да сьдят сащо не сьдят правителстото през 2001 г президентьт им играе танц сьс саби сьс убииците им те щели да ги сьдят смях в залата
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И накрая какво се оказа? Че учстниците са помогнали косвено за оръжейни договори в арабските страни. Няма ли да ударят и техните правителства, или те са от анонимни организации, които взависимост от интереса се олицетворяват в подходящ за бизнес стратегии образ.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 158И аз не го разбирам но има хора които си мислят, че ако раса толкова напреднала да пътува междузвездни пространства ще дойде тук и някакво си правителство ще ги скрие е меко казано смешно.
15
0
 
2
 
! Отговори
158 преди 6 години
До Анонимен 6Е, те не всички евреи са с връзки. Справка - концлагерите.До Анонимен 13Някой кат ми каже, че няма извънземни, щото правителството така казвало и ми иде да зацвиля от смях. То пък бива вяра в правителството, ама чак пък толкова.
14
0
 
3
 
! Отговори
Офсъ преди 6 години
Лари Силверстийн, застрахова двете сгради две седмици преди атентатите против терорестична атака.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спориш с фен на конспирациите е невъзможно защото каквото и да им кажеш няма смисъл защото просто реалноста не им е интересна. Все едно човек който си мисли, че в зона 51 има извънземни, правителството да му каже, че няма и той ще каже че това е част от конспирацията...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10Много лесно може да се изчисли под какъв ъгъл и на какво разтояние трябва да започне самолета да се снижава за да удари определена цел. Няма нищо мистично...
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунист-ИдиотИмето ти отива на коментара.
10
1
 
3
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 6 години
Не ми стана ясно как са се прицелил "пилота" на "отвлеченият" самолет в пентагона???
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много обичам подобни статии. Човек може с голяма точност да изчисли процента психично болни в страната само от коментарите.
8
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 6Това изказване е породено от факта че десетилетия в Кулите е имало офиси на фирми които са собственост на Евреи или Еврейски семейства. Тези фирми са освободили офисите си от 2 месеца до 2 седмици преди събитията. Обаче същите тези фирми са били в Кулите при предишния истински ТЕРАКТ когато на входа взривяват минибус арабски терористи няколко години по-рано.
7
7
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Тва с близнаците за бълагрина е същото, като с кацането на луната... доста простта нация сме, за съжаление. Да не влизам в задочни спорове, ама направете лично справка, кой е загинал след атентата и тогава приказвайте, че нямало загинали евреи, а не да поватряте едно и също нещо прочетено нейде из нета... Американците, ако са искали повод за война... хиляда други щяха да си намерят, не да си взривяват нацията...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости, че няма загинали евреи!!! Теории много, доказателства трябват!
5
1
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До Анонимен4Моля, не намесвайте нас българите в тази помия.
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеоргиевТо и нито един ългарин няма загинал ... надушвам ли Българо-еврейски заговор ?
3
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а роднините сьдят са за атентатите на която трьмп продаде орьжие за 350милиарда и на бахреин за 4 милиарда и накрая игра танц сьс саби катоподигравка кьм тьпите американци
2
2
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
След 11.09.2001 очевидно не може да се вярва на американското правителство за нищо!Тоя заговор надхвърли всичко случвало се за цялата световна история....Щом посегнаха и на собствените си граждани,то какво остава за другите!