Хиляди полякини на демонстрации в подкрепа правата на жените

Противниците на абортите с нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание
4 окт 2017 09:23, Елка Василева
30
Хиляди полякини на демонстрации в подкрепа правата на жените
Снимка: Reuters

Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха в протестни шествия в няколко града в Полша в защита на правата на жените, отбелязвайки първата годишнина от масовите протести срещу планираната почти пълна забрана на абортите, предаде Ройтерс.

"Излизаме на протест, тъй като битката продължава. Нека ни видят, нека ни чуят, нека знаят, че не се страхуваме", заявиха в социалните мрежи организаторите на протеста "Черен вторник".

Според градския съвет на Варшава в шествието в столицата са се включили около 4000 души.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Нашето оръжие е солидарността", "Правата на жените са човешки права" и "Полякините са бойци", отбелязва Франс прес.

След неуспеха си преди година противниците на абортите подготвиха нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание, който обаче още не е обсъждан в парламента.

Участниците в демонстрациите протестираха също срещу гласуван в края на май от консерваторите от партия "Право и справедливост" закон, който ограничава достъпа до т.нар. "хапче на следващия ден", достъпно сега единствено по лекарско предписание. Демонстрантите протестираха също срещу спирането на националната програма за финансиране на процедурите ин витро.

По време на демонстрацията организаторките събираха подписи в подкрепа на проекта си "Да спасим жените 2017", който цели либерализиране на достъпа до аборт, на достъпа до противозачатъчни и до "хапчето на следващия ден", а също въвеждане на сексуално образование в училищата.

Протести, макар и по-малки по мащаб, имаше в Гданск, Шчечин, Лодз, Катовице и други места.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Полшаправа на жените
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Изкарвам си достатъчно пари с ума си. Ако физическата сила определяше доминирането то животните щяха да властват. Относно кравите - те са развъждани, за да имаме мляко и месо, не съществуват просто ей така в природата, за този с постоянно бременните крави - ами питай някой ветеринар и се осведоми - кравите се оплождат постоянно, за да са бременни и да дават мляко.
8
0
 
13
 
! Отговори
Таня преди 6 години
И колко от днешните млади мъже са дървосекачи ? 90 % от мъжете вече, че и повече са в офис и вършат същата работа като жените. Относно скатаните службици - ами то само жени ще се съгласят за мизерните пари, които предлагат за тези позиции. Не разбирам защо напоследък обществото само поражда омраза между мъже и жени. Аз лично не претендирам да имам същата физическа сила като мъжете, но пък и за какво ми е в наше време.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарантирам, че ИТ от ниско ниво по интелект и работоспособност ще сложи в джоба си една дузина лелички от данъчното барабар с всичките им дипломи и сертификати. Ама то за там не се искат работоспособност и ум. Друго се иска... Дискриминирани били! Не гледат, че на ръце ги носим, а лаят като квачки, объркали езика! Шматки неадекватни! И некадърни, отгоре навсичко!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички скатани службици - само жени! Колко библиотекаря има? Колко мъже работят в данъчното? Да не би да са по - интелигентни от среден тираджия лелките там? А в кметството? А в ... която и да е администрация? Нито сняг ги вали, нито студен вятър ги вее. Колко жени ел - техници или механици има? Защо все леките професийки си избирате, където не трябва да се мисли, а само да се повтаря като папагал измисленото от някой? Защо все лекичко по перваза бягате от тежката работа? Дискриминация...
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко жени са умрели от газовите бомби на фронта първата световна? Колко жени дървосекачи познаваш? Много големи шматки има тук. Имам една позната, твърди, че кравите били силно онеправдани, защото ги карали непрекъснато да раждат и ги доели. Шматката е учила за учител по филисифия и не знае, че в природата кравите... непрекъснато раждат ;)А не се замисля, че мъжките животни ги колят в момента, в който достигнат някакво тегло... Много недоучили шматки има всред феминистките ;)
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз доколкото си спомням, при прием във вуз никога не е имало полова дискриминация. Класирането е било винаги или по диплома(където селяните с раздутите дипломи изпъкват), или по резултати от изпит + балообразуващи предмети(където селяните с раздутите дипломи пак са напред). А това, че Поля не са я приели, защото и е била слаба математиката, си е неин проблем. Резултатите от изпитите се проверяваха анонимно, да допълня.
3
8
 
7
 
! Отговори
Поля преди 6 години
Кой е казал ,че няма дискриминация , мъжете винаги са били привилегировани. При прием във ВУЗ, на работа , сега и абортите ще забраняват в католическа Полша ,все едно са в 19 век. Тези решения са взети от мъже в правителството, като мислят с главата, която не е на раменете.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, трябва да се избавят от оковите на мъжете си , какво е това да ида на море и ПРЕДСТАВЕТЕ СИ , мъжът й на някаква полякиня се помъкнал подире й. Ам чи така не става .
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е мъжете да излязат на протест и да защитят правата си, децата не са само на единия родител тоя протест е дискриминация спрямо всички мъже и е незаконен.