Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през Османско вилает-българия е бил беден и е плащал над 100 данъка на Високата Порта....през османско Балканите са задържани в развитието си 400 години през което време Европа и целият свят прогресира.....Чети малко съвременници на Освобождението и свидетели на данъчната тежест преди и след и ще разбереш колко си заблуден. Примерно Иван Хаджийски който е записал и анкетирал достатъчно хора живели тогава.
150
1
 
2
 
! Отговори
ATAKIST преди 6 години
4akame izqvlenieto na Simeonov i Siderov po vaprosnata prodajba
149
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 174Умнико СССР губи само за 1941 70% от селскостопанските си площи, 90% от питомните животни, В края на Войната СССР губи 15-20% от населението си - основно селяни и Практически Всичко на Запад от Волга е изравнено със земята - Прословутата заповед на Хитлер "Изгорена Земя"След войната няма достъп до евтини кредити както е планът Маршъл, макар че планът загробва политически Европа като САЩ жъне и до ден днешен дивидентите.Не отчиташ това нали? А че и Източна Европа е също пострадала?
148
3
 
8
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
До 170 майорски:Ама естествено бе майорски.Телта по границата изобщо не беше обърната навътре, изобщо не стреляха по българи опитващи се да избягат. Опашки за тоалетна хартия (и стотици други стоки) нямаше никъде, лигите ни не течаха като влезехме в Корекома. Беше прекрасно, почти рай ти казвам... само че тия ги разправяй на тия дето не са го изпитали на гърба си.
147
2
 
1
 
! Отговори
до 176 преди 6 години
А помислил ли си, защо е създаден планът Маршал? Защото не са искали трета световна война. Германия е голяма държава с много народ и се мобилизира. 20-30 години по-касно щеше да има още един райх.
146
6
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До майорски170Абсолютни глупости. България беше затънала в дългове които едва през 2008 година беше изпратен дълга на другаря ви Живков.Да видим руснаците какво направиха. Убиха Борис III, взривиха църквата пълна с мирни българи, избиха интелигенцията на България и изнесоха тонове злато.
145
3
 
5
 
! Отговори
do 174 преди 6 години
Точно така! Калашников е Шмайзер. Факт!!! Калашников не е променен от близо век и работи на базата на немско оръжие. Космичеки ракети има, защото е имало V1, 2, 3. Да не забравяме кой е вон Браун! Хитлер беше се самозабравил и хукна срещу всички. А иначе е било въпрос на време да покори Русия, ако не бяха намесили американците от другата страна. Руснаците със скъсаните си партенки само са бягали и дезертирали. Самите американци си го признават 70 год. по-късно.
144
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
победена Германия само за едно десетилетие направи икономически бум, ...Ако не бяха парите по планът "Маршал" на тези с оръжието Германия и Западът нямаше да се различават от останалите.
143
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 162Евреите имат само Ф-35 и то в някакъв Еврейски вариант който няма нищо общо с ХАмериканския като електроника. Освен това старите комплекси С-125 Печора на Асад имат метрови радари П-15 които макар и неточно но определено засичат чудото Ф-35
142
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
И какво се случи като победи оръжието, през ВСВ, победена Германия само за едно десетилетие направи икономически бум, докато СеСеСерето крета няколко десетки години и се срина от само себе си. Германия загуби войната защото Хитлер воюваше с/у целия свят и междудругото и с раССия, с която започна ВСВ, като заедно нападнаха Полша. Що се отнася до немското оръжие от онова време, то още служи за прототип на много уж военно напреднали нации .... !!!
141
7
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Ердоган ислямизира Турция."Преди Ердоган Турция да не беше християнска :-) Ердоган та Ердоган...Ердоган правил това онова...Я вижте вишите пионки там на какво ви превърнаха...Човека се опитва да води независима политика от тоя и оня...за разлика от вас...и на твоите господари точно това не харесват в Ердоган :-)
140
2
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 167да бе ще ги изтегли у нас !!!??? ние ще ги продадем/предадем още при първата възможност !
139
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеоргиевКато толкова ти харесва - Турция, Анадола. Ние ще се справим и без теб!
138
7
 
9
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Георгиевпрез Османско вилает-българия е бил беден и е плащал над 100 данъка на Високата Порта....през османско Балканите са задържани в развитието си 400 години през което време Европа и целият свят прогресира...през комунизма България по жизнен стандарт/индустрия/армия бе в 10-те европейски държави .....цялата ни икономика се събсидираше от евтиният нефт на СССР....за какво ни бе да ходим в Чужбина ...те чужденците идваха при нас !А сега !!?? 30% от населението е в чужбина..
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия Турция Индия и Китай =dreamteam
136
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големият проблем на САЩ е, че Турция не дава милиардите на САЩ. В случая конкретните системи нямат значение. По принцип НАТО е създадено, за да се продава американското оръжие.
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно. Дали НАТО няма да изрита Турция от съюза и САЩ да изтегли всичките си бази в Израел, България, Ливан и т.н? Или ще му спретне на Ердо този път един ефиктивен преврат.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И хиляда перални нямат шанс срещу един единствен АК47
133
10
 
6
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До майорски155През Османско се ходили навсякъде в Европа и сме имали собственост, а при комунизма нямахме право да излизаме извън границите на България и нямахме право на собственост. Така, че руснаците от какво са ни освободили?
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун се ядосал на Путин задето на Ердоган му дава нови ракети а на него стари.