100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема

Част от хората смятат, че тя е бедствие, други - тласък за развитие
Обновена: 13 окт 2017 07:47 | 13 окт 2017 07:41,
135
100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема
Снимка: архив Reuters

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено, показва публикувана вчера анкета на руския институт ВЦИОМ, цитирана от Франс прес.

Революцията от 1917 г. "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от анкетираните в това проучване, извършено от 3 до 5 октомври сред 1800 души в 46 руски области, информира БТА.

За 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

По друг въпрос около 60 процента изразяват симпатия към цар Николай Втори, когото болшевиките разстрелват през 1918 г. с жена му и петте им деца. 53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг, водача на революцията Владимир Илич Ленин.

Затова пък почти всички запитани (92 процента) са съгласни, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИЯТА ЕС преди 6 години
е на път да пламне от неедоволноите от БРЮКСЕЛ
22
4
 
7
 
! Отговори
КАКТО Я КАРАТ преди 6 години
ако не изчезнем като нация пак ще има 09.09.1944
21
4
 
7
 
! Отговори
ЩОМ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ преди 6 години
значи нещата са станали НЕПОНОСИМИ. Ей така от нищото не се сменя власта. Особено когато е налице огромен репресивен апарат. Неслучайно след ПРЕВРАТА така наречените ДЕМОКРАТИ увеличиха ПОЛИЦИЯТА у нас до 60 000 души - 2 пъти повече от армията. Явно си дават сметка, че безкръвно няма да дават властта като комунистите. Гладния народ до един момент търпи, а после пали къщите на чорбаджиите и в огъня изгарят и виновни и невинни
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми на .... за това какво мислят сволачите за *** си революция. Дреме ми само за това, че тя съсипа Източна Европа и най-вече България.Турците ни върнаха с 500г. на зад и тези *** с още 200.
19
3
 
4
 
! Отговори
партайгеносе преди 6 години
Цар Николай го играе "баща на нацията"!Когато се вижда,че е некадърник,и му предлагат да се оттегли,той подобно на тенекеджията Луи 16 заявява,че властта му е дадена от Бога!И свършва като него!От царя тръгва всичко!Между другото,когато Сталин осъжда Зиновиев,му казва:"Знам,че си невинен!Но не може Русия да говори,че др.Зиновиев е.е др.Ленин!Трябва да се сложи край на приказките!"Зиновиев е бил бисексуален като Троцки,обграждал се е с млади и хубави момчета и момичета,и е обичал да се начервява!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТролДуми на Троцки "Ние ще запалим световната революция с помощта на руския народ, който трябва да изгори в тази революция като шепа сухи съчки"Сталин гаси пожара и поради това става най-лошият.
17
4
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сталин...Коба...Джугашвили...сакатулник...пребиван от пияния си баща обущар...е следващият ярък пример на социопат разпореждащ се със съдбата на милиони, първото си убийство извършва на крехката възраст 18 години ( убива шведски инженер от нефтените платформи) абсолютен опортюнист...сътрудничи на царската тайна полиция (за да оттърве кожата) Едно от любимите му хобита - да залива с бензин лалугери...да ги пали, и да гледа как се гърчат!Пълен социопат!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждайки резултатите, не е била най-добрата развръзка. Също така да не забравяме, че и царя не е бил много популярен сред болярското съсловие, заради Распутин и много от офицерския състав са имали съмнения и са подкрепяли реда по навик.
15
1
 
12
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Евреите това, евреите онова.... вярно е, че са субсидирали революцията, Ленин и Троцки, но е вярно и, че Сталин им е объркал плановете. Въпросните 90% евреи в управлението са били леекинко изчистени от Сталин и чистките от 30те години за които така жално ви опяват от медиите как Сталин избивал бедните руснаци и украинци, всъщност са били еврейските революционери на Ленин и Троцки. Ротшилд е пикал кръв от яд. Затова много ги е страх от комунисти като Сталин. Но историята се върти в кръг...
14
4
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Идеята е била да се отслаби Русия.Това е генералната западна идея от времето на Куликовската битка на Дмитрий Донской с хан Мамай през 1380 г. та до ден-днешен.
13
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ако някой си направи труда да провери произхода на "партайгеносетата" в болшевишкото ЦК - ще установи, че 80% наистина са с еврейски произход.Не съм фен на идеите за световна конспирация...но фактите , са си факти!Въшкарника Ленин - щеше да си остане един от хилядите "лу мп ени" ако не беше финансовата и логистична подкрепа на немското командване!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
11, прочети пак и осмисли написаното от Факт " плод на ев*рейски мозъци и финансиране"..."в началото 90% от ръководството са били ев*реи!"
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленин идва от Швейцария с помоща на германците,Троцки от Ню Йорк.Главната цел ,Русия да излезе от войната и да се ограби най-богатия човек на планетата по онова време император Николай втори и руските банки.
10
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Тези 3 000 000 са били първата "вноска"Идеята е била - да се отслаби Русия.Ако немците са знаели какво ще последва - са щели светкавично да избесят "другарите" по дървета край пътя!
9
0
 
0
 
! Отговори
Две революции преди 6 години
До предложениеЦиник дава отговора ".Първите митинги...и броеве на "Правда" са финансирани с 3 000 000 райхсмарки."Някои историци пишат, че парите са били 20 000 000.Ти с какви средства смяташ да основаваш?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 И в двете революции участват комунистите,в октомврийската се стремят да елиминират до скорошните си съюзници от власта.За това с комунисти коалиции не се прави.
7
2
 
4
 
! Отговори
предложение преди 6 години
До Две революциида основем и в България ново контраСДС.! Добра идея!
6
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До ФактЛюбопитен момент от историята е,че когато руският цар се противопоставя на евр*ейските попълзновения във властта(след Наполеоновите войни),Ротшилд му заявява в лицето-"Ще ви унищожим,дори да е след няколко поколения!".Което и става с ръцете на болшевиките в крайна сметка.
5
1
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
До АнонименТурция не, но в плана на ген Юденич Истанбул е било основната задача.
4
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
За да се анализира правилно Октомврийската революция,първо трябва да се приеме и осмисли фактът,че тя е плод на ев*рейски мозъци и финансиране,поредният им експеримент.Доколко нещата са излезли извън контрол е друга тема,но в началото 90% от ръководството са били ев*реи!Впрочем,сега същите тия ев*реи готвят глобален СССР,където те ще са управляващата партия,а останалите безправни граждани-тъй наречения Нов световен ред.Така че експериментът не е отишъл на халост!Естествено,икономиката няма да е