Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток

Едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество
5 окт 2017 22:33, Елка Василева
171
Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток
Снимка: архив, Reuters

В турбинната зала на севернокорейската водна електроцентрала "Вонсан номер 5" плакат на стената гласи: "Процъфтяваща и силна страна". Когато обаче става дума за електричество, Северът е всичко друго, но не и това, пише Франс прес.

Страната постигна бърз напредък в програмата си за оръжия при управлението на Ким Чен Ун, взривявайки, както твърди, водородна бомба миналия месец и изстрелвайки междуконтинентални ракети, които очевидно включват в обсега си много от континенталната част от САЩ.

Само че близо 70 години, след като е основан, Северът страда от постоянен недостиг на енергия, илюстриран чрез сателитни снимки на страната нощем, показващи я като като голям тъмен четириъгълник между ярките светлини на Китай и Юга.

Пхенян е необичайно мрачен за столица, бледите светлинки от апартаментите често биват засенчени от луната.

Соларни панели се срещат навсякъде из градските балкони, а посред нощ студенти се събират под уличното осветление, за да четат книги.

В турбинната зала на ВЕЦ "Вонсан" има гигантска мозайка, изобразяваща митичното родно място на Ким Чен Ир, баща на Ким Чен Ун и негов предшественик като севернокорейски лидер, къщурка на свещения връх Пекту.

Няколко метра по-надолу хиляди литри вода бумтят през генератори всеки час, въртейки турбините, за да произвеждат електричество за регион на източния бряг, разказва главният инженер Чхое Йон Джун. Той посочва, че докато общата мощност на комплекса е 60 000 киловатчаса, действителната продукция е само частица от това.
"Нормализирахме производственото равнище на 25 000 киловатчаса" - малко над 40 %, отбеляза инженерът.

Официални представители признават, че недостиг има. Корейската централна телеграфна агенция цитира премиера Пак Пон Чжу да споменава "острия недостиг на електричество в страната", докато присъства по-рано тази година на церемония за първа копка на новата ВЕЦ "Танчхон".

Граждани в тъмнина

Не винаги е било така. При японското колониално управление северната част на Корея бе развита като индустриален център, а южната се приемаше за затънтено аграрно място. И когато Северът изработи националния си символ през 40-те години на миналия век, той отдаде предимство на място като язовир Супхун на река Ялу.
"Тогава те имаха най-добрите производствени мощности в Източна Азия, вероятно по-добри, отколкото в Япония, определено по-добри от където и да е другаде", казва Андрей Ланков от Korea Risk Group.

Само че след като Съветският съюз се разпадна в началото на 90-те, Северът загуби достъпа си до силно субсидирани резервни части и технически опит, а производството на електричество пое рязко надолу.

Съвсем неотдавна то се съвзе, но Ланков допълва: "Изглежда производството им на електроенергия е около половината от това, което беше в началото на 90-те години. То значително спадна".

Най-новите налични данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) сочат, че на хидроелектричеството се падат 73 % от производството на електроенергия от Севера през 2015 година, като въглищата са на второ място.

Средното потребление на глава от населението е 0,46 мегаватчаса, според МАЕ, или под една двайсета от това в съседния Юг.

Статистика на Световната банка пък показва, че едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество.

Властите разпределят електроенергията според приоритетите. Персоналът на важни фабрики или престижни проекти като пивоварната Тедонган и лунапарка Кесон, чиито ярки светлини контрастират на фона на мрачните съседни блокове, заяви, че никога не е преживявал спиране на тока.

Стоманодобивният комплекс Чхолима, един от най-големите производители на метал в Северна Корея, има гарантирано подаване, според заместник-главния инженер Ким Гил Нам.

"Нашият стоманодобивен комплекс е много важен за държавата, така че всякакво прекъсване на електрозахранването тук ще се възприеме като огромен инцидент от национално равнище", коментира той. "Подсигурени сме с електричество според държавния план и производството ни няма ограничения".

Това често оставя обикновените граждани на тъмно.

Фалшиво разсъмване?

Те взеха нещата в собствените си ръце, като повсеместно инсталираха соларни панели китайско производство. Те са сред най-популярните артикули, търгувани на границата между двете страни, а супермаркетите в Пхенян продават 35-ватов модел, чиято стойност се равнява на около 45 долара - достъпна придобивка за много от привилегированите граждани на столицата.

В същото време енергийно ефективна нискобюджетна LED технология освети нощите на много севернокорейци, а анализатори твърдят, че в даден момент тя би могла да изпрати в миналото тъмните сателитни снимки.

Това обаче би могло да бъде фалшиво разсъмване, тъй като базовите слънчеви панели могат да захранват само осветлението и устройства, които разходват по-малко електроенергия, като телевизори например. Далеч повече енергия е нужна за електроуреди като перални машини и хладилници, да не говорим за промишлени процеси.

"Северна Корея вероятно е най-много захранваната със слънчева енергия страна на планетата", изтъква Ланков.

