Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от
Напиши коментар Коментари
171
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Боби

Точно Хуго Шмайзер е конструктора на "калашников". Sturmgewehr 44</i>, Щурмгевер 44
170
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 188
Да има ги и попрочети ги по-внимателно - Първия Ленд Лиз идва от Великобритания
Основните от САЩ като обеми започват след превземане на Ирак от Съюзниците и откриването на Южния път през Афганистан а Това е 1943.
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Боби
Ауууу ти пак ли говориш за ВСВ ...двойкаджия.
Първо Германия влиза в Русия за броени месеци. Второ Русия няма нито ВВС , нито Флот нито модерно оръжие да се противопостави на Райха - Ако имаше нямаше да се нарича в Сталин град.
Трето Райха води война с Англия и Съюзниците и не счита Русия за заплаха.
После Райха има Ракети първите реактивни , първия реактивен самолет и куп други.
168
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 177
1. Калашников НЕ Е ШМАЙЗЕР - Идеята за тъй наречените АВТОМАТА(СССР), ЩУРМОВА КАРАБИНА(Германия) ОПРЕДЕЛНО Е НЕМСКА НО НЕ НА ШМАЙЗЕР той прави своите оръжия по заявка на Вермахта
2. Фау-1 е Крилата ракета първата използваема и още 1945 СССР има копие като прототип
3. Фау-2 е Балистична ракета с класическа схема Топло гориво и студен окислител(кислород)
Цялата оръжейна програма на СССР и космическа са Топлогоривни ракети - Диметилхлорид и Азотна киселина(окислител) Всичко това е токсично
167
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турците излязоха по-мъже от българите.
Ганчо винаги си е бил роб - преди на турците, после на руснаците, сега на американците.
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Боби

Стига дрънка глупости, тролчев. Доставките по ленд-лийз ги има в нета. Ако искаш да ти ги копна!! Че и храните са в огромно количество -да но това не е основното. Ако не беше тази помощ СССР беше погинал безславно.
165
7
 
15
 
! Отговори
Найденов преди 2 месеца
ЕРДОГАН Е МЪЖ, С ТОПКИ МЕЖДУ КРАКАТА, И АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГО ПРИВЕТСТВАМ АКО РЕШИ ДА ИЗВАДИ ТУРЦИЯ ОТ НАТО. СЛЕД НЕЯ Е ГЪРЦИЯ,А ПОСЛЕ ИДВА РЕД И НА БЪЛГАРИЯ. АЗ ЗА ЛАЙЙНАРСКОТО НАТО ЖИВОТА СИ НЯМА ДА ДАМ.
164
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо хубаво не я чака турция с тъкъв диктатор,впаснаха си идеално с путин турската икононика се крепи изцяло на европей ските фирми ако се одтеглят край с турция.Проблема е след това на Ердоган не му остава нищо друго освен воени деиствия апък ние сме най близа!
163
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 177
Умнико Логистично Германия с технологиите от ВСВ не може да покори СССР. Само в тила на немската Армия по няколко хиляди километра ЖП линии са действали около милион Партизани. По някои оценки над 10% до 20 % от всичко изпратено на Изток не е достигало Войските - унищожавано е по пътя. С удължаване на Логистичните линии тези проценти ще се увеличават

Да Американската помощ е много ценна но реално основната част започва да пристига 1943 година. и така до 1947(основно храни).
162
5
 
3
 
! Отговори
майорски преди 2 месеца
До До Анонимен 174

първо Германия се оправи не за едно десетилетие а за две дори три !
Второ Германия не можеш да я сравянваш с Русия !
Това е като да сравняваш пистов мотор със камион !

а Германската икономика винаги е била експортно ориентирана ...една малко криза в световен план ще доведе Германия до просешка тояга ....
кризата 2008-2009 германското правителство даваще до 5000 евро субсидий ако си купиш нова кола ...
ако кризата бе пордължила 5-6 години ...германия бе свършила!
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
през Османско вилает-българия е бил беден и е плащал над 100 данъка на Високата Порта....през османско Балканите са задържани в развитието си 400 години през което време Европа и целият свят прогресира..
...
Чети малко съвременници на Освобождението и свидетели на данъчната тежест преди и след и ще разбереш колко си заблуден. Примерно Иван Хаджийски който е записал и анкетирал достатъчно хора живели тогава.
160
1
 
2
 
! Отговори
ATAKIST преди 2 месеца
4akame izqvlenieto na Simeonov i Siderov po vaprosnata prodajba
159
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 174
Умнико СССР губи само за 1941 70% от селскостопанските си площи, 90% от питомните животни, В края на Войната СССР губи 15-20% от населението си - основно селяни и Практически Всичко на Запад от Волга е изравнено със земята - Прословутата заповед на Хитлер "Изгорена Земя"
След войната няма достъп до евтини кредити както е планът Маршъл, макар че планът загробва политически Европа като САЩ жъне и до ден днешен дивидентите.

Не отчиташ това нали? А че и Източна Европа е също пострадала?
158
3
 
8
 
! Отговори
ази бре преди 2 месеца
До 170 майорски:

Ама естествено бе майорски.
Телта по границата изобщо не беше обърната навътре, изобщо не стреляха по българи опитващи се да избягат. Опашки за тоалетна хартия (и стотици други стоки) нямаше никъде, лигите ни не течаха като влезехме в Корекома. Беше прекрасно, почти рай ти казвам... само че тия ги разправяй на тия дето не са го изпитали на гърба си.
157
2
 
1
 
! Отговори
до 176 преди 2 месеца
А помислил ли си, защо е създаден планът Маршал? Защото не са искали трета световна война. Германия е голяма държава с много народ и се мобилизира. 20-30 години по-касно щеше да има още един райх.
156
6
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 2 месеца
До майорски170

Абсолютни глупости. България беше затънала в дългове които едва през 2008 година беше изпратен дълга на другаря ви Живков.
Да видим руснаците какво направиха. Убиха Борис III, взривиха църквата пълна с мирни българи, избиха интелигенцията на България и изнесоха тонове злато.
155
3
 
5
 
! Отговори
do 174 преди 2 месеца
Точно така! Калашников е Шмайзер. Факт!!! Калашников не е променен от близо век и работи на базата на немско оръжие. Космичеки ракети има, защото е имало V1, 2, 3. Да не забравяме кой е вон Браун! Хитлер беше се самозабравил и хукна срещу всички. А иначе е било въпрос на време да покори Русия, ако не бяха намесили американците от другата страна. Руснаците със скъсаните си партенки само са бягали и дезертирали. Самите американци си го признават 70 год. по-късно.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
победена Германия само за едно десетилетие направи икономически бум,
...
Ако не бяха парите по планът "Маршал" на тези с оръжието Германия и Западът нямаше да се различават от останалите.
153
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 162
Евреите имат само Ф-35 и то в някакъв Еврейски вариант който няма нищо общо с ХАмериканския като електроника. Освен това старите комплекси С-125 Печора на Асад имат метрови радари П-15 които макар и неточно но определено засичат чудото Ф-35
152
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 месеца
И какво се случи като победи оръжието, през ВСВ, победена Германия само за едно десетилетие направи икономически бум, докато СеСеСерето крета няколко десетки години и се срина от само себе си. Германия загуби войната защото Хитлер воюваше с/у целия свят и междудругото и с раССия, с която започна ВСВ, като заедно нападнаха Полша. Що се отнася до немското оръжие от онова време, то още служи за прототип на много уж военно напреднали нации .... !!!