Схемата за разселване на бежанци свършва. И сета?

10 000 чакат в Гърция и Италия, трябва да ги вземете, казва Брюксел
25 сеп 2017 15:15, Екип на Dnes.bg
24
Схемата за разселване на бежанци свършва. И сета?
Снимка: архив, Reuters

Схемата за разселване на бежанци от Гърция и Италия към вътрешността на ЕС приключва утре. След двугодишно функциониране около 29 000 души са преместени във вътрешността на Европа. Към началото на септември 50 от тях са дошли в България.

Според Европейската комисия обаче, въпреки че действието на европейското решение изтича, страните членки трябва да продължат да вземат бежанци, докато "всеки, който има право на това, не бъде преместен".

Всички, пристигнали в ЕС до 26 септември, които се нуждаят от убежище, трябва да го получат, заяви говорител на Еврокомисията.

По оценки на Брюксел около 10 000 души в Гърция и Италия все още очакват преместване, като нито една държава членка не е изпълнила изцяло полагаемата й се квота. Броят на подлежащите на преместване бежанци може да се увеличи, тъй като регистрацията на новодошлите продължава, уточни говорителят.

България е заявила желание да приеме 860 души от Гърция и 160 от Италия, като ефективно е приела едва 50 човека от южната си съседка и нито един от Италия.

През 2015 г. европейските членки се договориха да вземат 160 000 души от Гърция и Италия, за да им помогнат солидарно в пика на кризата. След това обаче Унгария и Словакия атакуваха решението пред Европейския съд, който преди дни заяви, че двете държави трябва да се подчинят на общата воля под заплаха от глоби. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма да приема бежанци.

Съгласно договорката само бежанци, които доказано се нуждаят от закрила и идват от Сирия, Ирак и Еритрея имат право да получат билет за друга европейска държава, останалите трябва да бъдат върнати по родните си места.

След сключването на сделката между ЕС и Турция през март 2016 г, напливът към Гърция намаля с 97%, поради което предварително договорените квоти са редуцирани до около общо 30 хил души. Така и Европейската комисия отчита успех на програмата си за разселване на бежанци.

Държавите от Централна Европа се възпротивиха на бежанските квоти и до момента Полша и Унгария не са взели нито един пришълец. Европейската комисия води наказателни процедури срещу тях, както и срещу Чехия и предстои в началото на октомври да ги даде на съд за неизпълнение на европейските договорености.

Очаква се в сряда Еврокомисията да излезе с призив към страните членки да вземат срещу заплащане няколко десетки хиляди бежанци директно от лагерите в околните на Сирия държави и от Турция в отговор на апела на ООН да се намери нов дом на 40 000 души от лагерите, които живеят от години в тежки условия.


24
Още по темата: бежанциЕСквоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Александър преди 1 година
Предатели на всичко свято, Българско и Европейско.
Както Рим се пълни с варвари през 3ти век преди да западне, това става и с Европа сега.
Свята Европа става курвата на варварите и алчните глобалисти.
Да няма държави, да няма единство и сила, не, Европа трябва да се залее,бялата Европейска раса ,култура и цивилизация да се унищожи и да се замени с мултикултурни, политически коректни *** които да правят паради,докато изнасилват жените ни.
Хитлер беше прав .. Бяла Европа, събуди се ! 14/88
18
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Няма спасение докато сме в концлагера ес!
17
0
 
15
 
! Отговори
Не щем бежанци преди 1 година
Не сме ги канили.
Нямаме възможност да храним още гърла.

