Икономиката на Русия при Путин е в стагнация - без изход

Владимир Милов, руски опозиционен политик, пред Bloomberg TV Bulgaria
26 окт 2017 11:30, Елка Василева
414
Икономиката на Русия при Путин е в стагнация - без изход
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Руската икономика е в състояние на стагнация, от което не се вижда изход. Твърденията на властите за някакъв започнал икономически ръст е своеобразен счетоводителски подход. Има такова нещо, но то е само на хартия. Това коментира Владимир Милов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

Милов е руски опозиционен политик, публицист, икономист и енергиен експерт, високопоставен представител в екипа на опозиционния руски лидер Алексей Навални и бивш заместник-министър на енергетиката на Русия в правителството на премиера Михаил Касянов /до есента на 2002/. Милов бе у нас като гост на аналитичния форум „Русия след Путин (Русия – 10 годишен хоризонт)“, организиран от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион.

„Спомням си късния период на бившия СССР, когато през 1990 година имахме на книга ръст на промишлеността и БВП, но същевременно виждахме как от магазините изчезваха стоките и парите се обезценяваха и в крайна сметка как израстваше скрита голяма инфлация. Сега в някаква степен ситуацията е сходна“, каза Милов.

По думите му, въпреки че се говори за ръст, доходите на хората са в отрицателната зона и намаляват.

„Министъра на икономиката Орешкин казва, че няма да видим реален ръст на пенсиите до 2035 година, което практически означава никога“, каза Милов.

Той посочи, че властите не предлагат никакъв изход от тази ситуация, казвайки само: „Почакайте няколко години и всичко ще се нормализира от само себе си“.

„Реален план за това обаче те нямат. Ако няма политически промени, сме обречени на тази стагнация в дългосрочен план“, смята Милов.

Според него от 2008 г. няма видим ръст, което означава, че икономиката се връща на нивата от 2006 г. и 2007 г.

„Ако няма политически промени, шансове да преодолеем тази стагнация просто няма да има, защото създадената от Путин система от тесен кръг на олигарси и държавни монополи, които контролират цялото богатство и парични потоци, няма да даде на никого да се развие. Бизнесът няма да има никакви възможности да инвестира и да получава печалба, защото в крайна сметка всички ресурси са взети от тази група от монополисти, които са свързани с властта“, убеден е Милов.

Във връзка с Кримския казус той посочи, че т.нар „кримски консенсус“ отдавна не съществува в руското общество. „Хората не се готови да жертват нещо заради Крим. 2/3 от руснаците искат по-малко федерални средства да бъдат давани за икономическа помощ на Крим“, обясни Милов.

По повод предстоящите президентски избори в Русия в началото на 2018 година той коментира, че откакто Путин е на власт, изборите се превърнали в своеобразен референдум „да“или “не“.

„Когато получавате по-малко от 50% това означава не просто „не“ , а че мнозинството от хората искат някакъв друг вариант. Задачата ни сега е да свалим от пиедестала заглавия, посочващи, че Путин има 80% или 90 % подкрепа. Всъщност той няма тази подкрепа и ще му се наложи да се бори, за да продължи своя президентски мандат“, казва Милов.

Какво ще стане на президентските избори в Русия и ще може ли г-н Навални да стане победител в крайна сметка? Защо в руското общество се вижда обновяване на култа към Сталин? Иска ли днес Русия да се превърне в Руската империя от миналото? Какво представлява „новата нормалност“ в Русия?
 


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ту 144 и Конкорд се конкурират по едно и също време кой да литне пръв.Руснаците печелят съревнованието,като първи успяват да пуснат Ту-то в полет.Лесно е,всичко е история,а не философстване...
Иначе и двата самолета бяха нерентабилни,ясно е...
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

В Бг бягат пенсионери. Там жените се пенсионират на 55, а мъжете на 60г. Ако имат 2 имат в Москва, продават единият, купуват в Бг и се живеят царски. А в Бг трябва да работим да памперси!
261
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
на скоро гледах в руските сайтове как вървят имотите. Като видях онемях. Цените на панелките са поевтини от Софийските, а в провинцията и там имоти колкото щеш и се продават на безценица. С един Московски имот купуваш едвам един софийски, а с един имот от гр. Владимир не могат да ти стигнат парите дори и за гарсонияра в София. цените на жилищата в Русия са паднала драстично, за разлика от Бг. Там има много държавно строителство, предназначено главно за млади семейства с 3 деца
260
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби е руски трол, който разводнява темата и се предстаея за голям експерт. Не си губете времето да му отговаряте. Той цели именно това
259
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 270
Ту-144 го свалят от експлоатация след пореден "Експериментален полет с пътници" Москва Астрахан където не успява да спре в края на пистата. Това е капката която прелива чашата Ту-144Д е два пъти по-скъп от Ту-86 и три пъти по лаком като последния носи с 100 човека повече. Ето това е истината за спирането на Ту-144Д от експлоатация. Конкорд беше винаги на загуба на Еър Франс и Бритиш Еъруейз но го държаха за престиж. До катастрофата във Франци - вярно ДЦ-9 беше виновен но ...
258
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

