Багдад: Присъствието на ПКК в Киркук е равносилно на война

Ще защитим народа и суверенитета на Ирак!
15 окт 2017 22:15, Анисия Иванова
39
Багдад: Присъствието на ПКК в Киркук е равносилно на война
Хайдер Абади. Снимка: БТА

Иракското правителство заяви, че присъствието на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в оспорваната богата на петрол провинция Киркук е равносилно на обявяване на война, предаде Франс прес.

Според Съвета за национална сигурност на Ирак, чийто председател е премиерът Хайдер Абади, присъствието на бойци, които не принадлежат към редовните сили за сигурност в Киркук, е опасна ескалация и е равносилно на обявяване на война. САЩ и Турция смятат ПКК за терористична групировка, припомня АФП.

Вахал Али, говорител на регионалното правителство на Кюрдистан на президента Масуд Барзани, отрече да има бойци на ПКК в Киркук, предаде Ройтерс. "Това не е истина, няма ПКК в Кюрдистан, само пешмерги", заяви той.

"Не можем да запазим мълчание" пред "обявяване на война на иракчаните и на правителствените сили", се казва в комюникето на Националния съвет за сигурност, цитирано от АФП.

"Централното правителство и редовните сили ще изпълнят дълга си да защитят целия иракския народ, включително кюрдите, и да защитят суверенитета и единството на Ирак", се подчертава в текста.

Декларацията беше направена няколко часа преди изтичането на новия срок на ултиматума, даден на пешмергите да се изтеглят от райони на провинция Киркук, които поставиха под свой контрол през 2014 г. при стремителното настъпление на джихадистите, довело до хаос.

Изглежда, че новият опит за диалог днес се провали, отбелязва АФП. Иракските войници в южната част на провинция Киркук продължават да получават подкрепления.

На среща в град Докан Барзани и други кюрдските лидери отново предложиха мирно решаване на кризата с Багдад. Те се зарекоха да защитават територията си, ако бъдат нападнати, припомня Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление кюрдите излязоха много по-глупави отколкото си мислех че са. Повтарят същите грешки, които направиха арменците в същия регион преди 100 години и съм сигурен че ще ги сполети същата съдба.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората няма какво да ядат, тия с иракчани се занимават!