Брюксел дава по ?10 000 за прием на бежанец от Африка

Общо заделените пари за това са 500 милиона евро
27 сеп 2017 18:10, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел дава по ?10 000 за прием на бежанец от Африка
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви нова схема за прием на бежанци от Африка, чрез която за 2 години в Европа трябва да бъдат взети поне 50 000 души, нуждаещи се от международна закрила.

"Европа трябва да покаже, че може да споделя солидарността с държави в нужда, особено в Африка, и че не оставя хора, които се нуждаят от закрила, да рискуват от живота си или да го дават в ръцете на трафикантите", заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Схемата е доброволна, а за всеки новоприет правителствата на страните членки ще получават от европейския бюджет по 10 000 евро. Общо заделените пари за това са 500 милиона евро, а държавите, от които ще се вземат мигранти с предимство, са Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия.

Предложението идва в отговор на апела на ООН за приемането на 40 000 души, за да се стабилизират световните миграционни процеси, да се облекчи положението на някои африкански държави, които стоят на техния път и да се подобрят условията за мигрантите в лагерите в Африка.

По данни на Европейската комисия в момента 65 000 души по цял свят се нуждаят от закрила заради преследване в собствените им държави.

Освен с международната солидарност Еврокомисията обясни инициативата си и с недостига на работна ръка в Европа и призова правителствата да решават "с разум и гъвкавост" дали да вземат мигранти от Африка.

Според Комисията вече са постъпили заявки за приемане на 14 000 души срещу заплащане по друг призив, отправен през лятото, който ще бъде обединен с новата схема.

Досега в ЕС от лагерите около Сирия са приети 23 000 бежанци срещу заплащане, но България не е сред държавите, възползвали се от възможността, предвидена със сделката за спиране на миграцията с Турция.

Освен това Комисията насърчава държавите членки да създадат схеми за частно спонсориране, позволяващи на частни групи или на организации на гражданското общество да организират и финансират презаселвания съгласно националното законодателство.

Едновременно с приемането на нови имигранти, Брюксел призова страните членки да правят повече за връщането у дома им на онези от тях, които нямат право на закрила в Европа. Сега само 36% от издаваните решения за репатриране се изпълняват на практика.

Еврокомисията съобщи, че миграционният натиск през Гърция и Италия напоследък е значително намалял, но предупреди за засилване на трафика през Испания и през румънския бряг на Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли изисквания как да бъде препариран или само главата за трофей? И къде се оргинизира лова на носърчета?
39
0
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Пишете в гугъла "Планът Калерги" и четете. Но преди това пийте едно валидолче или валерианче. Няма случайни неща. Между другото, Меркел е носителка на награда "Калерги", сериозно.
38
0
 
37
 
! Отговори
хе хее преди 6 години
ЕС чака да види кой ще клъвне!И след това големи приказки за съчувствие,интеграстия,толерастия и европеде...И щом можеш да приемеш десетина хиляди,ще можеш да приемеш и 100,000 НО ВЕЧЕ БЕЗ ПАРИ!
37
1
 
36
 
! Отговори
Оооо, преди 6 години
Брюксел ще ни ги натрапи и още как. Борисов като чуе за пари ,е готов на всичко. А и като му скръцнат от Брюксел,ще покани още. ТЕЖКО Н СТАРА ЕВРОПА. АМЕРИКА СЛЕДВА ПЪКЛЕНИЯ СИ ПЛАН. Ще воним на халифат и ще рантутим мързеливи натрапници. Защо европейските страни допускат това безумие.Трябвс да бягаме от ЕС дори без да се обръщаме,ако искаме да оцелеем.
36
1
 
30
 
! Отговори
Неа преди 6 години
На мен ми прилича като купуване на роб. 10 хил срещу човек ???!!? Не е ли странно ? И за един ли човек става дума или за няколко така и не разбрах ...
35
0
 
18
 
! Отговори
Анинимен преди 6 години
До 16 Белия вълк:Вярно е. Веднъж в самолета на Луфтханза за Нигерия първата работа на стюардесите след излитането беше да минат с по 2 дезодоранта по пътеката.
34
0
 
28
 
! Отговори
Той беше прав преди 6 години
А може ли да си взема едно семейство не.гри, което да ми работи на село, а в замяна да получа 100 000? от ЕС. Мхм, така може. После ше ги продам на половин цена като приключа..
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е легална схема за корупция, буквално пред очите ни. И страхотен пример колко опасно може да бъде сиренцето, закачено на метална кука с пружинка. Свободата, която ни предложи ЕС през 1989-а година, се оказа доста опасна. Политическото обединение между страните-членки на съюза трябва да се реформира сериозно.
32
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
10 000 евро на човек ли ?
31
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не могат ли да им дадат тези пари или като толкова са загрижени да ги издържат там на място, ще им излезе и по-евтино.Или както е в притчата- по-добре да ги научат сами да си ловят риба.
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си заминават там от където идват. *** тук не ни трябат. Онзи ден четох за *** в окото на човек, нещо твърде необичайно за нашия климатичен пояс.
29
10
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Василев не пиши глупости.Пишат ти хората че Бг не се възползвала от предходни такива "оферти".Освен това ти пише че мигрантите се опитват да влязат през Румъния.Явно каналите през Бг са станали ненадеждни.
28
1
 
46
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В книгата си "Новата карта на Пентагона" изд.2000год. Американския стратег Томас П. Бърнет пише - "За Европа трябва да се осигури постоянен приток на имигранти от Азия и Африка...по 4 - 5 милиона годишно, с цел създаване на нова раса с тъмен т е н и максимално IQ 90 ...достатъчно интелигентна да работи квалифицирано, но недостатъчно - да разбере какво и се случва" Книгата е била настолно четиво на Доналд Ръмсфелд! Всички прилики са случайни!
27
0
 
36
 
! Отговори
Г преди 6 години
Значи недостиг ама българи и румънци неискаме ,а за черни ни сърбът дебелите ггъззове
26
4
 
30
 
! Отговори
Васил Василев преди 6 години
Малиии , дон Тиквоне колко ще гушне , , , ми Цв Цв и той , , , ми цялата гербарска бригада , всички милионерчета !
25
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа мерише на Ислямски Халифат !
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези чиновници в евросъюза са много умни. как ги изброиха и сметнаха колко хиляди са нуждаещите се.А.Да дойдат в къщи и да ми изброят тогава *** и ще повярвам че не лъжат
23
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигам на ?20 000 за обесен брюкселски депутат.
22
0
 
44
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Навремето....цитирам Kabel 1 " ....митничарите в Германия плануваха ГЕНЕРАЛЩАБНО акциите си по заловяване, и екстрадиране на източноевропейци" Ако заловените не можеха да "докажат произхода" на намерените у тях пари , те се конфискуваха в полза на държавата! Но! Източноевропейците са страшни - повечето имаха нахалството да са християни, и си търсеха работа! Друго е Судан например -15 *** от Судан бяха заловени в Мюнхен ...шампиона м/у тях бил с 15 самоличности....смукал социал от 15 общини!
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А и БОНУС има-ЕБОЛА,СПИН и т.н.