Подготовка за края на света: Бункери за бедни и богати

Защо много американци си строят частни убежища?
20 сеп 2017 19:30,
59

Отвън бункерът е неразпознаваем Снимка: Facebook

Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за най-лошия сценарий, включително заради кризата около Северна Корея. Но този вид укрития са по джобовете само на по-заможните, пише "Дойче веле".

В източната част на щата Небраска се намира военната база Офът – една от най-важните бази на американските военновъздушни сили. На пистата за излитане стои преустроен Боинг-747 с пуснати двигатели, зареден догоре с керосин. Пилотите и останалият бордови персонал са по местата си. Самолетът има готовност да излети в рамките на броени минути и да откара американския президент на сигурно място в случай на ядрено нападение, или на поразяващ терористичен удар в самата Америка.

В случай на криза, предварително уточненият сценарий предвижда президентът и неговото семейство, членовете на Конгреса и висшите военни да бъдат откарани на защитени места, например в Рейвънрок – подземна военна база в Пенсилвания.

Но докато членовете на американското правителство могат да се чувстват защитени, за обикновеното американско население няма достатъчно подземни бункери и укрития. Не само това - официалните указания за поведение в случай на катастрофа съдържат неща, които звучат като виц: на хората се препоръчва например да не гледат в ярката светлина, придружаваща експлозията, за да не ослепеят; да заровят някъде заразените от радиацията дрехи; да вземат душ, след което да си потърсят подземно укритие.

От 10 хил. долара нагоре

Полза от всичко това извличат частни фирми като Аtlas Survival Shelters или Rising S. Те строят подземни бункери – кръгли, квадратни или правоъгълни, със съответното обзавеждане и системи за филтриране на въздуха. Цената на най-простите модели започва от 36 000 долара. Към нея се добавят разходите за монтаж и обзавеждане. Търсенето постоянно расте - както по времето на Студената война, казва основателят на Аtlas Survival Shelters Рон Хабърд. Все пак имало и бункери за "социално слаби" – техните цени били около 10 хиляди долара. Освен с природните бедствия, като ураганите Харви и Ирма, страховете американците сега са свързани основно и с напрегнатата ситуацията около Северна Корея.

Много американци вярват и в т.нар. "Часовник на Страшния съд", предсказващ уж колко време остава на света до неговото унищожение от природни катаклизми или ядрени оръжия. Според този символичен часовник, до дванайсетия час оставали две минути и половина. Толкова близо до катастрофата светът не е бил от началото на Студената война през 1953 година.

Играчка за супербогати

В САЩ бункерите на Рон Хабърд се продават най-добре сред по-заможните американци. купуват ги хората, които имат всичко – частен самолет, ферари и лятна къща. Има бункери с ресторант, кино и дори с плувен басейн. За тези клиенти подземните укрития са по-скоро играчка и престиж, отколкото гаранция за оцеляване. В едно рекламно видео Рон Хабърд нарича своите бункери "пещера за мъжете". Той е построил един такъв и за своето семейство, в което е изложил 58-те си лични оръжия.

И за свръхбогатите от Силициевата долина подготовката за края на света прилича повече на приключение, отколкото на сериозна грижа. В различни групи във Фейсбук заможните американци обсъждат различни модели газови маски и обзавеждане за бункери. Твърди се, че и Бил Гейтс имал вече няколко бункера за себе си и семейството си.

Рон Хабърд пък припомня, че укритията могат да се използват и без да е настъпила катастрофа. И препоръчва: "Докато не е дошъл краят на света, поканете си приятелите в подземната пещера, запалете си по някоя пура и си гледайте кефа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сн. 7: хахахаха. Бункер, пък на няма и 4-ри метра под земята. Една бомба от втората световна не само ще го отрови от земята, ами и ще го изпепели без проблеми. Ама евала на продавачите. Знаят как да правят пари от тъ.потията на американците. Този бункер от станиол ли е?
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като падне "бомбичката" този варел няма да ги спаси;)
43
2
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Покойният ми баща казваше: На света *** две категорий хора- *** и тези които живеят за сметка на глупаците.....
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимит една книга не видях!!! Това е показателно :(
41
1
 
