ЕС без граници - не покана за терористи, а за туристи

Жан-Клод Юнкер отговаря на различни въпроси на граждани
14 сеп 2017 18:45,
30
ЕС без граници - не покана за терористи, а за туристи
Снимка: БТА

Отпадането на границите в ЕС не е покана към терористите, това се прави в полза на европейците. Премахваме границите за туристите, не за терористите, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Час и половина той отговаряше на въпроси на граждани, включително на младежи, прочули се в YouTube и на журналист от Евронюз. Юнкер отказа да бъдат смесвани темите с преминаването на терористи през границите и вчерашното му настояване България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген, предава БТА.

Важното е тайните служби да обменят данни за обстановката в техните държави. От 2001 г. трябваше да въведем този обмен и ще го направим, заяви Юнкер.

Попитан защо във вчерашното си годишно слово пред Европейския парламент за състоянието на ЕС е говорил малко за напускането на Великобритания, той коментира, че това е въпрос, който трябва да тревожи британците, а не европейците - европейците трябва да се интересуват от него. Това не е бъдещето, а част от миналото. Не ми е известно друга държава да възнамерява да напусне ЕС, посочи Юнкер.

Трябва да инвестираме в Африка, ако искаме африканците да си стоят там. Въпросът с прилагането на миграционните квоти предизвика конфликт между държавите от ЕС и страните от Вишеградската четворка, а не сблъсък с ЕК. Вишеградците трябва да приемат, че проблемът може да бъде решен само със съпричастие между европейците. Обмисляме какво да предприемем след решението на Съда на ЕС, последиците от наказателните процедури на комисията не са приятни, но не отправям заплахи, ще им дадем време, трябва търпение, добави той по повод на продължаващия отказ на държавите от Централна Европа да се съобразят с квотите.

Огромното мнозинство от поляците остават свързани с европейската идея, посочи Юнкер за кавгите с властите във Варшава. Не насилвам никого да влиза в еврозоната, това е възможност, предвидена в договора за ЕС - все някога всяка от държавите от Общността да приеме общата валута, освен Дания, поясни председателят на ЕК.

Събирането на данни от дружества като Гугъл е опасно - дори държавите нямат толкова лична информация за гражданите. Срещу разпространяването на фалшивите новини може да се действа, само когато източникът им се окаже държава. В ЕС 80 на сто от дружествата са били удряни от хакери, отбеляза председателят на комисията.

Той заяви, че ако каталунците решат да напуснат Испания, ЕК ще уважи тяхното решение, но те ще излязат от ЕС и ще трябва да кандидатстват за приемане отново.

Никога не бих отказал на жена със забрадка работа в ЕК, каза Юнкер. По неговите думи имало такива жени сред служителите в комисията. Бурките не ми харесват много, уточни председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
14
 
! Отговори
ами преди 6 години
Ояден бюрократичен търтей...........