Имаме си предостатъчно наши индианци, които по акъл и манталитет са на същото ниво, на каквото са и "бежанците". Знаем какви проблеми създава това. Не успяхме да се справим с тях.
Затова е противопоказно за нашата държава и за нашето общество да приемаме този сорт "бежанци" (кандидати за издръжка на социал, докато те лежат, правят деца и от време навреме ходят до джамията, за да протестират, че по кубетата на църквите ни има кръстове).
16
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нали германците избраха ф-ю-р-е-р-к-а-т-а! Тя ще ги преразпредели, без да пита никого, както ги и покани! Тя коли и беси в Европа, ето защо дойде и Брекзит!
15
0
 
23
 
! Отговори
Кико преди 1 година
"България е заявила желание да приеме 860 души от Гърция и 160 от Италия"

Коя е тази "България"? Да не би продажното правителство на Б. М. Борисов да се титулова вече с никнейм "България"? Аз поне не познавам нито един Българин, който да е "заявил" желание да бъде приет в държавата, в която растат децата му, дори и един от демоните на Сатаната, които биват прикривани с политкоректното название "бежанци"!
14
1
 
25
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Цитат: "Полша и Унгария не са взели нито един пришълец."
Точно такива са - Пришълци!!!!
Нито са бежанци...нито са клети!!!!
Чисти пришълци - като във едноименния филм със Сигърни Уивър!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че по спиралката централна Европа да не е полигон за милиционерско-полицейски хватки по набиране на мигранти дето след туй мероприятие да губят кадрови военни от редници до висши генерали както на полигона Сирия,че наоколо с без и с извозване на участници с кораби на групи,като имат такива направо на оазисни брегове да ги пращат с едноименен транспорт лукс клас на всеки етаж където не е чак толкова скъпо за такива туристически операции и дестинации за услугата за настаняване на мили-поли ангенти
12
0
 
36
 
! Отговори
@ преди 1 година
"Еврокомисията излезе с призив към страните членки да вземат срещу заплащане няколко десетки хиляди бежанци директно от лагерите в околните на Сирия държави и от Турция..."
Добре де, но защо мюсюлмански "бежанци" трябва да бъдат разселвани в християнска Европа?
Защо не в богатите мюсюлмански страни от Залива, защо не в Индонезия (най-голямата мюсюлманска страна в света)?
Това разселване е перверзия, залагат се културни и етнически проблеми които са неизбежни и вероятно катастрофални!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пешо фотото

на 1 декември очаквам първите ромеи да потеглят за Канада да се настанят на стадиона в Монтреал. Там комунистът Юстин Трудеау настанява незаконните бежанци, които заливат Квебек откъм САЩ, откак Трюдо обяви победата на комунизма в Канада.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не ги махнат, те сами ще се махнат. Боко на това разчита. Ама не може така Боко, голям неевроатлантик си! Скрит националист си ти, всички те знаеме! Ще кажа аз лично на кака ти Меркелица, да видиш ти
9
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедстващите български пенсионери, които живеят в по-лоши условия и от бежански лагер, кога ще получат закрила?
8
1
 
26
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
До #4. Ние сме ратаите във Фермата наречена Световна глобализация и за това фермерите /Западно еврипейските страни/ ще ни хвърлят боклука при нас,а стопаните на Фермата зад океана ще останат доволни от фермерите си.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги махат и тия 50. И те са ни много.
6
0
 
32
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
А Западна Европа колко бежанци ще разселят от тези,които са в нашите лагери?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пешо фотото
И сеТа, както винаги:))
4
1
 
55
 
! Отговори
4343 преди 1 година
Редно е държавите от Западна Европа разграбили икономически африканските и азиатските държави , от които са бежанците , да ги приемат на своя територия . А не да прехвърлят задълженията на бедните централноевропейски и едвам оцеляващите източневропейски държави
3
2
 
49
 
! Отговори
ззз преди 1 година
Е, да имаме и ние нещо добро от управлението на ГРОБ.
Милите ни политици така скапаха държавата ни, че от милионите пришълци в Европата САМО 50 са се решили да дойдат у нас.
Сигурно и те съжаляват, и се надяват да минат към запада нелегално.
2
0
 
27
 
! Отговори
Пешо фотото преди 1 година
И сеТа?
1
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко Тиквата и ортаците му в краденето Продажните ПатриЕоти ще ги вземат.
Само тетка Меркелица да им нареди.