Спряха обявите на Airbnb в Пекин преди Конгреса на партията

Ходът е повторен от местни компании за жилища под наем
12 окт 2017 16:40, Виктория Тошкова
0
Спряха обявите на Airbnb в Пекин преди Конгреса на партията
Снимка: pixabay.com

Американската услуга за краткосрочни наеми Airbnb е премахнала обявите на жилищата в Пекин, докато столицата се подготвя да домакинства петгодишния Конгрес на партията по-късно този месец – най-важното събитие в политическия календар на Китай, когато сигурността е най-затегната.

Проучване на Ройтерс от сряда показва, че търсенето на обяви в Airbnb за центъра на града изкарва "нула" резултати за целия октомври.

Обявите са били достъпни до вторник вечер, включително за периода на провеждане на Конгреса от 18 до 31 октомври.

Ходът, повторен от местни компании за жилища под наем, се случва седмица преди Конгреса, на който до голяма степен се очаква президентът Си Дзинпин да консолидира властта в предстоящата реогранизация на лидерството.

Подобни събития от най-високо ниво са съпътствани от засилено наблюдение и онлайн цензура. По време на миналия Конгрес, през 2012 г., достъпът до търсачката Google бе спрян. Услугите на Google оттогава насам са блокирани в Китай.

За тазгодишното събитие властите са увеличили проверките на личните карти на метростанциите и на други места, опитвайки се да задържат нерегистрирани работници и други лица, незаконно пребиваващи в Пекин.

"Подобно на действията, предприети от други компании за отдаване на жилища под наем, обявите в Airbnb за определени райони в Пекин ще бъдат временно недостъпни през октомври", казва компанията в изявление за Ройтерс.

Краткосрочните наеми са били недостъпни за същия период и при местните услуги Xiaozhu.com и Tujia.com. Нито една от компаниите не е отговорила на исканията за коментар.

Още новини четете в Investor.bg


0
Още по темата: КитайAirbnb
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари