Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове, как е работата с визите? Отпаднаха ли вече?Гледам Серги Станишефф и други като него си ходят свободно до Америка? А на феновете на демокрасито и противниците на Русия им трябват визи?Що така бе ***?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернобил се е превърнал в природен парк. Скоро ще бъде защитен природен парк от ЮНЕСКО. Има нужда от още природни паркове.
36
4
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До хептен маллоУМЕН.Дрогарю САЩисан кравешки соросогнид, спешно посетете Свинагогата да ви баят срещу уроки, че изобщо не вдевате за какво иде реч тук. Кви избори, кви пет шекела ви се привиждат?
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Просто в България живеят много небългари, които уж сърцето ги тегли към русия ама портфейла ги тегли към САЩ. Понеже и българите и небългарите са все с българско гражданство, няма как да няма визи за едните а пък другите да ги спрат да не емигрират. Затова има визи за САЩ. На нормалните хора обаче, без проблем дават визи за по 10 години. Става по лесно отколкото да си платиш членския внос в партията.
34
5
 
4
 
! Отговори
до Говедарски Кравар преди 6 години
Не злобей,вместо да тролиш за без пари почни някаква работа купи си плочки (баумакса на разпродажба по 10лвм2 лепилце и тръбички душ и си направи баня.Даже ще ти останат и за бойлерче и душ гел да не търкаш на студено.Между другото в омразната ти кравария разни мързеливци и ниакоплатени работници могат да си купят 10-12 годишен кадилак или мерцедес.А във комунистическият рай венецуела крадът животните в зологическата градина от глад.В СК нямат ток.
33
3
 
6
 
! Отговори
Руски Българин преди 6 години
Посоката на бЕгане обаче остава същата - твърдо на Запад. Русия ни иска визи.За съжаление, и преди, и сега хубавите места са недостъпни за нас.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БългаринЪТ трябва да си набие в главата, че докато има хора които носят тениски със 52 звезди винаги ще са в конфликт с нормалния свят.
31
3
 
5
 
! Отговори
Руски Българин преди 6 години
Посоката на бЕгане обаче остава същата - твърдо на Запад. Дано някой ден започнем да бягаме и към русия!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визите остават, има много *** за ограничаване. На нормалните хора им дават без проблем.
29
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Откакто сме със САЩ, трябва да бегаме от родината си та да може да си купиме тоалетна хартия и банани. Мизерията натрапена ни от САЩ нема край!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким е малък, но знае - ритай краварската морда, с тях не може да се договориш. С тях или риташ или се навеждаш със смъкнати *** да те таковат, средно положение няма.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено , че не ме е страх. По ме е страх от сметката ми за тока.
26
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До маллоУМЕНСъвсем се изложи, къде видя 56%, като само преди няколко месеца, на парламентарните ибори, за русофилистичната партия гласуваха едва 27% ?!! И десет рубли са ти много. По-неумен си и от спиртосан жител на Москва. Посланик Макаров, намерете по-читав матр'ял, че тия са съвсем тъпички.
25
3
 
3
 
! Отговори
Говедарски краварин преди 6 години
А ние говедарските слуги и лосион за баня нямаме. Ние и бани нямаме. Воним си ей така на воля под моста на Перловската река и плюем по Русия.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впрочем какво стана с визите за САЩ, нашите евроатлантически парнтьори отмениха ли визите, можем ли вече свободно да пътуваме при нашите евроатлантически партньори.
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Ким идеята е да прилапа Южна Корея а защо не и Япония под заплахата от оръжие.Тия приказки дето ги разказва за обединение на двете Кореи нали не си представяте как ще сдаде власта и ще насрочи избори?Веднъж постигне ли го и оставен с достатъчно време почва да става фактор-150 млн държава,култ към личноста и атомни бомби-нов чичко Сталин.От сега го имитира с тва балтонче и с ушнката..Власта особено безграничната е най-силният наркотик на тоя свят.Доказано.
22
4
 
4
 
! Отговори
Руски Българин преди 6 години
Ние по времето на комунизма имахме и тоалетна хартия и банани и можехме и да бегаме и да плуваме на запад, а сега когато сме със САЩ имаме само картошки и лосион за баня.
21
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
До консерваТе дори не са и подозирали за съществуването на ядрената бомба!Използването и е било абсолютно ненужно,но АМЕРИКАНЦИТЕ СА ИСКАЛИ ДА ВИДЯТ РЕАЛНИЯ ЕФЕКТ!
20
1
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До маллоУМЕНСъвсем се изложи 56<27. Според теб. И десет цента са ти много. По-неумен си и от жител на Бронкс. Посланик Рубин, намерете по-читав мат'рял, че тия са съвсем тъпички.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни rлупости. Северна Корея има потенциал да унищожи само Япония, Южна Корея и няколко щата на САЩ, светът няма от какво да се страхува. Само САЩ са напълнили гащите.