В Киев става все по-горещо – пак се заговори за "майдан"

Украински експерти очакват ново изостряне на ситуацията
19 окт 2017 09:52, Елка Василева
54
В Киев става все по-горещо – пак се заговори за "майдан"
Снимка: Reuters

Руски вестници коментират вчерашните действия на украински спецполицаи срещу протестиращите пред парламента в Киев. Силите на реда "щурмуваха палатковия лагер на активистите на втория ден от митинга срещу президента на страната Петро Порошенко", пише "Газета".

Полицията използва срещу активистите сълзотворен газ, а те отнеха щитове и защитна муниция от стражите на реда. По данни на районното полицейско управление са били задържани 11 души, трима от които вече са освободени. По-рано представители на украинското вътрешно министерство и полицията заявяваха, че не предвиждат силово разпръсване на палатковия лагер.

Участниците в протеста настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон. Сред основните организатори вестникът посочва бившия президент на Грузия, ексгубернатора на украинската Одеска област Михаил Саакашвили и хора от партията му "Движение на новите сили". Лидерът на пропрезидентската фракция във Върховната рада Артур Герасимов заяви по този повод, че съмишлениците на Саакашвили смятат да заграбят властта в Украйна.

Още по темата

Съорганизатори на акцията са партиите "Баткившчина", "Самопомощ", радикалното движение "Десен сектор" и други.

Киевският политолог Володимир Фесенко очаква днес "ново изостряне на ситуацията" с оглед насроченото от Върховната рада гласуване по искания от протестиращите закон за отмяна на депутатския имунитет. Президентът Порошенко се опита да изземе инициативата от опозицията и преди два дни сам внесе законопроекта в парламента, напомня "Газета".

Според Фесенко депутатите ще подкрепят проекта и ще го пратят за мнение в Конституционния съд. Тогава протестиращите ще изгубят мотивация и ще напуснат площада в близките дни, прогнозира експертът.

Според аналитика Вадим Карасьов обаче шансовете за приемане на закона са малки. "Това ще означава победа за Порошенко. А в Радата днес има твърде много съперничещи си сили, те няма да искат да подкрепят президента, освен това просто не са в състояние да работят заедно", обяснява той.

"За Порошенко сега най-важното е да не се пролее първа кръв. Това може да превърне сегашния "майдан" - политически, разцепващ само елитите в страната, - в масов "майдан", разсъждава наблюдателят.

Президентът Порошенко отказа среща с депутати, участващи в протеста пред сградата на Върховната рада. Това съобщи във Facebook парламентаристът Мустафа Найем, пише "Лента". Според него Порошенко е бил склонен да разговаря, но при условие, че определени депутати няма да присъстват. Президентската позиция обаче не срещнала разбиране у политиците.

Според електронния вестник украинските органи на реда са засилили охраната на резиденцията на Порошенко. Депутатката от "Самопомощ" Виктория Войцицка разпространила снимки, на които се виждат служители от полицията, хора с военни униформи и камиони. Стражите на реда й обяснили, че провеждат учение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: протестикиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин акo иска ще им врътне кранчето на газта укропите дължат на Русия милиарди и Украйна ще стане собственост на Русия тъй както се репчат. Потрошенко е украинския Костов, следва масова приватизация и ритват камбаната като БГ.
27
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям майтап е как нашите русофоби, сега не знаят какво става и нито защо се прави тоя "Майдан", нито те за кого трябва да бъдат!Хахахах, чудят се в момента: "абе нали и едните и другите са наши, защо се карат"?А истината е че след катастрофалния Майдан от преди 3 години, Украйна тръгна катастрофално надолу, и от среднобогата и добре уредена страна, падна горе - долу на нивото на България, което си е наистина голям срив
26
2
 
