Брюксел дава по ?10 000 за прием на бежанец от Африка

Общо заделените пари за това са 500 милиона евро
27 сеп 2017 18:10, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел дава по ?10 000 за прием на бежанец от Африка
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви нова схема за прием на бежанци от Африка, чрез която за 2 години в Европа трябва да бъдат взети поне 50 000 души, нуждаещи се от международна закрила.

"Европа трябва да покаже, че може да споделя солидарността с държави в нужда, особено в Африка, и че не оставя хора, които се нуждаят от закрила, да рискуват от живота си или да го дават в ръцете на трафикантите", заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Схемата е доброволна, а за всеки новоприет правителствата на страните членки ще получават от европейския бюджет по 10 000 евро. Общо заделените пари за това са 500 милиона евро, а държавите, от които ще се вземат мигранти с предимство, са Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия.

Предложението идва в отговор на апела на ООН за приемането на 40 000 души, за да се стабилизират световните миграционни процеси, да се облекчи положението на някои африкански държави, които стоят на техния път и да се подобрят условията за мигрантите в лагерите в Африка.

По данни на Европейската комисия в момента 65 000 души по цял свят се нуждаят от закрила заради преследване в собствените им държави.

Освен с международната солидарност Еврокомисията обясни инициативата си и с недостига на работна ръка в Европа и призова правителствата да решават "с разум и гъвкавост" дали да вземат мигранти от Африка.

Според Комисията вече са постъпили заявки за приемане на 14 000 души срещу заплащане по друг призив, отправен през лятото, който ще бъде обединен с новата схема.

Досега в ЕС от лагерите около Сирия са приети 23 000 бежанци срещу заплащане, но България не е сред държавите, възползвали се от възможността, предвидена със сделката за спиране на миграцията с Турция.

Освен това Комисията насърчава държавите членки да създадат схеми за частно спонсориране, позволяващи на частни групи или на организации на гражданското общество да организират и финансират презаселвания съгласно националното законодателство.

Едновременно с приемането на нови имигранти, Брюксел призова страните членки да правят повече за връщането у дома им на онези от тях, които нямат право на закрила в Европа. Сега само 36% от издаваните решения за репатриране се изпълняват на практика.

Еврокомисията съобщи, че миграционният натиск през Гърция и Италия напоследък е значително намалял, но предупреди за засилване на трафика през Испания и през румънския бряг на Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ae tikvoch,Ti si
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Еврокомисията обясни инициативата си и с недостига на работна ръка в Европа "Я пак, че нещо не се връзва...Според Евростат безработицата средно е около 9%, като най-ниска е в Чехия 3%, най-висока в Гърция 20%. Но все пак може да търсят IT, доктори, инженери.
18
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опа, нова бизнес инициатива за Суджука.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом ще дават пари, на нашичкия ще му се отвори подгърбието и вече е пресметнал колко може да захапе!
16
0
 
42
 
! Отговори
White Wolf преди 6 години
Брюксел да си ги покани у тях тия "икономически бежанци". Преди време пътуваха с автобус че,рнилки, каква миризма лъхаше от тях просто.........
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати грандиозните саботажи стават с това общо ЕС. Ако управниците и народа имат мозък ще се противопоставят 110% на тая перверзия!!!
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дава ги на кого? Не на мен. Тогава - не, мерси.
13
1
 
37
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Е ся тези дето смукаха 300 години от Африка, да им берат гайлето. Наскоро попитах един познат /не много грамотен/ - Защо според теб има атентати във Франция? Той отговори така: Ами едно време французите са трепали в Африка, сега африканците трепят във Франция!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 хиляди евро да ги вземеш, и още толкова после от органите им... добра оферта.
11
3
 
22
 
! Отговори
Мислител преди 6 години
Добре, де, мислих, мислих и не мога да разбера защо е тази умишлена политика на внос на хора?! В голямата политика всичко се прати с умисъл! Защо го правят? Заради демографската криза в Европа ли?
10
2
 
30
 
! Отговори
КЪДЕ? преди 6 години
Къде мога да получа Парите , някой знае ли ?Имам Камиони ТИР , мога да отида да взема няколко хиляди по 10 000 евро броя ?Как и Къде се кандидатства по тази Програма на ЕС ?
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прибраха това което става и сега, хайде да ви дадем останалите Не ни трябват! Задръжте си ги. И парите ви не ни трябват.
8
1
 
38
 
! Отговори
дивечовъд преди 6 години
Аз не съм чул в Африка да има война тия дни. Все някъде щеше да има някаква информация. Еди-кой-си обяви война на Еди-кой-си. Какви са тия бежанци и от какво бягат?
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виж сега Брюксел... Вие като влизахте в Африка за тяхните диаманти там... и като ви работиха деца и все още ви работят в нивите ви за какао, а не знаят и вкуса на шоколада ви е добре нали?
6
1
 
43
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Тона е жестоко предателство към Европа,чиновниците в ЕС са предатели.....
5
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европейската комисия обяви нова схема за прием на бежанци от Африка"Мерси, няма да ви участваме в схемите.
4
2
 
28
 
! Отговори
ба.си новината преди 6 години
А може ли преди това тест за грамотност и СПИН и други подобни болести? Ако са здрави и грамотни има шанс да се интегрират. Иначе си е таралеж в гащите
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 10 хил. евро няма да стигнат за една година. После ние ще трябва да ги хрантутим завинаги.
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни вълнува офертата на Брюксел.
1
0
 
37
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
да си ги взимат държавите, които са били КОЛОНИЗАТОРИ НА АФРИКА - ФРАНЦИЯ< ИТАЛИЯ, АНГЛИЯ, БЕЛГИЯ, ГЕРМАНИЯ.