Интерпол прие за свой член Държавата Палестина

Засега няма коментар от израелското външно министерство
27 сеп 2017 14:22, Елка Василева
9
Интерпол прие за свой член Държавата Палестина
Снимка: архив, Reuters

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина при гласуване на генералната си асамблея в Пекин.

"Държавата Палестина и Соломоновите острови вече са държави членки на Интерпол", обяви в Тwitter международната полицейска организация, цитирана от Ройтерс.

За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство, което по-рано заяви, че израелските усилия за отлагане на гласуването за следващата година са се провалили.

Аргументите на Израел са, че Палестина не е държава и не отговоря на изискванията за членство в Интерпол. Съгласно временните израелско-палестински мирни споразумения палестинската автономна власт разполага с ограничено самоуправление в окупираните територии - Западния бряг на р. Йордан и Ивицата Газа.

"Тази победа стана възможна поради принципната позиция на мнозинството членове на Интерпол", отбеляза в изявление палестинският външен министър Рияд ал Малки.

"По този радостен повод Държавата Палестина отново заявява ангажимента си да изпълнява задълженията си и да съдейства в борбата с престъпността и за утвърждаване на върховенството на закона", допълни Малки.

Организацията за освобождение на Палестина съобщи в Тwitter, че в подкрепа на палестинското членство са гласували над 75 процента от членовете на Интерпол.

Палестинските власти подадоха заявка за членство в Интерпол през 2015 г. Както съобщиха тогава медиите, с тази стъпка палестинското правителство разчита да върне политическите бегълци, обвинени в Палестина в корупция, за да бъдат съдени според палестинските закони, припомня ТАСС.

През 2012 г. Общото събрание на ООН повиши статута на палестинската власт в международната организация до "страна нечлен", каквато е Ватиканът.

Тази крачка не доведе до пълноправно членство в ООН, но имаше значителни правни последици, даващи на палестинците достъп до международни институции, ако поискат да членуват в тях.
 

/БТА/
 


9
Още по темата: ПалестинаИнтерпол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фико и чико

Да разбирамели, че и ти си един от крадците на Палестина
6
4
 
13
 
! Отговори
Чико преди 1 година
До анонимен мюсюлманин / ислямолюбещ:

"Държавата Палестина е съществувала винаги преди да се нанесат евреите и да ..."

Кьопeк, какви глупости тресеш? Териториите на които днес се обявата държава Палестина от хилядолетия са били Израилтянски! Не забравяй, че Сатанинския култ Ислям съществува едва от 7 век, когато педолфила Мохамед го създава. Евреите са библейски народ. Ама фактите за ислямската джихадистка пропаганда не значат нищо, защо ли изобщо се обяснявам?!?
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фико
Държавата Палестина е съществувала винаги преди да се нанесат евреите и да я обявят за своя територия след края на 1-вата световна война. Една от причините да ги мрази целия свят.
4
8
 
14
 
! Отговори
Фико преди 1 година
"Държавата" Палестина не съществува и никога не е съществувала. "Държавата" Палестина е просто дивизия на Хамас и отроче на Ислямския Джихад. Факта, че другите клонове на Ислямския Джихад като ООН, Мюсюлмански Братя (Икуаан) и Интерпол също "признават" "държавата" Палестина, само потвърждават това твърдение!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кюрдистан?
2
0
 
1
 
! Отговори
Израелско ВнМ преди 1 година
Ъъъъ ко речи
1
1
 
6
 
! Отговори
али преди 1 година
Времената се менят силите също и колелото се върти. Никой не требва да забравя това..