6
 
! Отговори
off преди 6 години
***
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гол идваш на този свят и гол си отиваш- за какво е всичко това.Живей днес не утре
39
4
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Нова находка на евреите! Бункерите за бедни макар и предвидени за много хора, с физкултурен салон и помещения за парти, е само за смесени раси - като белите ще са най малкото и ще работят чистачи на клозетите.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не знае какъв ядрен удар ще е, колко силен и къде. Ако е мащабна война около С.Корея, ние спокойно може да се покрием за няколко месеца, и то само докато има ветрове в нашата посока. Интернет не виждам защо да няма. Бомбите едва ли ще паднат точно върху сървъра на някоя бг фирма. Дори няма и да са в България. Нищо не се знае, може това да е единствения метод на комуникация, хората ще намерят начин да подкарат някаква интернет връзка, щом инфраструктурата я има. По скоро да спрат гсм-ите
37
1
 
22
 
! Отговори
много филми гледат преди 6 години
Това от снимките в реална обстановка няма да изкарат и 1 година вътре, защото в бункера е важно да имаш чиста храна, вода и кислород, а не канапе от кожа и монитор(какво интернет връзка ли ще чакаш след ядрен апокалипсис???) с някакъв радио предавател. Иначе умни хора забогатяват докато продават такива тъпотии. За нещо което няма да стане в близко бъдеще.
36
1
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Преди хиляди години са строили пирамиди, ся си правят бункери.... Толкова години еволюция и все по надолу затъвале!
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тонкатаСАЩ са 200 годишна нация създадена от крадци, убийци и мошеници.За 200 години нищо не се е променило!За Мухобойко, който е изкарал цяла България на сергията и продава на едро на който плати най много съм съгласен с теб.
34
7
 
1
 
! Отговори
varg преди 6 години
Аз си имам оборудван бункер безплатно и не се притеснявам от никаква война.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАдът ще трае три години, три декади, или там нещо си по три, за какво са ти тръби и кабели, ток, вода и нет няма да има, дърпат шалтера на зомбитата, а канализацията ще е отгоре, но електромера може да го ползваш за километраж тренировки с едно динамо. шнорхела предвиди ли да издържи цунамито до Сливен?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е построил един такъв и за своето семейство, в което е изложил 58-те си лични оръжия"Момиче, четеш ли това, което си написала?Никакви скривалища няма да ги спасят!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи: не ви трябва бункер за 36хил$. Това което направихме ние на село в двора: 15м контейнер за 5хил от варненското пристанище, 10м дълбок изкоп, метални тръби за кабели, вода и въздух, изолация 2 хил лв, дупки за вартите (2 изхода, 1 бекдор всичко се случва) водни помпи и климатик, баня, склад, мебели, 2 двуетажни легла, провизии за 4 човека за 6 месеца. Всичко излезе около 15хил лв. С отделен електромер и кабелен интернет.
30
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Да стряскаш насън краварите ...Безценно !
29
4
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
в тия бункери едно че ще си удължат агонията само друго че след няколко месеца ще превъртят тотално и я се се избили взаимно я са се самоубили,май по изгодният вариант за всички е ФАЩ да престане съм психичноболната си имперска политика а ?
28
12
 
6
 
! Отговори
Кака Корни преди 6 години
Аз лично съм спокойна за сина си,защото и той ще се скрие в такъв хамерикански бункер,ако моят другар Ким прати ракетите към Кравария.Урааааа.(:(:Като се замисля преди години се чудих къде да го пратя да се изучава,в Северна Корея,Русия или ФАЩ,но с мъжо решихме да го изпратиме като шпионин при краварите.(:(:(:Постоянно се оплаква момчето,че не му се седи там,защото е много гадно,но нека си натиска парцалите и да си седи на гъзо.(:(:
27
3
 
26
 
! Отговори
Мучачос преди 6 години
Продавам си избата за 20 000 долара на средно заможни американци,заредена с бъчва вино,мускатова ракия,туршия,кисело зеле и два бидона с изворна вода.На прозорчето е бабината черга от Козяк,против радиация.Търгът започва сега.Моля наддаване!
26
4
 
23
 
! Отговори
Енвер Ходжа преди 6 години
В САЩ да не видят нещо от Албания и веднага го копират.