Подготовка за края на света: Бункери за бедни и богати

Защо много американци си строят частни убежища?
20 сеп 2017 19:30,
59

Така изглежда един бункер, оборудван с екстри като кухня, телевизор и дори пералня Снимка: Facebook

Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за най-лошия сценарий, включително заради кризата около Северна Корея. Но този вид укрития са по джобовете само на по-заможните, пише "Дойче веле".

В източната част на щата Небраска се намира военната база Офът – една от най-важните бази на американските военновъздушни сили. На пистата за излитане стои преустроен Боинг-747 с пуснати двигатели, зареден догоре с керосин. Пилотите и останалият бордови персонал са по местата си. Самолетът има готовност да излети в рамките на броени минути и да откара американския президент на сигурно място в случай на ядрено нападение, или на поразяващ терористичен удар в самата Америка.

В случай на криза, предварително уточненият сценарий предвижда президентът и неговото семейство, членовете на Конгреса и висшите военни да бъдат откарани на защитени места, например в Рейвънрок – подземна военна база в Пенсилвания.

Но докато членовете на американското правителство могат да се чувстват защитени, за обикновеното американско население няма достатъчно подземни бункери и укрития. Не само това - официалните указания за поведение в случай на катастрофа съдържат неща, които звучат като виц: на хората се препоръчва например да не гледат в ярката светлина, придружаваща експлозията, за да не ослепеят; да заровят някъде заразените от радиацията дрехи; да вземат душ, след което да си потърсят подземно укритие.

От 10 хил. долара нагоре

Полза от всичко това извличат частни фирми като Аtlas Survival Shelters или Rising S. Те строят подземни бункери – кръгли, квадратни или правоъгълни, със съответното обзавеждане и системи за филтриране на въздуха. Цената на най-простите модели започва от 36 000 долара. Към нея се добавят разходите за монтаж и обзавеждане. Търсенето постоянно расте - както по времето на Студената война, казва основателят на Аtlas Survival Shelters Рон Хабърд. Все пак имало и бункери за "социално слаби" – техните цени били около 10 хиляди долара. Освен с природните бедствия, като ураганите Харви и Ирма, страховете американците сега са свързани основно и с напрегнатата ситуацията около Северна Корея.

Много американци вярват и в т.нар. "Часовник на Страшния съд", предсказващ уж колко време остава на света до неговото унищожение от природни катаклизми или ядрени оръжия. Според този символичен часовник, до дванайсетия час оставали две минути и половина. Толкова близо до катастрофата светът не е бил от началото на Студената война през 1953 година.

Играчка за супербогати

В САЩ бункерите на Рон Хабърд се продават най-добре сред по-заможните американци. купуват ги хората, които имат всичко – частен самолет, ферари и лятна къща. Има бункери с ресторант, кино и дори с плувен басейн. За тези клиенти подземните укрития са по-скоро играчка и престиж, отколкото гаранция за оцеляване. В едно рекламно видео Рон Хабърд нарича своите бункери "пещера за мъжете". Той е построил един такъв и за своето семейство, в което е изложил 58-те си лични оръжия.

И за свръхбогатите от Силициевата долина подготовката за края на света прилича повече на приключение, отколкото на сериозна грижа. В различни групи във Фейсбук заможните американци обсъждат различни модели газови маски и обзавеждане за бункери. Твърди се, че и Бил Гейтс имал вече няколко бункера за себе си и семейството си.

Рон Хабърд пък припомня, че укритията могат да се използват и без да е настъпила катастрофа. И препоръчва: "Докато не е дошъл краят на света, поканете си приятелите в подземната пещера, запалете си по някоя пура и си гледайте кефа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
35
 
! Отговори
маймуни! преди 6 години
Само като видя коментар на маймуница, без да го чета, веднага му шибвам минус!
24
18
 
5
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Тази статия по поръчка на ТВ "Звезда" ли е?Ся аз да ви кажа: С изключение на няколко изперкали американски милионери които се правят на "интересни" , никой не се страхува от Русия. Русия е една малка бълха с ееееееееееееееееееееееееййййййййй такава голяма пропаганда.:))
23
17
 
7
 
! Отговори
SPOMETE SI преди 6 години
DA SE OTBELEJI CHE V OTVYDNOTO ZA BOGATITE E KAZANA A ZA BEDNITE RAQ ZASCHTOTO E KAZANO PO SKORO KAMILA SCHTE MINE PREZ IGLENI USCHI OTKOLKOTO BOGAT DA VLEZE V RAQ
22
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 21Тв им трябва за да им кажат кога да изпълзят от дупките.Най вероятно няма да има кой да им каже и ще се вмиришат на чорапи там.Ш'са удушат
21
17
 
3
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Червени Другаре стига плашите света с разни корейски бомби бе.Любимият ви дебел ракед мен скоро така ше го сурвкат Янките,че няма да успее и да изквичи.Иначе съм за събарянето на всички русофилски паметници в България.Да пребъдат САЩ,НАТО,България и бате ви БОЙКО ПОБЕДОНОСЕЦА къде ви чу.....ка за незнам си кой път поред.
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V bg schte ima samo sa bogatite ministri deputat mutri bogataschi a sa vednite nama da ima bunkeri v bg
19
0
 
19
 
! Отговори
вечна дружба преди 6 години
До Анонимене как не знаеш защо - ние сме най-голямата заплаха за Русия, имаме самолет, въртолет, катер и два танка, по времето на предаването катерът щеше да се включва към Рибарската флотилия на Ердоган за освобождаването на кримските татари, обаче после се сдобриха по Патока и ни се размина бомбенето, но две ядрени ракети стоят насочени към нас в случай, че Дръзки прояви самоинициатива и нападне Севастопол.
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Йелоустоун ще им повдигне бункерите отдолу.
17
5
 
12
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Хитлер ги вкарваше в ""Банята"", ся ще одат по бункери....
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то не остана, в събота щял да бъде края, Америка вече се запаси с вода, фенерчета и консерви. да не изтърват богаташите полета докато си показват бункерите из фацебука
15
18
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 8 Няма по умна нация от руснаците. В нефт газят , гладни ходят.
14
3
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Ако американците не се мешат за всичко света ще е по спокоен
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах един път по телевизията на нашия Болен, един се беше обадил в едно предаване да каже че копаел бункер в мазата защото тогава по Алфа плашеха че русия щяла да ни унищожи с ядрени ракети заради не знам си какво...
12
3
 
24
 
! Отговори
Джон преди 6 години
Аз щот съм Американец ще си изкопам един трап 2 метра дълбок и 1 метър широк и ще легна да чакам ударната вълна да ме засипе....
11
3
 
19
 
! Отговори
Уса хироу преди 6 години
До 7Не ни мисли.Вътре имам 100 компота100 Русенско варено и 100 сникърсаЩе живея.Ти му мисли
10
5
 
36
 
! Отговори
криста преди 6 години
Ама тия не са добре - ако стане някаква катастрофа - военна или климатична - кой ще им поддържа телевизия, интернет, канализация......направо се хванах за главата от толкова прОООстотия.
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак не се славят като нация с много мозък.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците май не са много умна нация.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ядрена война даже и да оцелее въпросния индивид няма да изкара и една година в тоя бункер.Ще умре от жажда или глад.От съмнителната защита срещу радиацияОт съмнителната филтрираща системаДори и да превъзмогне всички горе описани сценарии сам ще си тегли куршума от скука.
6
0
 
23
 
! Отговори
риторично преди 6 години
И Чърчил някога си прокопал бункери, километрични лабиринти, ама така си останали.Такива хора е имало винаги и винаги ще има.