Смут в Германия: Де Мезиер искал мюсюлмански празници?

Вътрешният министър предложил въвеждане на ислямски празници
14 окт 2017 19:48,
168
Смут в Германия: Де Мезиер искал мюсюлмански празници?
Снимка: архив Reuters

Близкият до Ангела Меркел германски вътрешен министър Томас де Мезиер предизвика бурни реакции в страната, включително в собствената си партия, след като спомена възможността официално да се отбелязва мюсюлмански празник в Германия, предаде Франс прес.

Де Мезиер повдигна тази идея на предизборен митинг преди два дни, но тя бе енергично отхвърлена от съюзения с християндемократите на канцлерката баварски Християнсоциален съюз, пише БТА.

"Християнското ни наследство не подлежи на договаряне. И дума не може да става да се въведе мюсюлмански празник", заяви за в. "Билд" влиятелният представител на ХСС Александър Добринт.

"Не виждам убедителна причина" да се въвежда подобен празник, тъй като Германия по традиция е юдео-християнска, а не мюсюлманска страна, заяви за същия вестник член на Християндемократическия съюз на Меркел.

В някои места на Германия, "където живеят много мюсюлмани, защо да не се помисли и за въвеждане на неработен ден за отбелязването на мюсюлмански празник", заяви Де Мезиер на митинг в Долна Саксония. Там утре ще има регионални избори, които се очертават много оспорвани между консерваторите и социалдемократите.

Местният кандидат на ХДС незабавно заяви, че в никакъв случай не споделя мнението на министъра да се въведе неработен ден за мюсюлмански празник.

Самият Де Мезиер подчерта, че "нашите неработни дни са белязани от християнската традиция и това трябва да остане така", като същевременно заяви, че "е готов да обсъди неработни дни за мюсюлмански празници в някои провинции", обясни говорителка на вътрешното министерство.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц пък реагира положително на идеята. "Трябва да се обмисли това предложение", заяви той днес за ДПА и дори се учуди, че то е направено от вътрешния министър, който по думите му е известен, че "в това отношение му липсва въображение".

В Германия живеят около 4,5 милиона мюсюлмани, много от тях от турски произход. Голяма част от над единия милион мигранти, които пристигнаха в страната през последните две години, също са мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
24
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Защо исляма винаги ще бие християнството.Защото исляма има цел и това е господство религията ги сплотява.Християните са корумпирани за малко жълтици и майка си продават това в ислямският свят няма как да се случи.Затова и Запада ще бъде прегазен!
9
1
 
23
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това,рода на анита мейзер ли е?
8
2
 
28
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Мммаааалиииии ... Тея съвсем откачиха
7
5
 
34
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаНе си смешен, жалък си.... ..ама си е за твоя сметка!
6
56
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Това е била винаги разликата между цивилизоваността на исляма и диващината на бледоликите юдейо-християни. Ислямът за повече от 500 години управляваше християните по балканите и да е забранил дори един-единствен път един-единствен техен празник/обичай/религия/език и пр?!? Нооп!! Днешният юдейо-християнски свят ни се представя като цивилизован и много балъци вярват в това (само скивай реакцията имв този форум сега!), но не е. Те са само технологично развити диваци!
5
1
 
50
 
! Отговори
избори,а преди 6 години
Мерака за власт какво не прави!?Ще си продаде и децата за тая ВЛАСТ,ВЛАСТ,ВЛАСТ...
4
1
 
51
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Казах ли ви аз че Запада ще падне под мюсулманско управление!Казах ви!Така че...
3
1
 
48
 
! Отговори
оглу преди 6 години
Какво *** пада от това надупванеее...
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия живеят под 500х. еврей ,а е юдейо-християнска държава.5те милиона граждани на Германия не я ли правят и мюселманска държава?
1
1
 
51
 
! Отговори
нов ред преди 6 години
Соро соидчета, дойдохме си на думата, а?