Той допълва: "Не е случайно, че щом преминеш границата от Северна Корея в Китай, виждаш много малко соларни панели". "Защото, когато имаш надеждна захранваща мрежа, това няма никакво значение", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
15
 
! Отговори
А кой ще ми каже... преди 6 години
Да верваме ли, че севернокорейците са тооолкова зле????
55
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото свалиха Асад, толкова ще свалят и КимТези ръководители не си подаряват природните ресурси на алчните западняци.Това да не им е послушко Бойко
54
23
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
ЕС и САЩ загиват, усилията им да свалят Ким ще струват трилиони долари и милиони жертви ако не си строшат главите. Но вече става въпрос не само за финансовия, но и за моралния упадък на алчните капиталисти.
53
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добро утропоредната пропагандна статия на циониститесамо глуппаците ги четат
52
8
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
***, вие вече съвсем пропаднахте. Може и да заблудихте временно по-тъпите у нас, че в Путин има хляб, но да хвалите и Северна Корея, това вече е болно и няма да пусне корени дори у най-*** комунисти. Спрете се, че е смешно.
51
1
 
4
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Ще изхвърчат но ако задуха силен вятър и се вдигнат хвърчилата им.
50
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палячовци, севернокорейците имат огромен потенциал! В момента в който им отпуснат примката, ще се изстрелят на челни позиции по всички направления! Гладни и бедни са в момента, с *** режим. Но това няма да продължи вечно!
49
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевадно е, че европейските ои американските санкции са наложени срещу народа на страната. Това е демокрацията в днешно време - имаш право на собствен избор само тогава, когато избора съвпада с този на шефа ;)-
48
24
 
16
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Явно за вас глобалистите всичко е свързано с емиграция и бягство ,не приятелю Ким не бяга Ким ще се бие до последна капка кръв Свобода или смърт, така постъпват свободните хора, а робите като теб бягат с наведена глава
47
18
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Защото защитниците на Великия и мъдър вожд са красиви, заможни, умни и успели и не им сe налага да емигрират като евроатлантиците и да берат къпини по полетата на ''мощния'' запад. Защитник на евроатлантизма = слуга ,келнер или берач на ягодир който е продал и майка си да ходи за да слугува някъде.
46
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До защитниците на Щастливия живот в Северна Корея. Защо не поискате разрешение от Пибърканячето да станете граждани на държавата Му, да усетите от благата на комунизъма Му? Да ядете треви и корени, да благодарите ако пуснат тока, да не гасите радиоточката по 24 часа, за да слушате как живеете в Светлото бъдеще. И да се молите всеки ден, че сте живи. Смея се с глас на глупостите за Развиващата се СК. Ако е толкова хубав живота, защо е затворена тази държава? Защо всеки чужденец е контролиран?
45
6
 
30
 
! Отговори
ghost преди 6 години
Не мога да разбера защо неистово хвалещите Ким все още са в България.Мисля , че ще могат да се уредят с еднопосочни визи.Раят за тях ще бъде на земята.Вероятно са разбрали , че в България няма да се върне комунизма.Така , че на добър път комуноиди!
44
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни Смехурковци, СК имала потенциал, развивала се и т.н. И какъв е потенциала, нощно време да излизат и надуват бузи срещу вятърните системи за ток, или да ядат боб и отделят газове за отопление? Държава откъснала се от света, направила народа си на зомбита, без достъп до информация, смазани от глад и студ, пълна с лагери където се вкарват и убиват инакомислещите. Каквато и страна да е САЩ, отидете и поживейте. Разликата със СК не може да се опише. Да, външ.политика е разделяй и владей, но раб
43
5
 
25
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
A в България студентите се събират под уличното осветление да се сбият или да щракат с пръсти и въртят гюбеци
42
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мизерстваща и изостанала СК произвежда ,въпреки вечните "санкции" ,собствени междуконтинентални ракети и водородни бомби...Благоденстваща и модерна БГ, благодарение на всестранната помощ и финансиране от ЕС и САЩ ,предстои да обсъди в парламента и обяви обществена поръчка за внос на ластик за "бойни прашки".Те ще се произведат в заводите от ВПК с цел модернизация и превъоръжаване на българската армия...Като муниции-за джепане за прашките- ще се доставят и американски гумички за джавакане!
41
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук пишат наивници или платени "специалисти". Жълтуркото ток няма, санкции отвсякъде, горива също са дефицит, смазан полугладни народ, треперщ да не се ядоса Слънцето и да ги прати в лагери. А там гладна смърт и бой. И тази държава която се крепи на страха, как ще победи САЩ? Това, че има двайсетина ракети, дава ли му шанс? Имаше филм по N.Geogrphic за живота в СК. Тъмнина, глад, наркотици, да, масово, трагични болници на ново 50те, военщина, една ТВ и едно радио. Рано или късно ще убият дебелак
40
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким строи язовири и централи EC и САЩ броят труповете след терориститe.
39
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро пиндосите от гейталашкия съюз да се поучат от Ким как се отстоява национална независимост, а не само да махат крачоли по гей-парадите.
38
18
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
По-добре няколко тъмни нощи, отколкото цял живот страх, че автоританата фашиска власт на империалистите от САЩ может да те окупипат и да поставят там свое правителство със което да ти дърпат конците.Който не храни своя армия храни чужда Вечна слава на великия и мъдър вожд Ким СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА и независимоста не се измерват със няколко тъмни нощи.
37
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апропо, има огромен потенциал за развитие в севернокорейците. Ако Ким приеме китайския модел на управление, и паднат всички санкции, до 30 години максимум Северна Корея ще бъде абсолютен технологичен и икономически лидер в региона. Южната част ще изглежда като бедна провинция спрямо нея. Севернокорейски "Samsung" ще продава чипове и дисплеи на Apple за новия айфон 88S...