И ние сме дали нещо на света... Артилерията – богът на войната!

Факти, които не бива да се дописват, а да се приемат такива, каквито са
2 окт 2017 07:00, Златко Желев
63

Придвижвали гаубицата "Сен-Шамон" с влак

Френското оръдие с калибър 400 мм е произведено през 1884 г. То било толкова голямо, че се придвижвало с железопътна платформа. Общото тегло на цялата конструкция било 137 т, като оръдието можело да изстрелва снаряди с тежина 641 кг на разстояние 17 км. За да използват обаче "Сен-Шамон", французите е трябвало да строят железница. Снимка: Wikipedia

Всеки, служил в армията, знае, че "артилерията е богът на войната". Дали това е така? За да си отговорите на въпроса, трябва да имате общи познания по военна история. А тя сочи, че няма битка от древността до наши дни, която да не е спечелена без помощта на артилерията.

Нейното начало тръгва от 12 век, когато династията Сон в Китай за пръв път употребява барутна артилерия. Тогава са използвали бамбукови оръдия. По-късно, те са заменени с бронзови. След няколко века, та до наши дни, идват стоманените чудовища.

Обсадата и превземането на Константинопол през 1453 г. от ордите на Мехмед II Завоевателя е първата голяма битка от стратегическо значение, чийто изход се определя от артилерията.

Ключовата роля на артилерията при преодоляването на силно укрепени линии става ясна по време на Балканската война 1912 – 1913 г. Натрупаните знания и опит от началото на войната водят до коренно нова тактика на родната войска при атаката на Одрин през март 1913 г. При атаката на главната отбранителна линия за първи път българската армия използва т.нар. огневи вал (бараж). При него пехотата върви след огъня на артилерията, който се мести към фронта на противника. Това е българският принос в световната военна история, който се прилага след това в двете световни войни, та до наши дни. Одрин пада на колене! Крепостта, която до тогава всички военни специалисти са считали за непревзимаема. Това е една от най-великите победи на българската войска и тя е била немислима без използването на артилерията.

През Първата световна война артилерията има водеща роля при най-големите сражения. През Втората световна война водещата роля на класическата артилерия постепенно е изместена от танковете и авиацията, Но въпреки това най-големите битки, като тази при Москва, Сталинград и за превземането на Берлин, които решават изхода на най-големия световен въоръжен конфликт, са спечелени пак благодарение на артилерия, пише "Труд".

Историята затова е велика наука, защото ни е оставила неопровержими факти за минали битки, победи и поражения. Факти, които не бива да се дописват, а да се приемат такива, каквито са.


63
Още от
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 9 месеца
Евреите ако бяха най-високи по интелигентност наистина, нямаше да им е нужно да са паразити. А ти смърдиш не на патриот а на дупедавец с *** насочен към москва.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е френска гаубица, тази гаубица е немска , и е изработена през втората световна война, немците са искали да обстрелват англия с нея
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До български патриот

Звучиш неинтелигенто, ама карай ...
53
3
 
6
 
! Отговори
български патриот преди 9 месеца
Ние сме вторите по интелигентност народ след еврите, от нас по-интелигентни са само руснаците ;)
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
нищо не сте дали,грешка на природата сте
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
St. Chamond е името на танк от Първата световна война
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Артилерията винаги ще има своето преложение в наземни операции, но подобни колоси са тотална глупост, защото нямат никакво реално приложение и значение за развоя на битката. Единствените функциални голямокалибрени оръдия са тези монтирани на бойни кораби, макар по-време на ВСВ да става ясно, че те слабите звена във флота и днес никой флот по света не използва подобни морски мастодонти. В крайна сметка след ВСВ се отвърждава ракетната артилерия, за сметка на тази използваща снаряди.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това оръдие на картинката не е френско, а немско от втората световна война и се казва Густав.
48
2
 
2
 
! Отговори
до Боби преди 9 месеца
Не само това,бе моето момче. Имаме и други съществени приноси, но те са присвоени от западните военни историци, а нашите не смеят да кажат истината. Където и какво ще да пише, освен изброените от теб, наши заслуги са създаването на гранични войски, първото зенитно оръдие и морската мина. Но това, че първи използваме авиацията за военни цели, не е вярно, но темата е дълга!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хвалба - Дал си на хората, още един ефективен метод да се избиват ...
46
2
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 9 месеца
Винаги турчино си спомняй за Тамерлан Боклука се е крил във харема при кадъните:)))))
45
28
 
3
 
! Отговори
Базиликата преди 9 месеца
Османския топ е най-известното оръдие!!Всички останали оръдия са имитация.За това един обикновен овчар на име Осман превзе 60 държави за 600 години и турците оставиха следи за хиляда години напред.При един ДНК тест всичко живо ще излезе с турска кръв.Може да звучи грубо и смешно но истината винаги боли.Аз съм *** със светла коса и зелени очи но чуя ли турска музика ми става драго на душата.
44
1
 
11
 
! Отговори
Я. па Я преди 9 месеца
До НЕПУКИСТА

Не знам какво да кажа. Не искам да те обиждам но 1453 г. е средата на 15 век. А прословутия топ е конструиран и построен от унгарец. Той първо е предложил да построй топа за Византииския император но му отказват и дори изгонват като са го обявили за шарлатанин и измамник. Той бяга от Константинопол и предлага същотото на турския Султан. Резултата е ясен за всички, Св. София става джамия.
43
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 43
Няколко са Българските приноси във военното дело. Въпросния Огневи вал. Изнесени Ариегардни огневи точки. Локална Ешелонирана отбрана(Дойран) и прочие.

Но реално това се изучава и се интересуват от него само Военните.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македонския синдром. И какво по-точно сме дали?
Артилерията се използва още от древността - катапулти, требушети и балисти. Ако говорим за огнестрелната артилерия, ние сме били под турско робство когато се утвърждава. Много *** статия.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само аз ли нещо неразбрах какъв точно ни е приноса? Ако е толкова важен да си го учат хората които се занимават с военно дело. И Кръстьо Кръстев се споменава за откритието на елктронно-магнитнитен пулс при който спира всяка електроника, но явно историята не е на негова страна. И планетарния модел на атома на Нагаоки е бил преди предложения от Ръдърфорд, но не винаги някой е имал подкрепа или не се е бил родил в правилната страна.
40
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До НЕПУКИСТА 39
Изобщо не съм коментирал "Турския Топ"

Коментирах как се е променил начина на строеж на крепостите след като Константинопол пада. А Стените на града наистина са сринати с топовни изстрели.
39
3
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 9 месеца
Акулата стои на док, във бойна готовност. Вие тук се разправяйте за гюлета:)))))))))
38
0
 
7
 
! Отговори
Хари преди 9 месеца
До НЕПУКИСТА

ми средата на 15-ти век си е баш 1453г - вземи се стегни, сега кой век сме? 20-ти? :D
37
7
 
0
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 9 месеца
До Боби
в СТАТИЯТА ПИШЕ ЧЕ С ТУРСКИЯ ТОП Е ПРЕВЗЕТ КОНСТАТИНОПОЛ, А ГРАДА ПАДА ПРЕЗ 1453 А ТОПА Е НАПРАВЕН ПРЕЗ 1550 КАК Е СТРЕЛЯЛ КАТО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