33
 
! Отговори
Молба на хохль преди 6 години
Дядя Вова, дай малко газ, че няма парно и измръзнахме бе.А пък танкера с шистов газ от Калифорния се бави нещо.
25
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците са по-големи *** от нас. Сами подпалиха държавата си, а се връщат в изходна позиция след 4 години.Тук американските служби яко плащат - Порошенко не съумя да вкара Русия в блатото на пълномащабна война и е нужна смяната му. И кой друг ако не вярното американско псе Саакашвили, който има богат опит в провокацията и инициирането на война с Русия...
24
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Така така браво да.живеят грозните и простите а умните да бъдат изгонени и прокудени,хак да им е . И то най вече от България стига са тормозили простите да ги оставят спокойно да ни управляват.Браво човече ти си разбрал истината умния човек е най големия враг.
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти увеличи богатството си Порошенко, когата американците им го монтираха? Цели СЕДЕМ ПЪТИ!!! Като у нас Бате Бучко, който без един час бизнес, отдавна е милиардер.
22
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много платени рубладжии са налазили в сайта бе!Страх ги е да не би Украйна като Румъния да започне да съди и вкарва в затвора корумпираните политици и олигарси и да стане уредена държава с блгоденстващ народ! Това ще бъде пореден удар срещу най олигархичната и безправова държава в света Русия. Виж че и руснаците се събудят от мизерията в която живеят и поискат по добър живот какъвто им се полага.
21
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами киевските Умни и Красиви сега си харчат доларчетата на Бахамите, а сънародниците им дето скачаха с двата пръста, ровят по кофите.Кой каквото си направи ...
20
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На морето чух майка с 3 деца да говори на език, близък до Руския. Разбрах, украинци са. Майката говореше Английски. На Руски не искаше. Такава омраза показваше към Русия. Тя е от Сталинови време. Казах и, излъгаха вас сега, преди нас. Използваха ни за да ударят по Путин. У нас трудно, българина уважава руснака. Тя ми разказа, каква бедност в сега в Украйна, жестока. Пенсия 5 USD, трагедия. Пожалиха ги и ги закарах до буса, но жената беше много озлобена към Русия. Защо към Русия не към САЩ, не зн
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тия украинци защо не се учат от челния български опит да те мачкат и да търпиш за да пазиш стабилността на кражбите!?Веднага да изгонят умните и красивите в Европа и да дадът властта на простите,крадливите и грозните както направи най бедната държава в ЕС.Румънците и те се излагат пред Европа с това че си съдят корумпираните политици вместо да пазят стабилност-***!Само България е за пример мразим умните и избираме простите да ни управляяат за това сме на този хал. А скоро ще сме по бе
18
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е Сорос този път какво е намислил. Със сигурност има цел, за да се сл,чва всичко това.Нали никой не се съмнява, че Майдан беше финансиран от него. Който още не вярва има интерюта с него, където той сам си го казва.
17
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците сами са си виновни. Защото мълчаха като овце и коментираха само вкъщи и по заведенията, когато САЩ свали правителството им.Траеха си, когато Фейк Медиите на евреите лъжеха целия свят, че Майданът в Киве бил организиран от народа.А знаеха добре, че това е една Голяма Лъжа. Но бяха солидарни с нея.Сигурно си мислеха, че ще им вземат Ладите и ще ги заменят с Мерцедеси.Сега май поизтрезняха малко.Тази зима ще мръзнат като кучета и дано има повече хляб в контейнерите за см-ет.
16
4
 
37
 
! Отговори
Прецакаха се преди 6 години
Украинците почнаха да разбират какво им се случи, май. Излязоха най-тъпия народ в цяла Европа. Съсипаха си страната и скъсаха с братята си, заради лъжите на Запада. То и ние така, ама поне не се избивахме като кучета. Украинците са като нашите макета, даже по-зле.
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно пак Путин им е виновен на хохлите!Абе тея ще се окажат дори по-прости и от нас. Запада им спретна цветна революция, сложи марионетки на власт и ги насъска срещу Русия. Когато обаче нещата опряха до кокъл западните им "приятели" се фръцнаха и ги изоставиха да се оправят сами. Сега започват да проглеждат полека-лека, как са ги подхлъзнали, но май е късно вече. *** се усра тотално и най-вероятно ньма да продължи да съществува в този си вид, а ще бъде разпокъсана.
14
3
 
24
 
! Отговори
Хак да им е! преди 6 години
Щом каталунците могат да търпят и украинците ще търпят и стигa сте ни занимавали отново двойни аршини. ЕС да наложи санкции на Украйнa и нa Мадрид не може да са толкова т ъ п и и да не видят че стоят на буре с барут и да обвиняват Путин.
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересен феномен наблюдавам в коментарите - на мнозина им се иска украинския народ да вземе нещата в свои ръце, дори сравняват украинците с нас които послушно търпим. Обаче, явно тези коментатори не са прочели добре какво пише в статията - водачи на поредния Майдан са Саакашвили, Тимошено и фашагите от Десен сектор. Това уважаеми коментатори не е народът на Украйна... народът търпи, гладува, студува... за сега.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни на самото ЦРУ, организирането на така наречения Майдан, целящ да свали законноизбраният президент Виктор Янукович за да може НАТО да се настани във воено-морската база в Крим е струвал над 26 млрд $.След като планът за Крим не успя, Украйна вече е повече от ненужна на Запада.Една пропаднала страна, прогнила от корупция, с нарязани на скрап заводи и унищожено селско стопанство, при това населена с примитивни алхохолици.Познато ли ви е ?
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сега не се вижда, че народът на Украйна няма повече да търпи. Това което се случва е просто пореден опит едни негодници да изместят други от властта. Успешен сценарии за разрушаване на държавата.
10
2
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Предният Майдан струваше доста пари на хамериканците. Съмнявам се, че Тръмп ще плати за нов.
9
2
 
41
 
! Отговори
ами ние? преди 6 години
Иде студена зима и хохлите взе да им присветва, че ще бъдат нищо друго совен жертвен агнец в натовския курбан.