МВнР: Освобождаваме Стоичков като почетен консул в Испания

Решението идва след изказване по адрес на вицепремиера на Испания
Обновена: 10 окт 2017 15:25 | 10 окт 2017 15:22, Венцислава Вельова
121
МВнР: Освобождаваме Стоичков като почетен консул в Испания
Снимка: Reuters, архив

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон. Това съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР).

Още по темата
Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.

Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, подчертават още от МВнР.

Припомняме ви, че Кралство Испания не желае вече Христо Стоичков да изпълнява длъжността почетен консул на България в Барселона, след като в интервю за мексиканската телевизия Унивижън Христо Стоичков разкритикува властите в страната за полицейските бруталности по време на опита за референдум за независимост на Каталуня.

Камата обвини вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, че е последователка на диктатора Франко.

"Дядо й е франкист, баща й е франкист, тя е франкист и дори и синът й е франкист", каза Стоичков в типичния си стил и призова Сантамария да подаде оставка, защото е пратила полицията да бие невинни хора по време на референдума.

Сорая Саенс де Сантамария от своя страна обяви, че ще съди Стоичков заради квалификациите, но беше засегната най-вече от намесването на непълнолетния й син, като не се трогна от последвалото извинение на Камата.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
6
 
! Отговори
Полиготът Ицко преди 1 година
аде са!

Бойко е прочел една книга само, а Ицо Осмицо без да може да чете е написал цяла една книга. аааа! а де? Ето заради това Ицо е бил Консул без портфейл. и освен това може скопойно да мълчи на няколко езика
104
3
 
0
 
! Отговори
До 105 преди 1 година
По същата логика може и баба ти да реши, може би тя има дипломатически отношения с Барселона.
103
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а испания какво общо има с барселона , нали се отделят , защо пише че испания не го иска като почитен гражданин на барселона , това за почитен трябва да го реши барселона а не испания
102
0
 
3
 
! Отговори
Бдинец преди 1 година
До 97 боб/лъжевидинчанин/ Влашкият го владее, една част от жителите на Видинско,но за сърби за първи път чувам,освен ,ако не смяташ турлаците в Белоградчишкия край за сърби. Да сърби и румънци,може и да ни искат,но не биха хвърили пари за нас.Ако ,може даже някой да плати на София за да ни приобщат към държавите си.
101
0
 
2
 
! Отговори
до 96 vot42 преди 1 година
И какво като поискат ? Да взимат и да се отделят, няма да ревна.
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е почетна длъжност ,която на него не му трябва .И без това той е гражданин на света и живее там , където реши и където му е приятно .В случая постъпи напълно нормално и протестира срещу побоя върху хора излезли по свое усмотрение и съвест да покажат своята воля на гласуването .Такъв е той , импулсивен и честен и не се крие докато отминат събитията .
99
2
 
7
 
! Отговори
Истината на Дядо преди 1 година
Ицо е способен да понесе геройски всичко, което е изгодно за самия него
98
1
 
3
 
! Отговори
Градината на Баба преди 1 година
Дали Вн Министертво преди да се произнесе е съгласовало вердикта си със Ицо Осмицо?
Са да разбираме ли че Ицо треба да подава оставка и тя да буде съгласована в Парламента?
Стана ми тъжно за Осмицата. Извадих от библиотеката неговата книга. Изчетох я на един дъх. Казах си Неможе човек написал тази кнога да изрече толкоз странни думи за едно испанско дете. Сипах си вино малага. казах си на немски едно-две-три и се загледах през прозореца как растат тиквите
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон на Стоичков!Да се застъпиш за справедливостта, със съзнанието, че ще ти пострадат интересите, това българите вече почти не го правят.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Уйо
"Стоичков е най известният българин на планетата."
---
А ти си НАЙ-ЛОЛЕМИО УЙО на галактиката. :)
95
10
 
1
 
! Отговори
Bob (до лъжевидинчан преди 1 година
Мислиш ли...? И Сърбия, и Румъния веднага биха приели Видин, защото за тях Видин е техен... ;) Затова Видин трябва да се освободи от София, щом и те искат - хайде, и да бъде независима и свободна територия-държава, в която и сега се говорят 3-те езика на съседните държави...
94
6
 
14
 
! Отговори
vot42 преди 1 година
Бих запитал Стоичков,какво ще каже,ако турците в България организират референдум и поискат отделяне в автономна държава!? Този въпрос се отнася до всички,които ръкопляскат за референдума в Каталуния!?
93
7
 
2
 
! Отговори
Уйо преди 1 година
До наблюдател;
И Хемингуей ли мразиш ?
Мъж който не е ловец трябва да носи рокля
92
15
 
10
 
! Отговори
Уйо преди 1 година
Пореден срам за България
Вместо да застане зад Христо без значение какво е казал ,те се оттичат от него .
И то в полза на безполезна чужденка .
Стоичков е най известният българин на планетата .
91
1
 
11
 
! Отговори
Бдинец преди 1 година
До 83 Градски, за каква свобода на Видин пишеш?!Правителството в София е готово ,да се отърве от нас и без референдум.Стига да има кой да плати,но нито сърбите ,нито румънците ни искат!
90
1
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Професор Доктор Хонорис Кауза фон-гьон Ицата Харманлийски ще се върне на бял кон в Каталуния, но вече като крал Кристофър Каталунски от долината на Марица, майката майката.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Език мой,враг мой.Така е,когато се дава на спортисти,артисти,художници,певци и всякакви мераклии общетвен висок пост.Има и интелигентни сред тях,които бързо усвояват дипломатическите правила,но много малко.
88
4
 
6
 
! Отговори
Висшата математика преди 1 година
КОНвергенция е когато някое магаре го направят КОН-сул
а Калибрация е когато Почти КОНсул му корегират офсета и го направят Цел Гьонсуратул
87
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Не съм фен на Стоичков, защото ходи в Африка да убива жирафи и слонове, а после се снима гордо с труповете им. Изобщо първичен тип. Но точно затова така реагира на полицейското насилие в Барцелона. Обаче е прав, защото в Испания наследниците на Франко са в демократични костюми, но само нещо да стане веднага им лъсва диктаторския нрав. Напр. 2001г за да накарат хората от мадридския квартал Св. Еухения да не протестират ги заплашваха, че трябва да плащат заплатите на охраняващите полицаи.
86
2
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 1 година
"Свобода за Видин!"
...
Ако не друго - поне голямо шоу ще падне! Представям си видински сепаратисти, отбраняващи крепостта Баба Вида от полицията.:)