Стига си го увъртал. Ту-144 е пълен провал и на практика никога не е влизал в редовна употреба. Конкорд е превозил над 3 милиона пътници през океана. дрънкай си колкото искаш небивалици.
257
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 268
Ано Умни И Конкорд и Ту-144 и Ту-114Д летят на свръхзвук само на ФОРСАЖ - Просто не се прави на по-глупав от колкото си - за това са и НЕРЕНТАБИЛНИ
Самолети които могат да достигат Свръхзвук без Форсаж
Ту-128(едва едва само на определени височини и без ракети), Ф-22, Еврофайтър 2000(без ракети), Су-35(Без Ракети), Су-57, твърди се и за Китайския ДЖЕЙ-20 - псевдо стелт изтребител бомбер
256
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

Ту 144 никога не е возил пасжери. И на практика с него никога не са летели пилоти на Аерофлот а само пилоти на Туполев. За да лети това недоносче двигателите постоянно трябва да са в режим форсаж. Фиаско пълно. Проект закрьит след 2 г. Скоро ще закрият и рекламния балон Су-57
255
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 265
Да и МиГ и Су се разбиха поради грешки на пилотите - от това никой не е застрахован и Ф-22 се разби така и Б-2 но само че бяха в Америка катастрофите. За Ту-144 все още реално не се знае причината за въпросната ФАТАЛНА маневра която разрушава самолета. Но че маневрата е направена съзнателно от екипажа това е факт потвърждава го черната кутия.
254
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До руцнаци-крадци
"двигатели МиГ-15 -МЕ 262
Сегашните Лада -Рено - Нисан
мога да пиша до утре
а да не говорим за фиаското Буран И ту 144"
Само тези ще коментирам
Ту-144 вози 150 пътници Конкорд 100, Ту-144Д практически е различен нов самолет спрямо Ту-144 но по икономически причини се спира както и Конкорд
Двигателя на МиГ-9 е от Ме 262 А на МиГ-15 е ЛИЦЕНЗЕН Ролс Ройс Нин
Сегашните Лада ползват технологии от където могат по възможност най-достъпните разбирай най-евтини Рено, Нисан, Фиат ...
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 262

Конкорд летя 20 г. а Ту 144 на практика никога. Само дето изби хората на Бурже. Впрочем не само той се е разбил на Бурже. И Су 30 и МИГ 29..............
252
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 256
Ано Умни като не вярваш да ти го кажа на по-прост ЕЗИК
Шмайзер 43/44 - АК-47
Година на приемане на въоръжение 1943/44 - 1948
Газово Бутало: ДА-ДА
ЗАТВОР: ВЕРТИКАЛНО ЗАКЛЮЧВАНЕ - ЗАКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ ВЪРТЕНЕ - Изобретението на Калашников
Спусков механизъм: Разглобяем-Монтиран в пакет с цевта
Пружина: Натиска затвора-Натиска Газовото Бутало
Приклад: Демонтира се за разглобяване на оръжието-Монтиран в пакет с цев и спусков механизъм, неразглобяем

Дори само това са достатъчно разлики
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ - пропадащата империя.
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До руцнаци-крадци Гагарин ! Прокудин -Горски...А за ТУ144 - първият свръхзвуков в света . Не се мъчи да пишеш . Първият ,преди Конкорд. Първият в света
249
1
 
5
 
! Отговори
руцнаци-крадци преди 1 година
Мотор "Урал" -БМВ
Москвич 403-408-Опел олимпия
-'- 412-двигател БМВ 1500/купе Талбот
Ваз 2101 -фиат 124
заз 969 -НСУ 70
Фотоапарат "Лайка"-Карл Цайс
авт "Победа"-вилис
ЗИС - камион -американски лиценз
двигатели МиГ-15 -МЕ 262
Сегашните Лада -Рено - Нисан
мога да пиша до утре
а да не говорим за фиаското Буран И ту 144
248
1
 
3
 
! Отговори
weiss преди 1 година
Абе тоя грантаджийски ренегат е нещо средно между Мони Паси и Иво Инджов, ама трябва а признаем, изглежда доста по-добре. Явно повечко пари се наливат в Рашка, голяма е захапката.
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Милов и Немцов все= и.вре.й
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката на САЩ -20 452 689 432 000.....ТРИЛИОНА ,ТРИЛИОНА ,...ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА . И СЕГА СЕ МЯТА ОТЧАЯНО ,БЕЛКИМ ФАЛИТА ПРОФУЧИ ОКОЛО НЕЯ . СПАСЕНИЕТО Е ВОЙНА ,СВЕТОВНА ,КЪРВАВА .И Катар започна да се гаври с нея.
245
3
 
6
 
! Отговори
тцтцттцттцтц преди 1 година
До Анонимен 242
не знам , кой изостанал с 10% , или пък е технологичен назад , ама се оказва ,ч е "бедната" Русия кредитира " богатите " САЩ с 105 млрд долара !!! Стигала е и до 150 млрд . !!!
244
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

"Как автомат Калашникова воровали у немцев"

На руски е филмчето, лесно ще го разбереш:)) ай давай другата лъжа:)