И ние сме дали нещо на света... Артилерията – богът на войната!

Факти, които не бива да се дописват, а да се приемат такива, каквито са
2 окт 2017 07:00, Златко Желев
63

Придвижвали гаубицата "Сен-Шамон" с влак

Френското оръдие с калибър 400 мм е произведено през 1884 г. То било толкова голямо, че се придвижвало с железопътна платформа. Общото тегло на цялата конструкция било 137 т, като оръдието можело да изстрелва снаряди с тежина 641 кг на разстояние 17 км. За да използват обаче "Сен-Шамон", французите е трябвало да строят железница. Снимка: Wikipedia

Всеки, служил в армията, знае, че "артилерията е богът на войната". Дали това е така? За да си отговорите на въпроса, трябва да имате общи познания по военна история. А тя сочи, че няма битка от древността до наши дни, която да не е спечелена без помощта на артилерията.

Нейното начало тръгва от 12 век, когато династията Сон в Китай за пръв път употребява барутна артилерия. Тогава са използвали бамбукови оръдия. По-късно, те са заменени с бронзови. След няколко века, та до наши дни, идват стоманените чудовища.

Обсадата и превземането на Константинопол през 1453 г. от ордите на Мехмед II Завоевателя е първата голяма битка от стратегическо значение, чийто изход се определя от артилерията.

Ключовата роля на артилерията при преодоляването на силно укрепени линии става ясна по време на Балканската война 1912 – 1913 г. Натрупаните знания и опит от началото на войната водят до коренно нова тактика на родната войска при атаката на Одрин през март 1913 г. При атаката на главната отбранителна линия за първи път българската армия използва т.нар. огневи вал (бараж). При него пехотата върви след огъня на артилерията, който се мести към фронта на противника. Това е българският принос в световната военна история, който се прилага след това в двете световни войни, та до наши дни. Одрин пада на колене! Крепостта, която до тогава всички военни специалисти са считали за непревзимаема. Това е една от най-великите победи на българската войска и тя е била немислима без използването на артилерията.

През Първата световна война артилерията има водеща роля при най-големите сражения. През Втората световна война водещата роля на класическата артилерия постепенно е изместена от танковете и авиацията, Но въпреки това най-големите битки, като тази при Москва, Сталинград и за превземането на Берлин, които решават изхода на най-големия световен въоръжен конфликт, са спечелени пак благодарение на артилерия, пише "Труд".

Историята затова е велика наука, защото ни е оставила неопровержими факти за минали битки, победи и поражения. Факти, които не бива да се дописват, а да се приемат такива, каквито са.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Евреите ако бяха най-високи по интелигентност наистина, нямаше да им е нужно да са паразити. А ти смърдиш не на патриот а на дупедавец с *** насочен към москва.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е френска гаубица, тази гаубица е немска , и е изработена през втората световна война, немците са искали да обстрелват англия с нея
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До български патриот

Звучиш неинтелигенто, ама карай ...
53
3
 
6
 
! Отговори
български патриот преди 1 година
Ние сме вторите по интелигентност народ след еврите, от нас по-интелигентни са само руснаците ;)
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо не сте дали,грешка на природата сте
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
St. Chamond е името на танк от Първата световна война
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артилерията винаги ще има своето преложение в наземни операции, но подобни колоси са тотална глупост, защото нямат никакво реално приложение и значение за развоя на битката. Единствените функциални голямокалибрени оръдия са тези монтирани на бойни кораби, макар по-време на ВСВ да става ясно, че те слабите звена във флота и днес никой флот по света не използва подобни морски мастодонти. В крайна сметка след ВСВ се отвърждава ракетната артилерия, за сметка на тази използваща снаряди.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това оръдие на картинката не е френско, а немско от втората световна война и се казва Густав.
48
2
 
2
 
! Отговори
до Боби преди 1 година
Не само това,бе моето момче. Имаме и други съществени приноси, но те са присвоени от западните военни историци, а нашите не смеят да кажат истината. Където и какво ще да пише, освен изброените от теб, наши заслуги са създаването на гранични войски, първото зенитно оръдие и морската мина. Но това, че първи използваме авиацията за военни цели, не е вярно, но темата е дълга!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвалба - Дал си на хората, още един ефективен метод да се избиват ...
46
2
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 1 година
Винаги турчино си спомняй за Тамерлан Боклука се е крил във харема при кадъните:)))))
45
28
 
3
 
! Отговори
Базиликата преди 1 година
Османския топ е най-известното оръдие!!Всички останали оръдия са имитация.За това един обикновен овчар на име Осман превзе 60 държави за 600 години и турците оставиха следи за хиляда години напред.При един ДНК тест всичко живо ще излезе с турска кръв.Може да звучи грубо и смешно но истината винаги боли.Аз съм *** със светла коса и зелени очи но чуя ли турска музика ми става драго на душата.
44
1
 
11
 
! Отговори
Я. па Я преди 1 година
До НЕПУКИСТА

Не знам какво да кажа. Не искам да те обиждам но 1453 г. е средата на 15 век. А прословутия топ е конструиран и построен от унгарец. Той първо е предложил да построй топа за Византииския император но му отказват и дори изгонват като са го обявили за шарлатанин и измамник. Той бяга от Константинопол и предлага същотото на турския Султан. Резултата е ясен за всички, Св. София става джамия.
43
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 43
Няколко са Българските приноси във военното дело. Въпросния Огневи вал. Изнесени Ариегардни огневи точки. Локална Ешелонирана отбрана(Дойран) и прочие.

Но реално това се изучава и се интересуват от него само Военните.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонския синдром. И какво по-точно сме дали?
Артилерията се използва още от древността - катапулти, требушети и балисти. Ако говорим за огнестрелната артилерия, ние сме били под турско робство когато се утвърждава. Много *** статия.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само аз ли нещо неразбрах какъв точно ни е приноса? Ако е толкова важен да си го учат хората които се занимават с военно дело. И Кръстьо Кръстев се споменава за откритието на елктронно-магнитнитен пулс при който спира всяка електроника, но явно историята не е на негова страна. И планетарния модел на атома на Нагаоки е бил преди предложения от Ръдърфорд, но не винаги някой е имал подкрепа или не се е бил родил в правилната страна.
40
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До НЕПУКИСТА 39
Изобщо не съм коментирал "Турския Топ"

Коментирах как се е променил начина на строеж на крепостите след като Константинопол пада. А Стените на града наистина са сринати с топовни изстрели.
39
3
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 1 година
Акулата стои на док, във бойна готовност. Вие тук се разправяйте за гюлета:)))))))))
38
0
 
7
 
! Отговори
Хари преди 1 година
До НЕПУКИСТА

ми средата на 15-ти век си е баш 1453г - вземи се стегни, сега кой век сме? 20-ти? :D
37
7
 
0
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 1 година
До Боби
в СТАТИЯТА ПИШЕ ЧЕ С ТУРСКИЯ ТОП Е ПРЕВЗЕТ КОНСТАТИНОПОЛ, А ГРАДА ПАДА ПРЕЗ 1453 А ТОПА Е НАПРАВЕН ПРЕЗ 1550 КАК Е СТРЕЛЯЛ КАТО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